Barça

Anàlisi d’un desastre

La pèrdua de la lliga és la crònica d’una mort anunciada

Bartomeu i Setién es veuen les cares i el president el confirma en el càrrec, es dona dies per calmar els ànims i apunta que estarà en la Champions

La claudicació del Barça en la lliga era la crònica d’una mort anunciada. No hi haurà la possibilitat del miracle perquè el Real Madrid va fer la feina, mentre que els blaugrana ni tan sols van saber caure amb honor i van perdre de forma tristíssima contra l’Osasuna al Camp Nou. Una actuació molt per sota del que és exigible en un equip farcit d’estrelles que al llarg de la temporada ja havia mostrat símptomes de les seves múltiples mancances. Els problemes no han arribat ara, després del reinici de la competició després del coronavirus, sinó que alguns s’arrosseguen des de fa temps. Aquí en fem algunes pinzellades.

Un relleu del tot inútil

Valverde va ser substituït a mitjans de gener per Quique Setién. En paraules de Josep Maria Bartomeu, el relleu es feia per donar un “impuls” a l’equip de cara al tram final de la temporada i perquè no s’acabava d’estar del tot satisfet amb el joc. Valverde va marxar deixant l’equip líder, condició que Setién no ha estat capaç de mantenir. I pel que fa al joc, malgrat el que defensa el tècnic càntabre, no hi ha hagut millores. Així doncs, no s’ha complert ni una cosa ni l’altre. El “talibà” del cruyffisme no ha sabut convèncer els jugadors dels canvis que ha volgut implantar i tant ell com la seva mà dreta, Eder Sarabia, han topat amb més d’un futbolista durant aquests mesos. Sentenciadora va ser la frase de Leo Messi després del partit contra l’Osasuna, quan va dir que les coses havien empitjorat des del gener, just quan es va fer el canvi a la banqueta.

Bartomeu i Quique Setién ahir es van reunir perquè el president volia saber l’estat d’ànim de Setién després de perdre la lliga i si es veu amb forces per superar aquesta situació. Bartomeu no va prendre cap mesura dràstica i el va confirmar en el càrrec esperant que en els propers dies els ànims es calmin i tots arribin amb energies renovades per preparar la champions. Malgrat que té una part important del vestidor en contra, res fa presagiar, a dia d’avui, que Setién no s’assegui a la banqueta del Camp Nou en el partit contra el Nàpols el proper 8 d’agost. Que continuï la temporada vinent, però, ja sembla impossible.

Problemes futbolístics

Malgrat que alguns s’entesten a no veure-ho, l’equip sí que té problemes futbolístics. El joc fa temps que ha anat a menys. El Barça fa un futbol molt previsible, amb domini estèril, una circulació de pilota lenta, amb dèficits tàctics i en la col·locació dels jugadors sobre el camp que han provocat que a l’equip li costi moltíssim generar ocasions de perill més enllà de la inspiració de Messi.

Tot plegat ha desembocat en una fragilitat que ha provocat que l’equip blaugrana hagi encaixat molts gols (38) i molts en els minuts finals. Una menció especial mereixen els resultats aconseguits fora de casa, un dels factors decisius que expliquen la derrota final en la lliga. L’equip només ha sumat 29 punts de 54 de possibles, en espera del que faci a Vitòria diumenge.

Acomodats i les lesions

“No és normal que ens guanyin per intensitat i ganes.” Aquesta va ser la denúncia de Messi després de perdre contra l’Osasuna. I no és nou. És una evidència que l’equip fa temps que s’ha acomodat i que té alguns vicis adquirits. I això no és problema de la banqueta, perquè passava amb Valverde i també amb Setién. A l’equip li costa ser intens i sembla calibrar els esforços durant els partits. Possiblement és perquè la plantilla està desproporcionada i la columna vertebral molt envellida, amb jugadors que passen de la trentena i que ja estan saciats pel que fa a títols. La seva davallada ha estat progressiva, però és una evidència que alguns jugadors ja no donen gaire més de si i que les cames els pesen.

I a sobre, les lesions i l’aturada per la Covid-19 ho han agreujat encara més. Els problemes físics han estat una constant aquesta temporada. I alguns dels pocs jugadors que no havien caigut en el primer tram de l’exercici han caigut al final, com ara Griezmann i Frenkie de Jong. La temporada ja no va començar bé, amb la lesió de Messi al soli de la cama dreta, la seva posterior recaiguda i després la de Luis Suárez, que, això sí, va propiciar l’aparició d’Ansu Fati, un altre que també ha tingut problemes al tendó rotular. L’uruguaià es va tornar a fer una artroscòpia, mentre que un altre davanter, Dembélé, no ha superat els problemes al bíceps femoral. I també Umtiti. Jordi Alba també s’ha lesionat en tres ocasions aquesta temporada, al bíceps femoral i a l’adductor. També Neto va passar per la sala d’operacions. Sergi Roberto també ha tingut problemes musculars que el van tenir un mes de baixa i també es va trencar fa poc una costella. Semedo també va estar un mes de baixa per problemes al soli.

Rendiments irregulars

El Barça va fer dues grans apostes aquesta temporada, en què es buscava el triplet: Griezmann i Frenkie de Jong. Cap dels dos jugadors ha rendit al nivell que s’esperava, en especial el davanter francès, que fins i tot va perdre la condició d’intocable i va tastar la banqueta en molts partits. L’holandès ha anat de més a menys, perjudicat sobretot pel desgavell tàctic i perquè no li han sabut trobar la posició. Arthur, ja venut a la Juventus i també propens a les lesions, tampoc ha fet el salt de qualitat que s’esperava, igual que Junior Firpo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)