L'hereu de Bum-Kun Cha
El jove Heung-Min Son ha agafat el relleu de l'històric sud-coreà de la dècada dels vuitanta al Leverkusen, que intentarà plantar cara des d'aquest vespre al totpoderós PSG
L'Hamburg el va fitxar de franc quan tenia setze anys i el va vendre l'estiu passat per 10 milions d'euros
Un quart de segle després del seu pas per Alemanya, Leverkusen no ha oblidat Bum-Kun Cha (Waseong, Corea del Sud, 1953). Robust i vigorós –“el millor professional que he conegut mai”, segons relata el seu excompany Tite–, Cha va posar la llavor i l'essència del que és la Bundesliga actual. Va ser el primer futbolista sud-coreà a desafiar la barrera cultural que separa orient i occident per triomfar en un dels campionats més exigents del planeta. Captat pel SV Darmstadt 98 l'any 1978, va guanyar títols internacionals amb l'Eintracht de Frankfurt i el Bayer Leverkusen i va aplanar el camí als sis compatriotes que avui juguen en la Bundesliga.
Heung-Min Son (Guangswon, Corea del Sud, 1992) reconeix que fitxar pel Leverkusen l'estiu passat era especial en gran part pel record de Cha. Les comparacions al club del Rin del Nord-Wesfàlia van ser quasi imminents, si bé l'estil d'aquest últim, estrella emergent del futbol asiàtic, s'adapta als cànons de l'atacant modern. Bun Kun Cha era un 9 de referència i, si bé Son fa 4 centímetres més d'alçada (1,83), l'engalana una gran versatilitat que li permet operar en diverses posicions del camp, a la banda esquerra i pel mig. És lleuger i hàbil i molt precís en el colpeig de la pilota.
Son és tota una troballa. Si el Borussia de Dortmund va deixar bocabadat el món amb el fitxatge de Shinji Kagawa, procedent de la segona divisió japonesa i a canvi de només 300.000 euros, el cas del sud-coreà també és un paradigma de la gran tasca de seguiment que fan els equips alemanys a l'Àsia. El mèrit en el cas de Son és de l'Hamburg, que el va trobar quan ni tan sols era professional a l'acadèmia del FC Seül. Va arribar sense cost al conjunt hanseàtic amb només setze anys per convertir-se, dos després, en el futbolista més jove de la història del club a fer un gol en un partit de la Bundesliga, trencant un registre establert per Manny Kaltz. Referent en un Hamburg de perfil baix, Son és un exemple d'adaptació a un món totalment diferent al seu i, sovint, la gran barrera dels asiàtics per fer carrera a Europa. “Sóc coreà i sempre ho seré, però quan sóc a Alemanya intento comportar-me com un alemany”, confessa en una entrevista en la Bundesliga un futbolista per qui el Bayer Leverkusen va pagar 10 milions d'euros a l'estiu i que va aterrar al conjunt de l'aspirina per jugar partits com els d'aquest vespre, al BayArena contra tot un PSG.
Poc valorat a la selecció
És, indiscutiblement, el futbolista amb més projecció ara mateix del seu país, però no s'acaba de guanyar l'afecte del seu seleccionador, ja que ha disputat només tres dels nou partits de classificació per al mundial del Brasil com a titular. “Fins i tot va arribar a dir que no tenia tant de potencial com es deia, però tard o d'hora l'haurà de convertir en l'home fort de la selecció. I més, tenint en compte els problemes que té Corea del Sud per fer gols”, opina Mao Molina, mitjapunta colombià del FC Seül i gran dominador del futbol sud-coreà després d'invertir-hi l'últim lustre de la seva carrera. Als seus ulls, Son és una aposta segura per al mundial.