Més esport

Futbol

Els rebels de Split

El Hajduk va néixer en una cerveseria vinculat al moviment nacionalista croat

Durant la Segona Guerra Mundial va ser l'equip preferit dels partisans i De Gaulle el reconegué com el club honorari de la França lliure

El 23 de juliol d'aquest any el Barça donava inici a la pre­tem­po­rada amb un amistós a les cos­tes de l'Adriàtic, a la loca­li­tat cro­ata de Split. No era un par­tit qual­se­vol, amb el matx con­tra els cam­pi­ons d'Europa l'equip local cele­brava el seu cen­te­nari. Uns cent anys d'història que han estat plens de rebel·lia i deso­bediència i que han con­ver­tit el Haj­duk en un dels equips amb una història més con­vulsa d'Europa. No en va, la sin­gu­la­ri­tat del club queda en evidència des de la seva mateixa fun­dació. El Haj­duk va néixer el 13 de febrer de 1911, a la mítica cer­ve­se­ria U Fleku, al cor de Praga, quan un grup d'estu­di­ants cro­ats dis­cu­tia després d'haver pre­sen­ciat un derbi entre l'Sparta i l'Sla­via, dos dels clubs de la ciu­tat. En aque­lla època, Praga i Split esta­ven sota domini de l'imperi aus­tro­hon­garès. El naci­o­na­lisme txec que impreg­nava la ciu­tat de Praga a l'inici del segle XX con­tagià els joves estu­di­ants cro­ats, que inten­ta­ren uti­lit­zar l'esport com a mitjà per des­a­fiar el poder ocu­pant.

Les seves inten­ci­ons que­da­ren pale­ses en la tria del nom del club. En l'ima­gi­nari balcànic, el haj­duk és un heroi romàntic que des­a­fia les auto­ri­tats ocu­pants i que roba als rics per repar­tir-ho entre els pobres, una mena de Robin Hood naci­o­na­lista. Mal­grat la con­si­de­ració pejo­ra­tiva que els oto­mans pre­te­nien donar al mot, el cert és que els haj­duks dels segles XVII, XVIII i XIX, con­ver­tits en guer­ri­llers que des­a­fi­a­ven el poder ocu­pant, tenien una gran popu­la­ri­tat entre la població local. És el cas d'Andri­jica Simic, un haj­duk croat que el 1902 havia estat aco­llit enmig d'un immens fer­vor de mas­ses per la població de Split després d'una llarga estada en una presó austríaca.

Per si la tria del nom de Haj­duk no fos prou clara, els seus fun­da­dors deci­di­ren afe­gir davant del nom HNK, les sigles cor­res­po­nents a Club de Fut­bol Croat, i l'esca­quer roig-i-blanc, símbol de Croàcia, al seu escut. L'HNK Haj­duk tingué, doncs, des dels seus ini­cis, una posició vin­cu­lada a l'emer­gent naci­o­na­lisme croat, espe­ci­al­ment a la seva facció cone­guda com a Pun­tari, lide­rada pel Par­tit del Poble, que recla­mava la uni­fi­cació de les províncies cro­a­tes sota domini aus­tro­hon­garès, la Dalmàcia (on se situ­ava Split) i Croàcia-Eslavònia (on hi havia Zagreb). El posi­ci­o­na­ment naci­o­na­lista del Haj­duk el portà a enfron­tar-se amb el govern, que no volia ni sen­tir a par­lar de la uni­fi­cació de les províncies cro­a­tes.

El des­man­te­lla­ment de l'imperi aus­tro­hon­garès després de la Pri­mera Guerra Mun­dial pro­vocà el nai­xe­ment del Regne dels Ser­bis, els Cro­ats i els Eslo­vens, un somni panes­la­vista d'unió dels eslaus del sud que ja havien mani­fes­tat bona part dels inte­grants dels movi­ments naci­o­na­lis­tes de Sèrbia, Croàcia i Eslovènia. El Haj­duk s'integrà el 1923 a la lliga del nou estat.

La natu­ra­lesa naci­o­na­lista cro­ata del club tornà a que­dar palesa el 6 de gener de 1929 quan el rei Ale­xan­dre I establí un règim dic­ta­to­rial que abolí la cons­ti­tució i canvià el nom del regne pel de Iugoslàvia, posant en marxa una política uni­fi­ca­dora dic­tada des de Bel­grad. El naci­o­na­lisme croat s'hi oposà ober­ta­ment i fruit de la repressió del règim el Haj­duk hagué de can­viar les sigles que el pre­ce­dia. Ja no era Club de Fut­bol Croat (HNK), sinó Club de Fut­bol Iugos­lau (JNK).

Les pàgines més glo­ri­o­ses de la història resis­tent del club s'escri­gue­ren, però, durant la Segona Guerra Mun­dial. L'abril del 1941, fruit de la fi de la seva neu­tra­li­tat durant el con­flicte bèl·lic, Ale­ma­nya i Itàlia ocu­pa­ren Iugoslàvia. Mal­grat que diver­sos sec­tors del naci­o­na­lisme croat col·labo­ra­ren amb els ocu­pants per poder pro­cla­mar l'Estat Inde­pen­dent de Croàcia, aliat dels nazis, Split quedà inte­grada a la Itàlia fei­xista de Mus­so­lini. Els ita­li­ans pro­po­sa­ren al Haj­duk, sota un nou nom sense con­no­ta­ci­ons naci­o­na­lis­tes cro­a­tes, par­ti­ci­par en la lliga ita­li­ana, però el club s'hi negà rotun­da­ment.

Amb la cai­guda del fei­xisme a Itàlia, el 1943, Split fou breu­ment alli­be­rada pels par­ti­sans, però una ofen­siva nazi tornà a ocu­par-la i la situà sota tutela de l'estat croat. Split veia amb gran recel el govern ústaixa de Zagreb, que havia coo­pe­rat amb els nazis i havia permès la par­tició de Croàcia, i mai s'avingué a col·labo­rar-hi. De fet, el Haj­duk també es negà a par­ti­ci­par en la copa de l'Estat Inde­pen­dent de Croàcia com a mos­tra de rebuig a la política de Zagreb.

El Haj­duk, i el naci­o­na­lisme croat de Split, s'iden­ti­fi­cava molt més amb els par­ti­sans comu­nis­tes de Josip Broz, Tito, que no pas amb el naci­o­na­lisme ústaixa que col·labo­rava amb els nazis. És per això que els juga­dors del club deci­di­ren aban­do­nar Split i fugir fins a l'illa adriàtica de Vis, on els par­ti­sans tenien el seu quar­ter gene­ral. Allí, el 7 de maig del 1944, coin­ci­dint amb la cele­bració de la festa del patró de Split, el Haj­duk tornà, per fi, als ter­renys de joc enfron­tant-se amb un equip de par­ti­sans. A par­tir d'aquell moment, el Haj­duk es posà al ser­vei de la causa par­ti­sana i com­petí arreu de la costa adriàtica ita­li­ana con­tra selec­ci­ons for­ma­des per sol­dats dels exèrcits ali­ats, on arribà a der­ro­tar la selecció anglesa.

Per posar de mani­fest la seva sin­to­nia ideològica amb el movi­ment par­tisà, el Haj­duk decidí con­ver­tir l'estre­lla roja en el seu escut, i la lluïa al pit durant els seus par­tits. El 1945, el club inicià una gira per la Medi­terrània que el portà a jugar a Egipte, Pales­tina, Malta, Síria i el Líban. Fou pre­ci­sa­ment al Líban on Char­les de Gau­lle con­cedí al Haj­duk un dels títols més pres­ti­gi­o­sos de la seva història, el de club hono­rari de la França lliure. De Gau­lle volia reconèixer així l'esforç dels de Split en el seu com­bat per l'alli­be­ra­ment d'Europa del jou nazi.

Amb la victòria par­ti­sana, Tito, nou pre­si­dent de la Iugoslàvia soci­a­lista i fede­ral, pro­posà al Haj­duk con­ver­tir-se en el club de l'exèrcit i mudar-se a Bel­grad. Un altre cop la res­posta, com no podia ser d'una altra manera, fou nega­tiva. El Haj­duk es que­dava a casa seva. Mal­grat aquest rebuig, que pro­vocà el nai­xe­ment del Par­ti­zan de Bel­grad, el club de l'exèrcit iugos­lau que adop­tava el nom dels com­ba­tents per la lli­ber­tat, Tito, d'ori­gen croat, man­tingué les seves sim­pa­ties pel Haj­duk, un dels escas­sos clubs iugos­laus que se salvà de ser dis­solt per les auto­ri­tats comu­nis­tes després de la Segona Guerra Mun­dial.

Mal­grat l'estel roig del seu escut i la seva vin­cu­lació amb els par­ti­sans, el Haj­duk sus­cità ben aviat el recel de les auto­ri­tats. El 1950 nai­xia la Tor­cida, una de les pri­me­res orga­nit­za­ci­ons d'afec­ci­o­nats d'Europa, que sem­pre fou sos­pi­tosa per Bel­grad de man­te­nir posi­ci­ons naci­o­na­lis­tes cro­a­tes. Amb els anys, el naci­o­na­lisme dels afec­ci­o­nats del club es feu cada vegada més palès. La mort de Tito, el 1980, posà en evidència la feblesa de Iugoslàvia i des­en­ca­denà ten­si­ons naci­o­nals que arri­ba­rien al límit amb les guer­res balcàniques dels 90. L'ine­vi­ta­ble pen­dent cap al qual cami­nava Iugoslàvia quedà en evidència als esta­dis cro­ats durant el 1990. Al març, un par­tit entre el Dinamo de Zagreb i l'Estre­lla Roja de Bel­grad acabà en una bata­lla cam­pal que fou el pre­ludi de la guerra. Al setem­bre, un par­tit que enfrontà el Haj­duk i el Par­ti­zan de Bel­grad esce­ni­ficà la mort de Iugoslàvia quan diver­sos segui­dors locals sal­ta­ren al camp i cre­ma­ren la ban­dera fede­ral. Inte­grat en la nova lliga cro­ata, el Had­juk manté intacta la seva rebel·lia, en aquest cas con­tra el cen­tra­lisme de Zagreb, per­so­na­lit­zat en el Dinamo (que de 1993 a 2000 s'ano­menà Croàcia), amb el qual manté una forta riva­li­tat basada en el seu espe­rit sem­pre incon­for­mista, sem­pre rebel.

1911
Fundació.
Es va produir a la mítica cerveseria U Fleku del cor de Praga.
1950
Naixement
de la Torcida, una de les primeres associacions d'afeccionats d'Europa.
1991
El 8 de maig
va guanyar la darrera copa iugoslava contra l'Estrella Roja. Un mes després, Croàcia proclamava la seva independència. El Hajduk abandonava l'estel roig del seu escut i recuperava l'escaquer croat de la seva fundació.
Els títols.
El Hajduk va guanyar 9 copes iugoslaves (67, 72, 73, 74, 76, 77, 84, 87 i i 91) i 5 de croates (93, 95, 00, 10). També va guanyar 9 vegades la lliga iugoslava i en sis ocasions la primera lliga croata.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.