Barça

Valverde davant el mirall

Ernesto passa revista a tot el que ha succeït aquest últim any, en una entrevista a Barça TV

‘Txingurri’ infla el pit per la segona lliga guanyada, reviu el drama d’Anfield i assegura que l’equip arriba a l’equador del curs amb “els deures fets”

El 2020 truca a la porta, i ho fa amb un Barça cofoi, més feliç, això sí, pels resultats que pel joc, líder en solitari en la lliga i classificat també un any més per als vuitens de final de la Champions. Espera el Nàpols de Gennaro Gattuso. Ernesto Valverde somia la seva tercera lliga consecutiva –seria la novena del club en els últims dotze anys– i confia en la possibilitat de trencar, per què no, el malefici d’una Champions que es resisteix des del 2015. Pesen, i molt, els drames de Roma i Liverpool. De moment, l’equip transita pel camí correcte. A una jornada de lliga per arribar a l’equador de la temporada i amb la supercopa d’Espanya, que es jugarà en aquesta edició a l’Aràbia Saudita, ben a tocar com a primer gran atractiu del nou any, Valverde ha passat revista a tot el que ha succeït el 2019. En espera de noves emocions, el tècnic fa balanç en una entrevista concedida a Barça TV i emesa ahir.

Vuit lligues en onze anys

Un any 2019 ple de contrastos, amb la lliga conquerida com a caramel i amb el record del disgust d’Anfield com a ferida oberta: “Hi ha hagut molts moments bons al llarg de l’any. Però em quedo amb el títol de lliga que vam guanyar. Hem guanyat les dues últimes lligues amb molta diferència respecte als nostres perseguidors, la qual cosa crec que és un gran èxit. Per als entrenadors la lliga sempre és especial. És la culminació de tota una temporada. A vegades, quan la guanyes amb molta diferència i amb mesos d’antelació, hi ha el risc que la gent no hi doni la importància que mereix. A vegades es valora més si la guanyes en l’últim minut en l’última jornada.”

El drama d’Anfield

“També és cert que hem tingut alguna ensopegada important.” “Fins a Liverpool, la Champions havia estat increïble. A Anfield vam tenir ocasions, però vam encaixar el primer gol molt aviat. Des del punt de vista psicològic, hi va haver instants en què ens va venir al cap el que havia passat a Roma. Vam tenir aquest punt de debilitat que ens va penalitzar. Va ser un dels moments més durs de l’any. Després de la patacada de Liverpool, vam arribar a la final de copa una mica tocats des del punt de vista anímic. Si haguéssim guanyat a Liverpool, potser hauríem guanyat la final de copa”, considera.

Griezmann i De Jong

La Champions continua sent el gran somni i el club ha invertit molts diners en fitxatges importants. Antoine Griezmann i Frenkie de Jong han donat un plus de qualitat. Dues estrelles i dos noms que voregen una inversió de 200 milions d’euros. El francès i l’holandès són fixos per a Ernesto. “Griezmann no només té la capacitat de fer gols, sinó també una gran capacitat de treball. Sap ajuntar-se amb el mig del camp, sap en quins moments ha de donar un cop de mà al lateral. Estem molt contents amb ell. Cada vegada està més integrat. No és fàcil per a un jugador que ve d’un estil totalment diferent.” “De Jong és present i futur. Té un gran replegament i desplegament, està rendint a un bon nivell, però encara ens pot donar més coses, sobretot en els últims metres. Són jugadors contrastats.” “El club ha fet un esforç important, també amb Junior i Neto.”

La màgia de Messi

Però Valverde és conscient que bona part de l’èxit del Barça en aquesta temporada torna a passar per les botes del geni, un Leo Messi que aquest 2019 ha guanyat el The Best, la seva sisena Pilota d’Or i també la seva sisena Bota d’Or. L’argentí ha tornat al primer graó dels premis individuals, però anhela també l’orelluda: “Leo és un talent tan clar! És difícil afegir alguna cosa més al que es pugui haver dit. Cada dia, en totes les facetes del joc, exhibeix perfecció. Quan et fa una simple passada, aquella passada és perfecta.” “Al principi de la temporada vam arribar a tenir fins a tres davanters lesionats i ho vam notar. En el cas de Messi, la seva va ser una baixa molt sensible i ens va afectar. És cert que vam fer bons partits a casa, contra el Betis i el València, però fora de casa ens ha costat. Amb aquella màgia que té Messi, quan no juga és impossible no trobar-lo a faltar.”

L’eclosió d’Ansu Fati

I del millor del món a dos noms més que aspiren a menjar-se’l. Ansu Fati i Carles Pérez, producte genuí de la Masia. El primer està batent tots els registres de precocitat. Fins i tot Valverde, que el veu entrenar-se dia rere dia, està aclaparat per la seva eclosió: “La seva aparició és una gran notícia per al club. Són jugadors en els quals no només pensem en clau de futur, sinó també de present. El cas d’Ansu ha estat una irrupció més inesperada per la seva edat. Cap dels dos no s’amaga en partits grans com ara el dia del camp de l’Inter. Tots dos van marcar.”

L’infortuni d’Ousmane

No tot han estat somriures. La felicitat d’Ansu Fati i Carles Pérez contrasta amb la malastrugança d’un home com Dembélé. El francès serà baixa almenys fins al mes de febrer després de l’enèsima lesió, patida aquest cop contra el Dortmund: “Totes les lesions són inesperades, però aquesta última va ser especialment cruel. Ell estava molt mentalitzat, treballant bé, i va passar això. Esperem que quan es recuperi pugui ajudar-nos, perquè sempre hem tingut expectatives molt altes amb el que pressuposem que ens pot oferir.” De moment, vuit lesions com a blaugrana. El mateix Ousmane també espera un millor 2020 en aquest sentit.

Nou any i nous reptes. Els de Valverde són clars: “Guanyar tots els partits.” Ras i curt. “Hem anat complint els objectius. La temporada la vam començar amb alguns problemes. Ho hem anat solucionant. Vam començar la lliga perdent a Bilbao i acabem l’any líders. Tanquem el 2019 amb els deures fets”, confessa.

Hi ha hagut molts moments bons el 2019. Però em quedo amb el títol de lliga. Hem guanyat les dues últimes lligues amb molta diferència respecte als nostres rivals. És un èxit
Liverpool va ser un cop molt dur. Vam tenir un moment de debilitat i ens va penalitzar. Allò ens va afectar després en la final de copa
Leo és un talent tan clar! És difícil afegir alguna cosa més al que es pugui haver dit. És la perfecció
L’aparició d’Ansu Fati i Carles Pérez ha estat una gran notícia per al club. En el cas d’Ansu, ha estat una irrupció més inesperada per la seva edat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)