Barça

Messi: ple al 15

Des del curs 2005/06 Leo Messi mai ha fallat a la seva cita amb el gol en la Champions. Lluny queda ara aquell gol contra el Panathinaikòs. La llegenda continua

Els diu res el nom de Mario Galinovic? Entre els anys 2004 i 2011 va defensar la porteria del Panathinaikòs i el seu debut en la Champions va ser en la temporada 2005/06. En aquella edició, el Panathinaikòs va quedar enquadrat en el grup del Chelsea, el Werder Bremen i aquell Barça de Rijkaard que mesos després acabaria aixecant l’orelluda a París contra l’Arsenal. En la visita al Camp Nou el porter croat es va endur una maneta de gols. Potser ara comencen a lligar caps. Aquell dia, un 2 de novembre del 2005, van marcar Eto’o (3), Van Bommel i un tal Leo Messi. En efecte, Galinovic, ara ja retirat, va ser el primer de molts. La primera víctima de Messi en la Champions. Des de llavors, cita eterna amb el gol. L’últim, el de dimarts contra l’Slavia a l’Eden Arena de Praga. Galinovic, el primer, i el txec Kolar, l’últim.

Messi és el primer futbolista que marca en la màxima competició continental durant quinze temporades de manera consecutiva. Un altre rècord. L’enèsim. L’argentí no marcava a Europa lluny del Camp Nou des del 28 de novembre de l’any passat, al camp del PSV, però dimarts es va retrobar amb el gol. El seu tercer gol de la temporada i el primer que fa en aquesta edició de la Champions. Són ja 113 gols en la màxima competició europea en 139 partits. Una brutalitat.

El 27 de setembre del 2006, Messi va marcar el seu primer gol a fora de casa en la Champions. Va ser al camp del Werder Bremen (1-1). Aquella temporada 2006/07, com en l’anterior, marcaria només un gol. Eren els seus inicis. Difícil encara aleshores imaginar-se tot el que vindria. 606 gols suma el capità en el global de totes les competicions i més d’un centenar cal anar a buscar-los a Europa.

El mateix Messi ha reconegut en més d’una ocasió que el seu millor gol, per transcendència, per estètica i segurament també per inusual –només ha marcat 4 gols amb el cap en la Champions–, va ser el que li va marcar a Van der Sar en la final de Roma del 2009 contra el United. És el seu gol més especial, però certament seria difícil escollir-ne només un. I és que la llista és llarga: 67 gols en la fase de grups, 26 en la de vuitens de final, 12 en els quarts, 6 en semifinals i 2 en finals. 113 gols d’allò més repartits. Un pòquer, vuit hat-tricks, vint-i-quatre doblets i dotze dianes des del punt de penal.

L’Arsenal (9), el Milan i el Celtic (8) encapçalen el rànquing de víctimes predilectes de l’argentí a Europa. Amb el gol marcat a l’Slavia ja són 33 els rivals contra els quals Messi ha aconseguit fer diana. Una bogeria. Però per bogeria la dada facilitada per la UEFA en el dia d’ahir: Messi i el Barça només han perdut tres partits en la Champions en els quals l’argentí hagi marcat. Això explica, en part, el fracàs del Barça els últims anys en la Champions. No sempre t’ho pots jugar tot a la carta Messi.

Ryan Giggs, actual seleccionador de Gal·les, va marcar almenys un gol en setze edicions diferents de la Champions, però en el cas del mític futbolista del United no va ser de manera consecutiva com sí que ha fet Leo Messi. En tot cas, Giggs està avisat i sap que la temporada vinent Messi igualarà la seva marca: “Messi o Cristiano? Escollir un dels dos jugadors és molt difícil. M’agradaria dir Cristiano perquè vaig jugar amb ell, però Messi és un geni. És un jugador que només veus una vegada a la vida, tan senzill com això”, admetia en les últimes hores el mateix Giggs en una entrevista en exclusiva concedida a DAZN.

Màxim golejador de l’última Champions, amb 12 gols, i actual Bota d’Or, amb 36, Messi es marca ara un altre objectiu: superar els 14 gols marcats a Europa el curs 2011/12. Aquest continua sent el seu sostre i aquest és el repte. Difícil, cert, però en l’univers Messi no hi ha res impossible. Pròxima cita, el 5 de novembre, de nou, contra l’Slavia.

UN ALTRE MITE

Ryan Giggs va marcar en setze edicions, però no ho va fer de forma consecutiva

DADA DE LA UEFA

A Europa, el Barça només ha perdut tres partits en què hagi marcat Leo Messi

ABRAÇAT AL GOL

Messi suma un total de 113 gols en la Champions. El sostre, els 14 del curs 2011/12

Dortmund i Inter, víctimes 34 i 35?

Messi va igualar la nit de dimarts Raúl i Cristiano. Raúl va arribar a la xifra de 33 rivals batuts l’any 2010 i Cristiano ho va fer contra el Leverkusen, ara fa tot just dues jornades. En la següent, Messi l’ha atrapat. L’eterna lluita. En aquesta fase de grups el portuguès podria ampliar la seva llista. Mai ha marcat contra el Lokomotiv de Moscou. Però també Messi té la possibilitat d’afegir víctimes al seu currículum. No ha marcat mai contra l’Inter i el Dortmund. Tots dos van escapar-se en el primer partit, però al Camp Nou contra el Borussia (27 de novembre) i al Giuseppe Meazza (10 de desembre) tindrà una segona oportunitat. Les víctimes 34 i 35 tenen nom i cognom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)