Barça

DEU ANYS DEL MUNDIAL MÉS NOSTRE XAVI HERNÁNDEZ

ESPANYA - XILE (2-1)

“Pensava que a la foto amb la copa sempre sortia un brasiler”

“Vaig saber, des del primer dia, que aquell era el nostre mundial. Sempre vaig confiar en aquell equip. I, al final, vam sortir nosaltres a la foto”

“El millor d’aquell grup de futbolistes és que ens agradava el futbol i ningú no s’amagava. Tots demanàvem la pilota quan cremava”

EL QÜESTIONARI 1. A quin estadi va debutar Espanya? Uf, a Ciutat del Cap? 2. On es va concentrar la selecció espanyola? A Potchefstroom. 3. Quants gols es van marcar durant el mundial? No sé. 120? 4. Qui va ser el màxim golejador de Sud-àfrica 2010? Villa i Forlán. 5. De quin color van jugar contra el Paraguai? De blau marí. 6. Qui va quedar quarta classificada? Alemanya. 7. Qui portava el número 18 en la selecció espanyola? Albiol. 8. Com es deia el seleccionador holandès? Van Maarwijk. 9. Quants jugadors catalans hi havia en l’equip? Valdés, Capdevila, Piqué, Puyol, Cesc, Busquets i jo. Doncs, set. 10. Quin dia van ser campions del món? L’11 de juliol del 2010. 11. Tres coses que han canviat en la seva vida després de ser campió del món? Tres coses? Que he estat pare, que he canviat de feina i que no visc a Terrassa, sinó a Qatar. Sobretot, ser pare, evidentment.

espanya 2 xile 1

ESPANYA:Casillas; Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila; Busquets, Xabi Alonso (Javi Martínez, 72’), Xavi, Iniesta; Torres (Cesc, 54’) i Villa.XILE:Bravo; Isla, Medel, Ponce, Jara; Estrada, Arturo Vidal, Mark González (MIllar, 46’), Valdivia (Paredes, 46’); Alexis Sánchez (Orellana, 64’) i Beausejour.GOLS:1-0, Villa (35’). 2-0, Iniesta (36’). 2-1, Millar (47’).
En el descans de la pròrroga, en la final, vaig dir: “Som un més, no podem arribar als penals. Feu un gol, collons”

Xavi Hernández (Terrassa, 25 de gener del 1980) vivia el confinament a casa seva a Qatar quan va atendre la trucada de L’Esportiu. Abans de parlar de futbol, parlem de la Núria, la dona que li va canviar la vida i amb qui ha tingut dos fills, l’Àsia i en Dan, que amb un any i mig ja li dona a la pilota, inequívoc senyal que ha sortit al pare, líder i cervell de la selecció espanyola, de Luis a Del Bosque, de Viena a Kíev, quan Espanya ho va guanyar tot. Ara, deu anys després que la selecció espanyola guanyés a Xile el tercer i últim partit de la fase de grups del Mundial 2010, està encantat de gaudir el seu procés d’aprenentatge com a entrenador després de rebutjar una oferta per entrenar el Barça perquè no ho va veure clar. El 8 de la selecció espanyola recorda els dies a Potchefstroom com a germà i mà dreta de Casillas i líder per ideologia de l’equip sobre la gespa i parla del partit contra Xile, del què, tàcticament, normal en ell, guarda un inesborrable record.

Quan va pensar que podien ser campions del món?
Quan ens vam classificar per al mundial. Veníem de guanyar l’Eurocopa i estava convençut que era el moment, aleshores o mai. Pot ser que fos només una il·lusió per a molts, com sempre, però jo estava convençut que era el nostre mundial. Calia fer-ho.
Sempre van ser els millors. De veritat ho creia?
Sí, perquè jugàvem bé a futbol, defensàvem la idea que teníem al límit sempre, volíem la pilota, érem agressius en atac i sòlids en defensa… No especulàvem. Això és conseqüent amb el que volíem. Em feia sentir fort, confiat. Hi creia.
La línia la va marcar Luis i la va seguir Del Bosque, però la van imposar els jugadors?
Era unànime. Els entrenadors van creure i van apostar per una generació i una manera de jugar en què els jugadors crèiem a cegues convençuts que era l’únic camí per què podíem arribar a la victòria. Érem el que érem al camp, amb una idea molt clara, i fora érem un grup molt unit, molt familiar, amb un ambient molt maco, de futbol, molt sa. Anàvem a l’una i això ens va fer creure i guanyar.
Va ser més important apostar per la pilota o com de bé s’ho passaven?
Tot. Érem un grup guanyador, de futbolistes a qui ens agradava de veritat el futbol i amb personalitat, que no es cagava en el moment clau. Volíem la pilota i això no s’entrena. La mentalitat que demanis la pilota quan crema no és fàcil de trobar. I n’hi havia molts: de Ramos a Navas, passant pels centrals, per Xabi Alonso i Busquets, dos jugadors que sempre trobaves, Cesc quan sortia… Aquí no s’amagava ningú. Defensàvem una idea.
Va patir perquè després de la derrota contra Suïssa s’acabés l’aposta?
No, perquè allò va ser increïble. Buscaven l’empat a zero, i mira. No en va sortir res. De cinquanta partits com aquell, en perds un, la resta els guanyes. I vam perdre aquell. No m’ho podia creure. Un rebot, una pilota llarga, Piqué s’obre el cap… Va haver-hi un pal de Xabi Alonso, una de Silva, una de Piqué, una passada meva a Villa que surt el Benaglio aquell i vaig pensar “d’on ha sortit aquest”. I vam perdre.
Però al final, van guanyar a Hondures i va arribar Xile. Què en recorda?
Que tenien un gran equip i que arribàvem amb la sensació que no podíem fallar, i això era una exigència enorme. Aquell dia, al matí, recordo que un periodista català que era a Potchefstroom amb nosaltres em va trucar i em va dir: “Bielsa us farà home a home a tot el camp, individualment.” I ho va fer. Va deixar un central lliure i la resta mossegava cara a cara. I ens complicava molt la vida. Però ens vam posar ràpidament 2 a 0, en 35 minuts. Recordo que vaig mirar el marcador i vaig veure: “Minut 37, 2-0”. I vaig pensar: “Hòstia, que bé, quina tranquil·litat.” Perquè estava cagat.
Per què?
Perquè, com he dit, tenia moltes esperances, sabia que Xile era un molt bon equip i ens ho posaria difícil i jo no volia marxar cap a casa. Vam competir i vam donar la cara. Però no vam jugar bé, perquè no va haver-hi joc. Paraven molt el joc. I estàvem molt tibants per culpa de la derrota contra Suïssa.
I, al final, van pactar?
No! Van marcar i el 2-1 ens classificava els dos. Llavors, van afluixar, es van ordenar més enrere, ja no va haver-hi marca individual i nosaltres vam agafar la pilota i no la vam deixar anar. Estàvem més còmodes, és clar. Ells no volien encaixar el tercer, no volien ni empatar. Així que ens vam classificar els dos. I, a partir d’aquí, ja ho sabem, cara o creu. Però, de fet, el mundial va ser sempre un cara o creu des de Suïssa.
En quina mesura es van alliberar arribant a vuitens?
Home, molt! El que no podia ser era marxar amb la cua entre les cames. Contra Portugal, vam començar de zero i vam jugar bé. Ja es va veure una Espanya que tornava a ser Espanya. Però Paraguai va ser una roca; vam tenir molta sort. Martino ens va fer el mateix. Entre faltes, el Jabulani aquell que era pèssim, el camp que no estava bé… Només va faltar el penal de Piqué. Encara sort que va aparèixer Casillas. Després, en una jugada en què vaig tocar de primera Andrés, que va dividir, va marxar de dos i la va donar a Pedro, va aparèixer Villa i gol. I classificats. Però vam suar sang, aquell dia. Vam ser molt competitius. I vam tenir el cop de sort que necessites sempre en aquestes competicions. Per guanyar un mundial necessites que la sort t’ajudi. I nosaltres vam treballar per guanyar-nos aquest cop de sort.
Es guanya un mundial sense aquest cop de sort?
Evidentment, no. Has de tenir per sobre de tot una idea de joc, bons jugadors, un golejador com va ser Villa. Però, després, arriben moments: el penal de Cardozo, la pilota de Robben que treu Casillas, la final, no perdonar en el moment clau… El futbol és així i, en aquest nivell, encara més. Moments en què la sort cau del teu costat o ets fora. De fet, penses en l’europeu d’Àustria, amb Luis, el dia dels penals contra Itàlia, que va ser veritablement el dia que va canviar tot, i saps que al final són detalls. Ja ho va dir Cruyff. Tinc molt present aquell dia dels penals contra Itàlia, perquè allà vam començar a guanyar-ho tot. Ens va fer creure. Vam trencar la història d’Espanya. Vam portar el futbol espanyol on es mereixia i no apareixia des del 1984. Vam tenir el punt de sort que no van tenir ells en aquella falta de Platini i en què abans es fallava en la tanda de penals; Cesc la va ficar. És com Indiana Jones amb el sant grial. Apa, ja hi érem. I això va durar sis anys en què ho vam guanyar tot.
Ho va celebrar. Però, en la final, va patir?
És clar. Però va ser injust arribar a la pròrroga amb un empat. Vam jugar molt millor que ells, tot i que ens van clavar un munt de puntades de peu. I vam tenir més ocasions: una de Ramos, una de Villa, una de Cesc... Jo, al camp, no m’ho podia creure. En el descans de la pròrroga els vaig dir: “Nanos, que som un més, que no podem jugar-nos-la en els penals. Feu el favor de fotre un gol, collons.” Va haver-hi un moment en què només pensava per on tirar el penal. Però va arribar el moment en què vam sortir des del darrere tocant, vam eliminar holandesos a cada passada i, al final, allà es va quedar Andresito i va arribar el gol.
Ara quan ho pensa, què li ve al cap?
La foto amb la copa. En aquella foto sempre sortien els brasilers, els alemanys… Jo sempre pensava: “Quina sort té Cafú de ser brasiler.” L’endemà, quan ja vaig veure la foto, vaig pensar: “Ja està, ja no només guanyen els brasilers.” Moltes vegades recordo Marchena aquells dies dient-me: “Màquina, aquesta cal agafar-la, eh?” I la vam agafar. Al final, sortim a la foto amb la copa. No podíem fallar, i no vam fallar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)