Barça

Una cursa de 15 etapes

El Barça i el Real Madrid es jugaran el títol en una ‘minilliga’ de 15 partits, en què un sol error d’un dels dos equips pot resultar definitiu

El clàssic de l’1 de març al Bernabéu s’entreveu crucial, sobretot en el supòsit que els de Setién perdessin aquell partit

El Barça i el Real Madrid estan citats d’aquí a divuit dies al Santiago Bernabéu. I divuit són precisament els punts que ha deixat escapar el conjunt blaugrana lluny del Camp Nou aquesta temporada. Dinou, un més, són els punts de més que va aconseguir el Barça la temporada anterior en relació amb l’etern rival al final de la lliga. Disset en la temporada 2017/18. El camí de roses cap al títol de les dues últimes temporades té més espines aquest 2020. Més igualtat, per demèrits d’uns i altres, i una evidència: tocarà disputar-la més, aquesta lliga.

Ara mateix queden quinze finals. I en vermell una data: l’1 de març. Clàssic a la vista. En la primera volta el Barça-Madrid va acabar amb 0-0 al Camp Nou. Partit descafeïnat des del punt de vista futbolístic i enorme quota mediàtica en tot el que va envoltar aquell clàssic. Va ser el clàssic de Tsunami Democràtic. Més tranquil des del punt de vista polític i de seguretat policial es preveu el partit del dia 1. El futbol recupera el primer pla informatiu, amb una lliga en joc.

El Barça no ha perdut a Chamartín en partit oficial de lliga des del 2014 (3-1). Des d’aleshores, ple de victòries (0-4 la temporada 2015/16; 2-3, la 2016/17; 0-3, la 2017/18, i 0-1 el curs passat). El Barça se sent còmode al Bernabéu, però aquesta temporada la fragilitat de l’equip actuant com a visitant juga en contra. Al Benito Villamarín, en l’últim desplaçament, l’equip de Setién va aconseguir una importantíssima victòria per 2-3, però lluny de casa aquest Barça pateix. Li passava amb Valverde i li ha passat amb Setién. Derrota a Bilbao en la copa que li va costar l’eliminació, i desfeta també a Mestalla que li va costar cedir el primer lloc de la classificació en la lliga. Aquesta temporada el Barça ja ha perdut 18 punts com a visitant; el Real Madrid, 11.

Vulnerabilitat inusual

Cap dels dos equips se sent fort lluny del seu estadi. Aquest factor fa posar la lupa en els desplaçaments que els queden a tots dos d’aquí al final de la lliga. El Barça té dues sortides extremadament complicades i un parell més d’enverinades. Crucial pot acabar sent la visita a Madrid i difícil serà també la visita al Sánchez Pizjuán en la trentena jornada del campionat (5 d’abril). El Sevilla de Lopetegui passa una mala ratxa després de la ferida que va suposar l’eliminació de la copa contra un equip d’inferior categoria com el Mirandés, però el Pizjuán sempre és un estadi perillós. La visita a Balaídos, on el Barça ja va perdre la temporada passada, i la visita al camp del Vila-real s’entreveuen també complicades. Menys feixugues semblen les sortides a Mallorca, Valladolid i Vitòria.

El Real Madrid també té algun caramel enverinat lluny del confort del Bernabéu. Ha de visitar el Benito Villamarín i també ha d’anar a Los Cármenes i el Ciutat de València, dos escenaris on el Barça ha vist volar sis punts aquesta temporada. Els de Zidane tancaran la lliga a Butarque contra un Leganés que ja haurà baixat i que podria estar jugant-se la salvació i també han de visitar Cornellà-el Prat. Però, sens dubte, els dos desplaçaments en què el barcelonisme confia que es pugui produir una ensopegada blanca són Bilbao i Sant Sebastià. El mur basc. El Barça també ha fallat en aquestes dues visites. A San Mamés, dues derrotes aquest curs, en la lliga i en la copa, totes dues per 1-0. I al Reale Arena de Sant Sebastià, empat a dos.

El madridisme, però, s’aferra a una dada. El seu equip no ha perdut en aquesta competició des del 19 d’octubre. Va ser contra el Mallorca, a l’Iberostar Estadi, per 1-0, amb gol de Lago Junior.

Sense escletxes a casa

Molt més fiable és la trajectòria del Barça i el Real Madrid a casa. Sobretot en clau blaugrana. El Barça és el millor local de la lliga. Ha guanyat tots els partits jugats al Camp Nou, excepte el clàssic. El Madrid tampoc ha perdut a casa en la lliga, però ha cedit dos empats més que els culers. El Barça encara ha de rebre l’Atlético, la Real i l’Athletic, i també ha d’afrontar el derbi (jornada 35). La tornada dels vuitens de final contra el Nàpols, a casa, ha quedat enmig de la visita a Mallorca i el partit del Leganés al Camp Nou, dues cites presumiblement accessibles. Al Real Madrid, la tornada del partit contra el City, a l’Etihad, li ha caigut entre dos partits a casa. Fàcil es preveu el compromís contra l’Eibar, però alerta amb la visita del València, just quatre o cinc dies després de la visita a Anglaterra. Tant el Barça com el Real Madrid han de rebre la visita del Getafe de Bordalás, tercer ara mateix en la classificació i un equip que a fora de casa només ha perdut en les visites al Wanda, el Pizjuán i el camp del Vila-real.

Clàssic al marge, d’aquí al final de la lliga el Barça s’ha de tornar a veure les cares amb la Real, l’Athletic, l’Osasuna i l’Espanyol, quatre equips que ja li han robat punts aquesta temporada. També té comptes pendents el Madrid de Zidane amb rivals com l’Athletic, el Betis, el Mallorca, el València i el Vila-real.

DUES CARES

El Barça ha cedit 18 punts com a visitant i és el millor com a local (31 punts de 33)

FAM DE CLÀSSIC

El Barça fa anys que ha perdut la por escènica al Bernabéu. No hi perd des del 2014

RATXA BLANCA

El Real Madrid no ha perdut cap partit de lliga des del 19 d’octubre. Va ser a Mallorca (1-0)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)