Barça

El tsunami no és de futbol

El clam de diàleg i reclamació de llibertat es fan molt més visibles que el futbol però la protesta no enlluerna

El moviment admet que la policia va evitar una acció sorpresa

El Tsunami Democràtic va guanyar el clàssic, però pels pèls. Després de gairebé dos mesos d’especulacions, l’acció reivindicativa de la plataforma independentista va complir l’expedient i prou. Pancartes gegants, cartells, crits i algunes pilotes van visibilitzar la protesta, però poca cosa més.

Dues grans pancartes reclamant llibertat i que Espanya segui i dialogui es van fer ben visibles poc abans de l’inici del partit. La realització televisiva ni les va esquivar ni s’hi va recrear, de manera que el missatge va arribar als 560 milions d’espectadors potencials. Però el crit de “sit and talk” no va quallar. Amb tot, el Tsunami Democràtic es va mostrar satisfet perquè considera que ha “assolit amb èxit” objectius com “acaparar el focus mediàtic”, fixar el lema “Spain, sit and talk” i “fer-lo veure i sentir a tot el món”, així com haver “deixat en evidència l’Estat”.

El moviment també admetia que aquests objectius estaven reforçats amb “una gran acció que per l’actuació policial no ha estat reeixida”. No aclaria si aquesta acció tenia o no a veure amb l’intent de mostrar el partit amb uns projectors a l’exterior del camp, que no va funcionar. Es qüestionava si havia fallat de manera èpica. I s’autoresponia: “Tsunami no ho creu. Un cop més, la gent no ha fallat. Això continua mentre no hi hagi autodeterminació, drets i llibertat”.

El Barça, el Madrid i l’equip arbitral es van concentrar al migdia a l’hotel Sofia. Mai havien compartit espai abans d’un matx, però en aquesta ocasió es va accedir en atenció a les recomanacions dels Mossos d’Esquadra per tal de garantir una arribada fluida al Camp Nou, a escassos 600 metres de distància, en cas que hi hagués una concentració massiva que mirés d’impedir-ho.

Tsunami Democràtic mai havia indicat que aquest fos un dels objectius i ningú no va impedir l’arribada dels protagonistes al camp. Ho van fer a l’hora prevista, però no en l’ordre que s’havia anunciat. Els primers a arribar van ser els àrbitres, després ho va fer el Barça i el darrer va ser el Madrid, en un autocar blanc sense logotipar però que no va passar inadvertit, ja que el recorregut estava tallat al trànsit i circulava per un carril tancat per mantenir a ratlla els manifestants.

A les quatre de la tarda centenars de persones es van anar concentrant als quatre punts indicats pels organitzadors. mitjà, però cap concreció. L’afluència de manifestants va anar creixent progressivament, però encara lluny dels 25.000 voluntaris que, segons el Tsunami, havien confirmat la seva assistència mitjançant l’app. Passades les cinc de la tarda, la Guàrdia Urbana quantificava en uns 5.000 els concentrats.

El camp era gairebé ple quan va sonar l’himne del Barça i es va desplegar el mosaic organitzat pel club. El blau i el grana acolorien els gols, al lateral es recreava una gran senyera i s’hi van desplegar dues grans pancartes amb els lemes “#SpainSitAndTalk” i “Freedom”.

Després del mosaic oficial, una gran majoria dels gairebé 100.000 espectadors van desplegar també els cartells del Tsunami, en una acció visible per la transmissió oficial del partit, però que difícilment podia ser compresa pels espectadors d’altres països si no s’explicava pels comentaristes.

Pilotes amb un canvi

Iniciat el joc sense incidents, els membres de seguretat probablement van contenir l’alè poc abans del minut 17:14, quan tradicionalment el Camp Nou reclama a crits la independència. Arribat el moment, però, no hi va haver res d’especial. L’únic fet remarcable va arribar coincidint amb el primer canvi, al minut 55 de joc. Unes desenes d’espectadors van iniciar una pluja de pilotes grogues amb el mateix lema reivindicatiu que van obligar a aturar el joc un parell de minuts.

PANCARTES

‘Spain sit and talk‘ i ‘Freedom’ en format gegant, i 100.000 cartells més repartits

NO ANUNCIAT

Un llançament de pilotes atura el partit durant un parell de minuts en la segona part

Caretes, pancartes i entrepans

El procés per accedir al Camp Nou va ser llarguíssim, feixuc i no exempt d’entrebancs i arbitrarietats. Tsunami Democràtic va denunciar que alguns agents de seguretat del recinte requisaven les pancartes amb el lema ‘Spain Sit and talk’. No va ser una constant en totes les zones, ja que aquest diari va poder comprovar que en altres controls les pancartes no eren motiu de requisa. Els controladors de seguretat que denegaven l’accés de les pancartes al·legaven haver rebut instruccions, un extrem que els caps del dispositiu van negar i ho van atribuir a un problema de comunicació.

El que sí que va ser requisat va ser la multitud de caretes de Leo Messi, ja que la llei de l’esport espanyola no permet l’accés als recintes amb elements que puguin impedir la identificació dels espectadors.

En determinats accessos el personal de seguretat registrava fins i tot el contingut dels entrepans, amb pretextos tan increïbles com que podrien amagar petards. Cada vigilant de seguretat es prenia el temps que considera suficient per garantir que no s’accedia a l’estadi amb objectes prohibits. També consta algun incident lingüístic i amb samarretes grogues, molt aïllats. De fet, si dels 800 vigilants habituals es va passar a prop de 2.000, no està garantit que fossin tots del país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)