La formació esportiva a Catalunya creix any rere any amb noves modalitats d’estudi
L’Esport 360º és l’aposta de la Conselleria d’Esports de la Generalitat de Catalunya per fer arribar la pràctica esportiva i física a tots els àmbits de la societat
L’esport i l’activitat física són matèries transversals i circulars, de 360 graus. Els diferents àmbits de l’esport es retroalimenten per formar un teixit esportiu sòlid i ampli. Ara bé, tan important és fer esport com tenir l’oportunitat de formar les persones especialistes de cada disciplina.
Per aquest motiu, Esportcat té una oferta formativa molt diversa, adreçada a tota la gent que vulgui dedicar-se al sector i convertir-se en un/a expert/a d’un esport en concret i/o professionals de l’educació física i l’esport. Així doncs, l’univers formatiu d’Esportcat es basa en l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), que aglutina tres centres (Barcelona, Lleida i Pirineus), i l’Escola Catalana de l’Esport, la qual també disposa de tres centres acadèmics (Esplugues de Llobregat, Barcelona i Lleida).
L’Escola Catalana de l’Esport
Més de 40 anys formant en matèria esportiva. I és que l’Escola Catalana de l’Esport (ECE) celebra, aquest curs 2024-2025, 42 anys formant a tècnics de l’esport, entrenadors i monitors esportius, mitjançant el suport de les federacions esportives, els Consells Esportius i les entitats catalanes. Actualment, hi ha tres centres acadèmics públics autoritzats pel Departament d’Educació, gestionats per l’Escola Catalana: un està a Esplugues de Llobregat, un altre el trobem a Barcelona i un tercer a Lleida.
En aquest ventall d’opcions s’imparteixen des de formacions per al voluntariat, formacions oficials, formació continuada fins a formacions oficials acadèmiques (cicles formatius de tècnics d’esports) i, des de fa 5 anys, projectes formatius singulars que permeten compaginar el batxillerat amb un cicle de Formació Professional d’una modalitat concreta. Aquests ensenyaments es duen a terme amb la col·laboració de les federacions esportives catalanes. El curs passat, l’ECE va oferir més de 400 cursos de diferents àmbits i modalitats, amb més de 8.000 alumnes participants. En aquest curs acadèmic que tot just comença, tots els indicis fan preveure una oferta similar o superior.
A més d’incrementar-se les formacions i consolidar el nombre d’alumnes per classe (entre 20 i 35 persones), també s’han ofert formacions de noves modalitats esportives com el golf, el monopatí, el tir olímpic, el powerlifting o el criquet. I modalitats històriques que després d’uns anys de guareix han tornat a oferir formació oficial, com són el ball esportiu i el rugbi. Pel que fa a l’oferta de cicles formatius en les modalitats de bàsquet, salvament, atletisme i handbol, enguany, s’han preinscrit més de 100 alumnes. A més a més, s’ha consolidat el projecte de batxillerat, el cicle formatiu d’esports amb l’inici de la sisena promoció, i també s’han tramitat els primers títols del cicle formatiu de tècnic d’esports de grau mig d’espeleologia.
Des de la mateixa ECE també es gestiona el Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya, l’eina que garanteix i aglutina l’acreditació de les persones que exerceixen les activitats regulades per la llei d’exercici de professionals de l’esport, i que ha inscrit més de 3.000 nous registrats en 6 mesos, i que aquest estiu ha superat els 56.000 professionals de l’esport registrats.
Enllaços relacionats
Notícies
Dijous,21 novembre 2024