Barça

Supercopa

El poder dels diners

L’Aràbia Saudita paga 120 milions d’euros per portar a casa seva durant tres anys la supercopa, però també ha pagat molt per la italiana, el Dakar, el Saudi Tour, la fórmula E i mundials de boxa o handbol

L’Aràbia Sau­dita mira d’obrir-se una mica al món occi­den­tal. Les seves lleis con­ti­nuen sent més que exi­gents, per no uti­lit­zar un altre qua­li­fi­ca­tiu molt més dur, sobre­tot pel que fa a les dones. Cri­ti­car el règim és més que perillós, però els experts coin­ci­dei­xen en una certa millora, encara que sigui petita, des que Sal­man bin Abdu­la­ziz és rei, des del 2015. Va ser ell qui va sig­nar un decret, l’any 2017, perquè les dones pogues­sin con­duir des del 2018. El mateix any van deci­dir fer visats de turista. Fins aquell moment, només podien adqui­rir un visat les per­so­nes que hi tenien una feina, que hi viat­ja­ven per nego­cis o per anar a les ciu­tats san­tes de la Meca i Medina, on només poden entrar els musul­mans. A més, els diners que acon­se­guei­xen del petroli els sur­ten per les ore­lles. I han deci­dit gas­tar-se uns quants mili­ons pro­mo­ci­o­nant el seu país. Cre­uen que la millor manera de pro­mo­ci­o­nar-lo i gas­tar-se els diners és en esde­ve­ni­ments espor­tius.

D’això s’ha apro­fi­tat la fede­ració espa­nyola, que ha sig­nat un con­tracte amb el govern de l’Aràbia Sau­dita per tres anys. L’orga­nisme que pre­si­deix Luis Rubi­a­les ingres­sarà 120 mili­ons d’euros, 40 per any, la mei­tat dels quals seran per als clubs par­ti­ci­pants, que també apro­fi­ten el tor­neig per ven­dre la seva marca. L’interès pel fut­bol a l’Aràbia Sau­dita és molt gran, i ja s’anun­ci­ava ahir que les entra­des per a la semi­fi­nal que dis­puta el Barça estan esgo­ta­des. En que­da­ven 10.000 per a la que juga­ran el Real Madrid i el València. L’estadi on es dis­pu­ta­ran els tres par­tits de la super­copa és el King Abdu­llah Sports City de Jed­dah, amb capa­ci­tat per a 62.000 per­so­nes. Les dues següents edi­ci­ons podrien can­viar de ciu­tat. Segons Rubi­a­les, “el fut­bol és una eina social i de canvi”. El pre­si­dent de la fede­ració espa­nyola des­taca que les dones podran entrar als tres par­tits sense cap tipus de res­tricció.

Però l’Aràbia Sau­dita ha com­prat més esde­ve­ni­ments. Sense anar gaire lluny, el Dakar, que va començar el dia 5 a Jed­dah i aca­barà el dia 17 a Qid­diyah, i del qual es dis­pu­ta­ran totes les eta­pes en ter­ri­tori sau­dita per pri­mera vegada en la història. Amaury Sport Orga­ni­sa­tion (ASO), empresa que orga­nitza el ral·li, ha cobrat 13 mili­ons d’euros. “El ral·li s’estava apa­gant a Sud-amèrica. L’Argen­tina i Xile posa­ven pro­ble­mes per pas­sar pel seu ter­ri­tori i l’última edició es va dis­pu­tar només al Perú. Era neces­sari un canvi”, diuen des de l’orga­nit­zació. També ASO orga­nit­zarà durant el més de febrer el pri­mer Tour sau­dita de la història. No s’han donat a conèixer els diners que ha pagat l’Aràbia Sau­dita, però sí que se sap que els 18 equips de la màxima cate­go­ria del ciclisme mun­dial tenen un impor­tant fix per anar-hi amb els seus millors ciclis­tes. Es dis­pu­tarà als vol­tants de la capi­tal, Riad.

A més, ha fet una aposta forta per la fórmula E, amb cot­xes elèctrics, que té Ale­jan­dro Agag com a CEO. La pri­mera cursa es va fer el 15 de desem­bre del 2018, i el desem­bre pas­sat una altra cursa a Al-diriyah, prop de Riad, va donar pas al mun­dial. L’esde­ve­ni­ment es com­pleta amb actu­a­ci­ons musi­cals. Enri­que Igle­sias i David Guetta hi han par­ti­ci­pat. “La cursa i els con­certs van ser la pri­mera vegada en què homes i dones van poder par­ti­ci­par junts sense ser família i ballar en públic”, va dir Agag, gen­dre de José María Aznar.

Els diners del petroli també han acon­se­guit por­tar a l’Aràbia Sau­dita impor­tants mun­di­als de boxa i l’últim mun­dial de clubs d’hand­bol, dis­pu­tat a Dam­mam i que va gua­nyar el Barça l’estiu pas­sat. I la fórmula 1 és el següent objec­tiu. Hau­rien ofert ja 53 mili­ons d’euros per tenir un gran premi l’any 2021.

I pel que fa al fut­bol, la d’Espa­nya no és la pri­mera super­copa que es dis­puta a l’Aràbia Sau­dita. El Juven­tus i el Milan ja van jugar a Jed­dah la d’Itàlia el 16 de gener del 2019, amb tri­omf del con­junt de Torí (1-0). L’última edició es va dis­pu­tar també a l’Aràbia Sau­dita, però a Riad, el pas­sat 22 de desem­bre. El Lazio va gua­nyar el Juven­tus (3-1).

També els diners han por­tat dos anys seguits a l’Aràbia Sau­dita el clàssic de les Amèriques. El Bra­sil i l’Argen­tina van jugar a Riad el 15 de novem­bre pas­sat, amb tri­omf dels argen­tins (1-0) gràcies a un gol de Messi. Un any abans, sense Messi, el Bra­sil havia gua­nyat l’Argen­tina a Jed­dah (1-0). Tot això aquest segle, perquè el 1997 ja es va dis­pu­tar a l’Aràbia Sau­dita la copa de les Con­fe­de­ra­ci­ons. La va gua­nyar el Bra­sil. Ale­ma­nya, cam­pi­ona d’Europa, no hi va anar.

62.000
espectadors
ompliran les graderies en la semifinal del Barça. Ja no queden entrades.
13
milions
ha pagat l’Aràbia Saudita per quedar-se el Dakar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.