Barça

El nou rol de Messi

L’argentí no ha pogut marcar en els tres últims partits de lliga, però seves han estat les passades dels cinc gols que ha fet el Barça

Mira molt més el mig del camp, com li demana Setién

Tot i no haver marcat en els tres últims partits de lliga, Lionel Messi continua encapçalant la llista de millors golejadors del campionat amb catorze gols, un més que Karim Benzema i tres mes que el seu bon amic Luis Suárez, que possiblement no tornarà a jugar aquesta temporada. Amb deu gols apareix el millor golejador estatal, el davanter del Llevant Roger Martí. Si la xifra de catorze gols no ha augmentat en els últims partits no és perquè Messi no ho hagi intentat. Segons dades de Carles Domènech, l’argentí ha rematat fins a 21 vegades a porteria en els tres últims partits. Unes vegades els porters i altres la falta de punteria han impedit que Messi marqués. Van ser quatre les rematades de l’argentí contra el Betis, però es va topar amb Joel i es va quedar a centímetres de repetir el gran gol que va fer en el mateix escenari la temporada passada i que va provocar que el Benito Villamarín es posés dempeus i l’aplaudís i coregés el seu nom.

Les rematades de Messi en els dos anteriors partits de lliga encara van ser més grans. Vuit contra el Llevant al Camp Nou i nou contra el València a Mestalla, en la primera derrota blaugrana en l’era de Setién. L’argentí va rematar sis vegades entre els tres pals contra els granota, amb bones intervencions d’Aitor Fernández, i quatre vegades més contra el València, però aquell dia va topar amb Jaume Domènech.

No va ser tan encertat Messi amb el gol en els últims partits; també va tenir una clara oportunitat a Bilbao en els quarts de final de la copa, en el minut 88, però Unai va impedir amb els peus que la pilota entrés a la porteria. Però el crac de Rosario està oferint moltes altres coses a l’equip en els últims partits, en què ha estat de la mateixa manera el jugador decisiu que ha estat tota la vida. Així, de les seves botes han nascut els cinc últims gols marcats pel Barça en la lliga: els tres de diumenge contra el Betis i els dos contra el Llevant. Va ser un dels seus protegits, el jove del planter Ansu Fati, el destinatari de les dues assistències contra els valencians. Diumenge es va inventar una magnífica passada a De Jong a Sevilla perquè el Barça empatés per primera vegada, i dos llançaments de falta de l’argentí van ser rematats per Sergio Busquets i Lenglet per remuntar el partit al Benito Villamarín.

Implicació

Les cinc assistències consecutives de Messi són conseqüència del seu nou rol a l’equip des de l’arribada de Quique Setién a la banqueta. I també de la implicació de l’argentí, que es nega a rendir-se en la lliga tot i haver perdut la primera plaça en favor del Real Madrid. Una mostra de la seva implicació és el fet d’haver recuperat quatre pilotes en els dos últims partits, però sobretot el fet d’haver acceptat el nou rol que li dona l’entrenador, que fa que miri molt més el mig del camp i participi molt més del joc de creació de l’equip. Més dades: no són les 108 intervencions que va tenir Messi contra el Granada en el debut de Setién a la banqueta, però el de Rosario intervé molt més en cada partit. Van ser un total de 79 intervencions contra el Betis, 76 contra el Llevant i 74 contra el València.

Messi sembla que ha comprat l’aposta de Setién pel futbol de control, de toc i elaboració, deixant una mica de banda aquells atacs tan verticals. Possiblement perquè sap que sense Luis Suárez i Dembélé, i amb la poca entesa que encara té amb Griezmann, el millor és mirar d’arribar a l’àrea rival amb pausa. També perquè en cas de pèrdua l’equip estigui més compacte i no es trenqui, cosa que facilita la feina d’una defensa que tampoc està per moltes festes, especialment si qui ha de jugar és Umtiti, un central que està molt lluny del que va ser en les seves dues primeres temporades al Barça.

Messi no està quasi mai desconnectat en el partit, partint des de la banda o jugant pel centre, baixa molt més a rebre la pilota, fa tasques d’organitzador. Sempre ha estat un gran golejador, però també sempre ha vist el futbol de manera privilegiada. Ell veu espais on no els veu ningú i veu passades que no veuen la resta de futbolistes. Des del mig del camp, amb uns quants jugadors al davant, s’ha vestit d’assistent. Va intentar deu passades de mèrit contra el Betis, set de les quals bones. Contra el Llevant en va intentar nou, tres amb èxit. I a Mestalla va buscar la passada de mèrit fins a cinc vegades, i va triomfar només en una.

Són totes aquestes dades les que demostren el nou paper que està tenint Messi en l’equip en els últims partits, actuant com un migcampista més. Però l’argentí també és golejador i més d’hora que tard veurà la porteria que no ha trobat en els tres últims partits, perquè li ho han impedit els porters o algun àrbitre, com ara Sánchez Martínez no assenyalant el clar penal que li va fer Bartra.

76

vegades

intervé de mitjana

21

rematades

ha fet en tres partits

Està jugant amb molèsties

Leo Messi està brillant en els últims partits tot i no jugar en les seves millors condicions físiques. El capità blaugrana, com va explicar ahir el programa Què t’hi jugues de la Cadena Ser, està jugant amb molèsties musculars a la cuixa esquerra que no li permeten rendir al cent per cent. Segons fonts properes als serveis mèdics del club, aquestes molèsties no són importants i són típiques en aquest moment de la temporada. Messi no corre el risc de lesionar-se i li anirà bé aquesta setmana sense partit per recuperar-se i estar perfectament per quan torni la lliga de campions l’última setmana d’aquest mes de febrer.

El concurs de Messi sempre és cabdal, però encara ho és més ara que el Barça no pot disposar ni de Luis Suárez ni de Dembélé i que, mentre busca un davanter en el mercat, només pot disposar de tres davanters: Messi, Griezmann i Ansu Fati.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)