Barça

Supercopa

El poder dels diners

L’Aràbia Saudita paga 120 milions d’euros per portar a casa seva durant tres anys la supercopa, però també ha pagat molt per la italiana, el Dakar, el Saudi Tour, la fórmula E i mundials de boxa o handbol

L’Aràbia Saudita mira d’obrir-se una mica al món occidental. Les seves lleis continuen sent més que exigents, per no utilitzar un altre qualificatiu molt més dur, sobretot pel que fa a les dones. Criticar el règim és més que perillós, però els experts coincideixen en una certa millora, encara que sigui petita, des que Salman bin Abdulaziz és rei, des del 2015. Va ser ell qui va signar un decret, l’any 2017, perquè les dones poguessin conduir des del 2018. El mateix any van decidir fer visats de turista. Fins aquell moment, només podien adquirir un visat les persones que hi tenien una feina, que hi viatjaven per negocis o per anar a les ciutats santes de la Meca i Medina, on només poden entrar els musulmans. A més, els diners que aconsegueixen del petroli els surten per les orelles. I han decidit gastar-se uns quants milions promocionant el seu país. Creuen que la millor manera de promocionar-lo i gastar-se els diners és en esdeveniments esportius.

D’això s’ha aprofitat la federació espanyola, que ha signat un contracte amb el govern de l’Aràbia Saudita per tres anys. L’organisme que presideix Luis Rubiales ingressarà 120 milions d’euros, 40 per any, la meitat dels quals seran per als clubs participants, que també aprofiten el torneig per vendre la seva marca. L’interès pel futbol a l’Aràbia Saudita és molt gran, i ja s’anunciava ahir que les entrades per a la semifinal que disputa el Barça estan esgotades. En quedaven 10.000 per a la que jugaran el Real Madrid i el València. L’estadi on es disputaran els tres partits de la supercopa és el King Abdullah Sports City de Jeddah, amb capacitat per a 62.000 persones. Les dues següents edicions podrien canviar de ciutat. Segons Rubiales, “el futbol és una eina social i de canvi”. El president de la federació espanyola destaca que les dones podran entrar als tres partits sense cap tipus de restricció.

Però l’Aràbia Saudita ha comprat més esdeveniments. Sense anar gaire lluny, el Dakar, que va començar el dia 5 a Jeddah i acabarà el dia 17 a Qiddiyah, i del qual es disputaran totes les etapes en territori saudita per primera vegada en la història. Amaury Sport Organisation (ASO), empresa que organitza el ral·li, ha cobrat 13 milions d’euros. “El ral·li s’estava apagant a Sud-amèrica. L’Argentina i Xile posaven problemes per passar pel seu territori i l’última edició es va disputar només al Perú. Era necessari un canvi”, diuen des de l’organització. També ASO organitzarà durant el més de febrer el primer Tour saudita de la història. No s’han donat a conèixer els diners que ha pagat l’Aràbia Saudita, però sí que se sap que els 18 equips de la màxima categoria del ciclisme mundial tenen un important fix per anar-hi amb els seus millors ciclistes. Es disputarà als voltants de la capital, Riad.

A més, ha fet una aposta forta per la fórmula E, amb cotxes elèctrics, que té Alejandro Agag com a CEO. La primera cursa es va fer el 15 de desembre del 2018, i el desembre passat una altra cursa a Al-diriyah, prop de Riad, va donar pas al mundial. L’esdeveniment es completa amb actuacions musicals. Enrique Iglesias i David Guetta hi han participat. “La cursa i els concerts van ser la primera vegada en què homes i dones van poder participar junts sense ser família i ballar en públic”, va dir Agag, gendre de José María Aznar.

Els diners del petroli també han aconseguit portar a l’Aràbia Saudita importants mundials de boxa i l’últim mundial de clubs d’handbol, disputat a Dammam i que va guanyar el Barça l’estiu passat. I la fórmula 1 és el següent objectiu. Haurien ofert ja 53 milions d’euros per tenir un gran premi l’any 2021.

I pel que fa al futbol, la d’Espanya no és la primera supercopa que es disputa a l’Aràbia Saudita. El Juventus i el Milan ja van jugar a Jeddah la d’Itàlia el 16 de gener del 2019, amb triomf del conjunt de Torí (1-0). L’última edició es va disputar també a l’Aràbia Saudita, però a Riad, el passat 22 de desembre. El Lazio va guanyar el Juventus (3-1).

També els diners han portat dos anys seguits a l’Aràbia Saudita el clàssic de les Amèriques. El Brasil i l’Argentina van jugar a Riad el 15 de novembre passat, amb triomf dels argentins (1-0) gràcies a un gol de Messi. Un any abans, sense Messi, el Brasil havia guanyat l’Argentina a Jeddah (1-0). Tot això aquest segle, perquè el 1997 ja es va disputar a l’Aràbia Saudita la copa de les Confederacions. La va guanyar el Brasil. Alemanya, campiona d’Europa, no hi va anar.

62.000
espectadors
ompliran les graderies en la semifinal del Barça. Ja no queden entrades.
13
milions
ha pagat l’Aràbia Saudita per quedar-se el Dakar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)