Barça

Vèncer i convèncer

El Barça, després de patir contra l’Eivissa i de perdre el lideratge de la lliga arran de l’última desfeta a Mestalla, està obligat a no fallar en la copa contra el Leganés

L’equip, l’únic català viu en la competició, aspira a classificar-se per als quarts i oferir també una bona imatge després d’un inici al ralentí amb Setién

Quart partit de l’era Setién i tot just el segon del Barça en aquesta edició de la copa del Rei. El Leganés de Javier Aguirre avalua avui (19 h) un Barça que es juga a una carta l’accés als quarts de final de la copa, però que també necessita millorar ostensiblement la seva imatge respecte als tres partits anteriors. Aquesta serà la primera vegada que al Camp Nou es disputarà una eliminatòria de copa a partit únic –hi ha un únic precedent amb el Barça com a local, però va ser a l’antic camp de les Corts la temporada 1948/49, contra el Girona (9-0)– i serà el segon cara a cara contra el Leganés aquesta temporada. En el precedent anterior, en la lliga, el Barça va patir de valent per aconseguir els tres punts en la visita a Butarque. Era el segon partit del Leganés amb Aguirre a la banqueta i el primer del mexicà davant la seva afició en substitució de Luis Cembranos. Aquell dia el Barça va remuntar un 1-0 inicial gràcies a dos gols a pilota aturada en la segona meitat, obra de Luis Suárez i Arturo Vidal. Gol de la victòria a només onze minuts del final i gràcies a una acció afortunada de córner.

Ha plogut molt des d’aquell partit. Ernesto Valverde ja no hi és i aquest Leganés també és un altre. Molt més madur i compacte. Aguirre li ha sabut donar aquell plus de competitivitat emocional que li faltava i l’equip, tot i que encara viu en zona de descens, ha mostrat arguments per lluitar per la salvació. Sense anar més lluny, diumenge va aconseguir un empat en la visita al Wanda.

Des de l’arribada del mexicà, l’equip madrileny ha sumat dues victòries i quatre empats i només ha perdut tres partits en la lliga. Cinc punts de 36 de possibles havia sumat el Leganés amb Pellegrino i Cembranos, i deu n’ha sumat ja amb Aguirre en nou partits. Bona trajectòria també en el torneig del KO, en què l’equip madrileny s’ha plantat a la quarta eliminatòria després de superar l’Andorra de Gerard Piqué en la tanda de penals després de l’1-1 final, i després de superar amb menys patiment les dues eliminatòries següents contra el Múrcia (0-4) i l’Ebre (0-1).

El Leganés aspira a classificar-se per als quarts de final de la copa per segona vegada en tota la història del club, però ni el Barça ni Setién es poden permetre una eliminació que faria aparèixer la paraula crisi en totes les portades. Els precedents acompanyen. El Barça s’ha enfrontat en set ocasions al Leganés i ha guanyat sis partits. A més, fa deu anys que el conjunt blaugrana no cau eliminat en aquesta fase de la copa. Per trobar l’última eliminació del Barça en els vuitens de final de la copa ens hem de remuntar a la temporada 2010/11. Era el Barça de Guardiola i el Sevilla va ser aleshores el botxí.

El Barça ha jugat les últims sis finals de la copa de forma consecutiva i vol reconquerir un títol que la temporada passada va escapar-se en aquella final contra el València. A diferència del Leganés, el Barça només ha jugat un partit en la copa. Va ser a Can Misses contra un equip de segona B. I sort en va tenir Setién de la punteria d’Antoine Griezmann. Doblet del francès amb el gol de la remuntada en el temps afegit i desolació entre l’afició d’un Eivissa que es va acostar a l’heroïcitat.

El partit d’avui l’arbitrarà precisament un balear. Serà Cuadra Fernández, que estarà auxiliat a la sala del VAR per Melero López. L’Eivissa es va queixar d’un possible fora de joc de Griezmann en el segon gol, però l’acció no va poder ser revisada perquè en l’anterior eliminatòria dels setzens de final encara no hi havia VAR. A vuitens de final ja sí.

Després del patiment contra el Granada i l’Eivissa, i de la derrota a Mestalla, el Barça de Setién necessita una victòria convincent avui al Camp Nou. Per aquest motiu es preveu que el tècnic càntabre no faci gaires invents en l’onze inicial. Se la juga. Serà un equip farcit de titulars. Serà el debut de Ter Stegen en la competició perquè Neto no està disponible. Més dubtes té Javier Aguirre a la seva porteria. El Pichu Cuéllar va ser expulsat en l’últim partit contra l’Atlético de Madrid. Ahir es va saber que ha estat castigat pel comitè amb dos partits. Com que és una sanció inferior a quatre partits, pot jugar la copa. I aquí se li origina el dilema a Aguirre: fer jugar Cuéllar avui al Camp Nou i evitar qualsevol risc de lesió amb Juan Soriano, que haurà de jugar els dos pròxims partits de lliga contra la Real i el Llevant, o apostar per Soriano, que ha estat el porter usat en la copa i el partit contra el Barça li pot permetre arribar més rodat al partit del cap de setmana? Aquesta és la principal incògnita de l’onze d’un Leganés que també es preveu que salti al Camp Nou amb un equip bastant recognoscible. Aguirre, de fet, avisava ja ahir: “Anem a Barcelona amb la idea de passar l’eliminatòria. No tindrem la pilota, però això no serà cap problema. Ens sentim millor defensant que atacant. Tenen un tècnic nou i hi ha factors en l’ambient que ens conviden a pensar que el riu està agitat i intentarem aprofitar-ho.”

INÈDIT

Serà el primer cop que es jugui una eliminatòria a partit únic al Camp Nou

PRECEDENT 2019/20

El Leganés, ja amb Aguirre, va fer suar el Barça a Butarque en la lliga (1-2)

LA DADA

Fa deu anys que el Barça no queda eliminat als vuitens. El Sevilla, l’anterior botxí
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)