Barça

Nou dia D: 7 de març

Tusquets, Laporta, Font i Freixa acorden traslladar les eleccions al març, tres dies abans del PSG-Barça

El govern treballa en una modificació d’urgència de la llei de l’esport per permetre el vot per correu

Avortada la data del 24 de gener. Les eleccions a la presidència del FC Barcelona se celebraran el dia 7 de març. Aquesta és la data pactada per Carles Tusquets, Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa. Data oficiosa, però no oficial. S’està treballant en aquesta data, però qui marca els tempos continua sent la pandèmia per una banda i per l’altra la Generalitat amb la reforma de la llei de l’esport. Important aquest segon punt, perquè la voluntat és incloure dins la llei de l’esport la via del vot per correu que facilitaria una major participació en els comicis. Ara mateix sembla que aquesta reforma podria ser una realitat entre finals del mes de febrer i principis del mes de març. S’havia sospesat l’opció del 28 de febrer, però es veia massa precipitat pel que fa al tema epidemiològic, i ara mateix el pronòstic és que el 7 de març la corba de contagis hagi arribat al pic i estigui ja en descens. El 7 de març, per cert, coincideix amb un Osasuna-Barça de lliga aquell cap de setmana i tres dies després el Barça anirà a París per afrontar la tornada de l’eliminatòria de la Champions contra el PSG.

La cimera club-govern

Dia atapeït informativament. La jornada havia començat al matí amb una reunió telemàtica entre el Barça i la Generalitat. A la trobada hi van assistir Meritxell Masó, secretària general del Departament de Presidència; Marc Ramentol, secretari general del Departament de Salut; Beth Abad, secretària general del Departament d’Interior; Gerard Figueras, secretari general de l’Esport i l’Activitat Física, altres càrrecs directius i tècnics dels respectius departaments, i per part del FC Barcelona hi eren Carles Tusquets, president de la comissió gestora; Joan Manuel Trayter, síndic del soci, i Òscar Grau, CEO del club. En la cimera, moltes opinions, molt debat, argumentacions diverses i, al final, un mateix punt de consens: l’ajornament oficial de les eleccions.

El govern es manté inflexible amb la possibilitat d’aixecar el vet del confinament municipal, i davant aquest context el club entén que no poden celebrar-se uns comicis en els quals gairebé la meitat de la massa social no podria votar el 24-G per les restriccions de mobilitat actuals. El club es troba en un moment crucial de la seva història, castigat severament per la pandèmia pel que fa a la tresoreria, i amb moltes decisions vitals a prendre en un futur immediat, tant de viabilitat econòmica com d’àmbit social i patrimonial, i lògicament també decisions importants en el pla esportiu, com ara el futur de Leo Messi, si és que el nou president encara té veu i vot en aquest assumpte el dia que sigui finalment investit. Davant d’aquest escenari, el Barça considera que la situació requereix una alta participació en les votacions. Hi ha el convenciment que el nou president ha de tenir el suport social; això només ho garanteix un alt índex de participació a les urnes, i ara mateix el confinament municipal no ho permetria.

Clau el vot per correu

En la reunió amb la Generalitat, la comissió gestora va fer ahir una petició. El Barça ha demanat al govern cobertura legal per tal que els socis puguin votar per correu ordinari. Això permetria evitar aglomeracions de socis en un punt concret el dia de les votacions i disminuiria el risc de contagi per Covid-19. Actualment la llei de l’esport no permet aquesta via, però la Generalitat s’ha compromès a activar el pla i modificar la llei de l’esport actual amb caràcter d’urgència.

Ironies de la vida, el context de pandèmia actual posa de nou d’actualitat també la vella petició de Víctor Font del vot electrònic, una mesura que havia estat sepultada per l’assemblea de compromissaris i que en aquestes eleccions hauria estat una carta molt útil a jugar. Font va dur la proposta davant dels socis el 6 d’octubre del 2019, es va debatre la modificació dels estatuts per incloure l’ús del vot electrònic, però la proposta no va rebre el suport necessari per tirar-la endavant. Calia l’aprovació de dos terços de l’assemblea (417 vots) i va obtenir 359 vots a favor, 173 en contra i 67 en blanc. Font va quedar-se a només 58 vots de l’objectiu. Amb tot, l’actual llei de l’esport tampoc preveu aquesta via.

Reaccions

Després de la reunió mantinguda al Camp Nou entre la comissió gestora i els tres candidats oficials per acordar la nova data, Víctor Font va mostrar-se satisfet de com havia anat la trobada i amb la possible data del 7 de març: “Hem assegurat que les eleccions siguin al més aviat possible; el pla és que siguin a principis de març amb la màxima seguretat, més punts de votació i el vot per correu.” “Hem de tranquil·litzar el barcelonisme, totes les decisions que prengui la gestora es faran amb consens”, va explicar.

Joan Laporta, el candidat que més havia defensat que se celebressin els comicis el dia 24, assegurava ahir que el club s’havia quedat sense marge després de la reunió del matí amb el Procicat: “Qui en surt més perjudicat és el Barça. Hi ha hagut un ambient cordial. Es poden fer actes i promoure el seu programa.” Laporta va revelar que “hi ha un informe jurídic que el procés electoral s’atura quan queden nou dies i no s’haurà de començar un altre cop.” Considera que l’ajornament no juga al seu favor perquè ara mateix l’afavoreixen les enquestes i els seus rivals poden guanyar terreny, però entén la situació sanitària. Laporta també va confirmar que s’ampliarà el nombre de seus de participació, amb punts a cada comarca.

Toni Freixa no va fer declaracions, però a través d’un comunicat afirma que el Barça està “en bones mans” amb Tusquets, i que se suma a totes les propostes de consens que hi pugui haver per solucionar els problemes provocats per l’ajornament. Avui farà una roda de premsa.

No a Èric Garcia

Èric Garcia no vindrà al Barça en aquest mercat d’hivern. Aquest és un altre dels acords presos en la reunió d’ahir al vespre. Males notícies per a Ronald Koeman, que es quedarà sense el fitxatge que havia demanat per reforçar l’eix defensiu malgrat que ja hi ha un acord amb el jugador i el Manchester City, que havia rebaixat les seves pretensions fins als 5 milions d’euros.

Tenint en compte que el jugador català arribarà gratis a l’estiu, els candidats no volien gastar diners i Tusquets els ha reconegut que la situació econòmica era molt complicada i que s’haurien hagut de buscar “fórmules imaginatives” per pagar el traspàs.

LA COVID-19 MANA

Es confia que el 7-M la corba de contagis hagi arribat al pic i estigui en descens

NO ES FITXARÀ

Els tres candidats i Tusquets paralitzen el fixatge d’Èric Garcia fins l’estiu

LAPORTA

“Hi ha hagut un ambient cordial, però qui en surt més perjudicat és el Barça”

FONT

“Hem de calmar els socis, totes les decisions de la gestora es faran amb consens”

El 41è Congrés Mundial de Penyes, ajornat

La Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona també ajorna el 41è Congrés Mundial de Penyes, que estava previst que se celebrés demà, diumenge. Ho confirmava ahir el Consell de Penyes a través d’un comunicat, un cop el club va haver anunciat l’ajornament de les eleccions. En aquesta edició estava programat un debat telemàtic entre els tres candidats oficials a la presidència del club. El debat queda ajornat fins a la celebració del congrés.

Laporta ja no custodia el Bernabéu

La famosa lona de Joan Laporta que durant l’últim mes ha estat lluint a pocs metres del Santiago Bernabéu ja és història. Dos operaris van encarregar-se de retirar-la ahir, un cop finalitzat el contracte publicitari i una vegada les condicions climatològiques del temporal Filomena que han afectat amb gran intensitat la ciutat de Madrid en els últims dies han minvat i han permès les tasques de retirada de la lona. Ara la lona, tal com va explicar el mateix Laporta dies enrere, es tallarà en petits trossos i es repartirà entre aquells socis que ho desitgin a canvi d’una retribució simbòlica que anirà destinada a recaptar fons per a la Fundació del Barça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)