Barça

Koeman no perd el temps

Després de parlar amb Messi, el tècnic ja ha comunicat a Luis Suárez que no compta amb ell, a Coutinho que torna i a Alba que se’l queda però espera un canvi d’actitud

El tècnic holandès està complint amb el que va dir en la presentació

“Si s’han de prendre decisions, es prendran.” Més clar, impossible. Aquest va ser el missatge que va enviar Ronald Koeman, el dia de la seva presentació oficial, a tots aquells jugadors que no entren en els seus plans per al Barça i també als jugadors que pot semblar que tenen la continuïtat garantida només si hi ha alguns canvis de conducta. La setmana passada, l’holandès va preferir no dir noms per una qüestió de “respecte” cap a tots ells, però en cap cas això significava que es prengués el seu aterratge al club amb calma. Koeman sap que l’han portat per iniciar una renovació important en una plantilla farcida de futbolistes amb un pes important i tots amb contracte. Així que va per feina. I té les idees clares. Molt clares.

Amb qui primer va voler parlar va ser amb Leo Messi. Perquè és el capità de l’equip, el millor jugador del món i el futbolista sobre el qual vol que pivoti el seu projecte. En això, lògicament, no hi ha cap canvi. Però volia saber l’opinió de l’argentí, perquè que compti amb ell no significa que no li exigeixi el mateix que als altres. Com va deixar anar en la seva presentació, volia saber “com vol seguir Messi”, perquè Koeman té molt clar que en el seu equip només vol que hi siguin els que de veritat hi volen ser. L’argentí va interrompre les seves vacances a la Cerdanya per reunir-se amb el tècnic a Barcelona. Malgrat que Koeman va fer-li saber que vol que sigui el líder del seu projecte, no va rebre una resposta gaire positiva. Messi li va admetre que continua sense veure clar el seu futur al Barça perquè ha deixat de creure en el projecte i va dir-li que en aquests moments es veu més fora que dins del club, tot i que va reconèixer, això sí, que ho té molt complicat per poder marxar per les condicions del seu extraordinari contracte. El club ja l’ha declarat intransferible i sembla impossible que pugui marxar.

I dilluns Koeman va continuar fent feina. Al matí va trucar a Luis Suárez per comunicar-li que no compta amb ell per al seu nou projecte. L’uruguaià era un dels grans assenyalats com una de les peces que caurien de cara a la renovació esportiva que vol fer el club. Com ja vam explicar en aquest diari, el Barça fins i tot està disposat a donar-li la carta de llibertat si marxa a un club de fora d’Europa. A Luis Suárez li queda un any de contracte i un altre d’opcional, així que ara el club i els seus agents i advocats s’hauran de posar d’acord. O bé s’aconsegueix un traspàs o bé se li rescindeix el contracte. Caldrà veure quina és l’actitud de Suárez després de rebre la notícia. L’ideal per al club blaugrana seria que acceptés una proposta de l’MLS, la lliga americana.

Compta amb Coutinho

Qui sí que va estar content amb la trucada de Koeman va ser Coutinho, flamant campió de la Champions amb el Bayern de Munic. El nou entrenador del Barça li va dir que el vol al seu equip i també el va felicitar per la consecució del títol europeu. Coutinho va afirmar després de la final que esperaven fer una gran temporada. No va especificar on, però ara ja se sap que serà al Barça. El tècnic holandès confia en les qualitats del brasiler i li va confirmar que jugarà i que pot acabar sent una peça important en el seu equip. El migcampista ara té uns dies de vacances. La direcció esportiva veu bé quedar-se amb Coutinho perquè veien impossible col·locar-lo en el mercat per un mínim de 80 milions d’euros, el mínim que s’havien fixat. Cap club de la Premier, ni l’Arsenal, el que més interès havia mostrat per ell, arribava a aquesta quantitat. Ara li toca al jugador demostrar a Koeman que no s’equivoca i que continua sent un futbolista de nivell top com quan se’l va fitxar del Liverpool a preu d’or.

Els altres casos clars

També saben que s’han de buscar equip Arturo Vidal, Rakitic i Samuel Umtiti. Tots ells encara tenen contracte en vigor –el xilè i el croat fins al 2021 i el francès fins al 2023–, però ningú al club té el més mínim dubte que la temporada vinent no estaran en la plantilla. Els implicats ja saben que no continuaran i ara comença la feina de la secretaria tècnica per treballar en el mercat i trobar-los una bona sortida. Al Barça són conscients que no ho tindran fàcil perquè tots ells tenen molt bons sous i no estan disposats a acceptar qualsevol cosa. Per aquest motiu, si el Barça no pot aconseguir el traspàs, ni que sigui per pocs diners, no descarta donar la carta de llibertat als tres futbolistes perquè d’aquesta manera puguin aconseguir uns bons contractes. Arturo Vidal té bona anomenada a Itàlia –l’Inter de Milà i la Juventus el volen–, mentre que Rakitic és un dels objectius del Sevilla, que el voldria recuperar sempre que no suposés un cost important. Umtiti també té alguna proposta i a priori és el cas més complicat perquè li queden més anys.

Busi i Alba es queden

Són dos casos especials. Els seus noms també havien aparegut entre els possibles damnificats de la renovació que es prepara al FC Barcelona. Finalment, però, tots dos s’acabaran quedant. A favor seu hi ha jugat el fet que Koeman encara els considera útils per al seu projecte i que tots dos tenen contractes molt llargs, un fet que dificulta la seva sortida. Alba no acaba fins al 2024 i Busquets fins al 2023. Això sí, en el cas del lateral, el tècnic vol que hi hagi un canvi d’actitud, que torni a treballar al màxim per rendir com fa unes temporades. Amb més exigència en el treball, possiblement les lesions musculars també seran menys. A més, és un dels grans amics de Leo Messi, que es quedarà sense Luis Suárez i Arturo Vidal, dues persones molt properes a ell dins el grup.

En el cas de Busquets, Koeman no dubta de la seva qualitat i està segur que encara pot rendir un temps més si es recupera la bona feina diària, però també té molt clar que possiblement tindrà un rol diferent del de les últimes temporades. Vaja, que l’holandès no el considera un futbolista intocable i podria alternar titularitats amb suplències.

CASOS CLARS

Rakitic, Arturo Vidal i Umtiti també saben que s’han de buscar un nou equip

BUSQUETS

El seu nom havia aparegut entre les baixes però en principi s’acabarà quedant a l’equip

ALBA

Acaba contracte el 2024, massa temps, i el tècnic considera que pot ser útil encara

Hi ha altres jugadors que no compten

Koeman ja ha parlat amb Luis Suárez, Rakitic i Arturo Vidal perquè marxin, però la renovació no s’acaba aquí. Hi ha molts més jugadors a la plantilla que no tenen lloc en el nou projecte i caldrà trobar-los una sortida. Alguns d’aquests són els que s’estan exercitant aquests dies a la ciutat esportiva. Jugadors que aquesta temporada passada han estat cedits i que si no s’aconsegueix un traspàs podrien tornar a marxar mitjançant aquesta fórmula. Són els casos de Wagué, Rafinha, Miranda, Oriol Busquets i Matheus Fernandes, que difícilment tindrà lloc en el primer equip. També caldrà veure què passa amb Carles Aleñá, que va jugar cedit al Betis i que ha de tornar, però amb el fitxatge de Pedri i l’ascens de Riqui Puig potser li hauran de buscar una sortida. Qui també s’haurà de buscar un nou destí és Martin Braithwaite, fitxat en el mercat d’hivern després de la lesió d’Ousmane Dembélé després de pagar la seva clàusula al Leganés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)