Barça

Un lideratge amb dubtes

El Barça marxa avui cap a l’Aràbia Saudita com a campió d’hivern per novè cop en dotze anys, però també amb molts dubtes pel que fa al joc

Ha sumat 40 punts en 19 jornades, la pitjor puntuació des del 2007/08, i ha cedit 15 punts de 30 a fora

El Barça es juga aquesta setmana el primer títol de la temporada. L’equip de Valverde, després de l’entrenament a portes obertes de diumenge a l’estadi Johan Cruyff i d’haver tingut descans ahir, s’exercitarà de nou avui al matí a la ciutat esportiva i a la una del migdia agafarà un vol xàrter direcció a Jiddah (Aràbia Saudita). Dijous l’espera l’Atlético, i diumenge, dia 12, una hipotètica final contra el Real Madrid o el València. El Barça afronta aquesta supercopa d’Espanya amb l’obligació de donar un cop d’autoritat després de les males sensacions que va deixar l’empat en el derbi, el primer partit de l’any, contra un Espanyol que fins aleshores només havia sumat 10 punts.

Sensacions contraposades en aquesta primera volta del campionat de lliga. Per a aquells a qui els agrada veure sempre el got mig ple, una dada per a l’optimisme: en les últimes onze temporades, el Barça ha estat campió d’hivern en vuit ocasions i ha guanyat la lliga en set d’aquests casos. L’única excepció, la lliga que es va escapar la temporada 2013/14. Aquell curs el Barça havia estat campió d’hivern amb Tata Martino, però l’Atlético va ser el que va acabar aixecant el títol de lliga. Va passar una cosa similar el curs 2014/15, però amb els rols canviats i amb el Real Madrid com a perdedor. Aquell any, els blancs havien estat campions d’hivern i va ser el Barça el que va guanyar la lliga. La resta, correlació directa entre l’estatus del gener i l’estatus final del mes de maig.

Els de Valverde arriben a l’equador de la temporada un cop més com a líders i amb el campionat d’hivern a la butxaca gràcies a un millor goal average respecte al Real Madrid, però la bona situació en la classificació no evita que també hi hagi preocupació pel joc de l’equip. Per a aquells a qui els agrada veure el got mig buit, una altra dada: l’equip ha tancat la primera volta amb només 40 punts. Els pitjors números des del curs 2007/08. El Barça no sumava tan poc en les dinou primeres jornades des del declivi d’aquell Barça de Ronaldinho. Aquella temporada el Real Madrid va ser campió d’hivern amb set punts de coixí.

En clau numèrica, aquesta és la pitjor temporada amb Valverde. Arribats a aquest punt de la pel·lícula, l’equip havia sumat 51 punts el primer any (diferència de 9 punts respecte a l’Atlético, segon) i 45 punts el segon any (5 més que l’Atlético). En l’última dècada, el sostre són els 55 punts sumats per aquell Barça de Tito Vilanova la temporada 2012/13. El millor registre de la primera meitat de la lliga. Va ser la mítica lliga dels 100 punts.

El Barça va obrir la lliga amb una derrota a Bilbao (1-0) i ha tancat la primera volta amb un empat a Cornellà (2-2). No és anecdòtic. Els partits fora de casa són el gran dèficit d’aquest Barça. En deu desplaçaments de lliga, només quatre victòries a hores d’ara (a Butarque, al Wanda, al Coliseum Alfonso Pérez i a Ipurua). O el que és el mateix: 15 punts perduts dels 30 que hi ha hagut en joc lluny del Camp Nou. Massa pecats comesos. Desfeta a San Mamés (1-0), desfeta a Los Cármenes (2-0) i desfeta al Ciutat de València (3-1). També empats a Pamplona (2-2), Sant Sebastià (2-2) i aquest últim en el derbi contra l’Espanyol (2-2). A fora, una única remuntada, la del dia del Leganés (1-2). Lluny del Camp Nou, l’equip no ha mostrat fermesa. Tampoc en clau golejadora: 15 gols a favor i 13 en contra.

Els números de fora de casa contrasten amb els números dels partits al Camp Nou. Allà l’equip és un altre. Tot victòries i un únic empat, el del dia del clàssic (0-0). O el que és el mateix: 25 punts de 27 possibles. Vuit victòries i un empat.

Pel que fa a noms propis, Leo Messi i Luis Suárez tornen a acaparar les millors notícies. L’argentí, tot i perdre’s els primers partits de lliga per lesió –és tot just el vuitè jugador de la plantilla quant a minuts jugats–, tanca la primera volta com el màxim golejador de la lliga, amb 13 gols (2 de penal), un més que el madridista Karim Benzema. Messi aspira a la seva setena Bota d’Or. El seu amic Luis Suárez és el tercer en la llista, amb 11 gols (1 de penal). L’uruguaià marca i genera. És també el màxim assistent de la lliga, amb 7 assistències de gol, una més que Banega, Rodrigo i Messi.

Amb el debut de Neto en la lliga contra l’Espanyol, Valverde ja ha usat 23 futbolistes en aquesta competició, tres dels quals amb fitxa del filial: Araújo, expulsat el dia del seu debut contra el Sevilla; Carles Pérez (1 gol i 2 assistències), i Ansu Fati (2 gols i 1 assistència). Anssumane ha estat sens dubte el gran nom propi d’aquest Barça. Per rendiment, però sobretot pel factor sorpresa i per la il·lusió generada. Un descobriment. La seva eclosió ha obligat el Barça a moure fitxa i renovar-lo fins a tres vegades en l’últim any. Quan tingui contracte professional amb el primer equip, la seva clàusula serà de 400 milions d’euros. Estatus d’estrella.

Marc-André ter Stegen és el futbolista amb més minuts (1.620) i Gerard Piqué, el jugador de camp més utilitzat (1.612). El tercer i el quart en la llista són dos dels quatre fitxatges de l’estiu: Griezmann (1.465) i De Jong (1.436). L’holandès es perdrà el primer partit de la segona volta després de la seva expulsió en el derbi.

Com a curiositat, ja són catorze els blaugrana que han vist porteria en aquesta lliga. Del primer equip queden per estrenar-se Sergi Roberto, Rakitic, Semedo, Umtiti, Wagué i Todibo. Ja no ho podrà fer Carles Aleñá. El mataroní, l’únic moviment oficial per ara del mercat d’hivern, acabarà la lliga al Betis i tanca la seva participació blaugrana amb 171 minuts, repartits en quatre partits.

13

gols

Màxim golejador Messi

7

assistències

Millor passador Suárez

EL PITJOR DELS TRES

Amb Valverde, sempre s’havia sumat més. 51 punts el primer any i 45 el segon

A FORA FA FRED

Lluny del Camp Nou, l’equip només ha guanyat quatre partits de lliga

DADA OPTIMISTA

Dels últims vuit cops que ha estat campió d’hivern, ha guanyat la lliga en set ocasions
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)