Barça

Joan Laporta

Candidat a la presidència del FC Barcelona

“Tinc moltes ganes de tornar a viure una etapa gloriosa”

“A la gestora li falta decisió. El Barça és una entitat privada que compleix amb les mesures sanitàries. Es podia votar”

“M’agradaria poder fer el nou estadi, que coincidís amb el 125è aniversari del club i que el partit inaugural el jugués Leo Messi”

La història de Messi i el Barça no pot acabar. Ell s’està portant de manera extraordinària
El Barça necessita un president i una junta. No pot esperar més. Sembla que, dels tres candidats, jo soc l’únic que vol votar Koeman és un mite del Barça i mereix respecte. Hem de fer-li confiança i deixar que treballi
Si la nostàlgia és guanyar sis títols, el 2-6 al Bernabéu i ser admirat al món, és un honor invocar aquella nostàlgia

Joan Laporta i Estruch (Barcelona, 29 de juny del 1962) va ser president del FC Barcelona entre els anys 2003 i 2010, una de les èpoques de més èxits de la història de l’entitat. Després de quedar segon en les eleccions a la presidència l’any 2015, aspira a guanyar les del 2021 “per tornar l’alegria al barcelonisme”. Després d’haver recollit 9.625 signatures, sembla que parteix com a favorit en unes eleccions que s’haurien d’haver celebrat demà, però que encara no tenen data confirmada.

El procés electoral s’ha allargat, però amb resultats com els del Real Madrid a Alcoi passa millor?
Sí, per descomptat, passa molt millor. Més que res perquè nosaltres hem passat, i si en una temporada hi pot haver títols, molt millor.
Va sortir emprenyat de l’última reunió amb Carles Tusquets i els altres dos candidats?
No, no. La paraula seria resignat. I a l’expectativa que es voti pel bé del Barça. Veig que estem perdent un temps molt valuós per prendre decisions en tots els aspectes. El club necessita prendre decisions en el terreny econòmic, en l’esportiu i en tots els altres àmbits. Sabem, perquè ens n’està informant la gestora, el que ens podem trobar. Si això dura més, el Barça no s’ho pot permetre. Pensin que hem estat en una situació en què no hi ha hagut diners per pagar la nòmina dels jugadors, i això és molt greu. El Barça necessita un president i una junta directiva. Això no pot esperar més.
Creu que li ha faltat valentia, a la gestora?
El que li falta és decisió. Decisió per anar endavant. Estan massa pendents de les circumstàncies que ens envolten, i el Barça és una entitat privada que compleix amb les mesures sanitàries que ja s’havien adoptat i amb les mesures de foment de participació que ja s’havien adoptat. Amb el certificat d’autoresponsabilitat es podia votar. La prova d’això és que les eleccions al Parlament, en què votaran més de quatre milions de persones, es faran el 14 de febrer, i nosaltres, una entitat privada que depèn de si mateixa i que no ha de demanar res a la Generalitat més enllà d’informar que ha complert amb les mesures, encara estem sense votar. I veient el que diuen els altres candidats, sembla que l’únic que vol votar sigui jo. Sembla que ja els va bé que no es voti. No s’han posat ferms que s’havia de votar. Votar és molt necessari, perquè la Generalitat té un president i un govern que poden prendre decisions. El Barça, no. La gestora ens posa en una tessitura de voler guanyar la nostra complicitat per fer unes operacions que no pot fer.
En la trobada amb Tusquets també es va decidir no portar Eric García.
No pot venir perquè no hi ha diners per pagar-lo. A més, primer et diuen que costa cinc milions i després, informant-nos-en per la banda del City, veus que eren cinc més cinc. Si vol venir al Barça, que s’esperi a final de temporada o que hi hagi un nou president amb qui començar a negociar. Koeman va entendre que no s’havien de pagar diners ara per un jugador que acaba contracte a l’estiu. Per què l’hem de lligar ara? Els jugadors han de voler venir a jugar al Barça. Hem de tornar a agafar aquesta filosofia, que és cruyffista. Vols venir? Espera’t, que seran unes condicions millors per al Barça, i tu vens a un dels clubs de referència mundial, hi ha un projecte engrescador i molt interessant i hi podràs fer carrera. La tenies encaminada perquè et vas formar aquí i vas marxar pels motius que siguin. Però ara tens una segona oportunitat, aprofita-la.
Es fia del vot per correu?
Sí, me’n refio. No es pot anar a unes eleccions pensant d’entrada que te la fotran. Me’n refio tal com es planteja. S’han d’anar a buscar les paperetes a Correus i, abans, el soci que vulgui votar així ho haurà de demanar al club; després, s’haurà d’identificar quan vagi a buscar la papereta i podrà aprofitar per votar en aquell moment. Allà també s’identificarà per acreditar que ha votat. I els vots quedaran perfectament custodiats.
Va demanar garanties perquè les eleccions no es puguin impugnar. Les té?
Això és fonamental. Ja em van fer passar vuit dies per un any l’any 2003. Soc advocat i sé el que pot passar. Però no puc preveure si prosperaria en un jutjat. Jo estic demanant a la gestora que totes les modificacions que està fent les faci sempre emparada per un dictamen jurídic que argumenti que aquests canvis no perjudiquen la puresa del procés electoral i que una possible impugnació en cap cas podria progressar als tribunals. Els dictàmens jurídics haurien d’emparar el vot per correu, el canvi de data i les noves seus, si les posen finalment.
Per què torna Joan Laporta?
Perquè estimo el Barça. Torno perquè em motiva molt revertir un altre cop la situació en què ens trobarem. Ja ho vaig fer el 2003. Crec que tinc les claus per reflotar el club, perquè torni a ser sostenible econòmicament. I torno perquè tinc ganes que l’alegria torni al barcelonisme. Hem viscut uns anys difícils i tinc moltes ganes de tornar a viure una etapa gloriosa.
Els seus, amb tot el que ha hagut de passar, no li han dit que no ho fes?
L’experiència també em dona seguretat. Continuem vius i més forts, amb més empenta que mai.
El 2015 va acabar amb un ‘no surrender’. Això és aplicable al Barça?
Sí, els culers som molt forts, uns lluitadors. No ens rendim mai. Forma part del nostre esperit. Experiència, determinació, coratge.
Troba similituds entre aquestes eleccions i les del 2003 pel moment del club i de l’equip?
Són molt semblants en tots els aspectes. L’econòmic és gairebé calcat; en l’esportiu també hi havia una situació complicada, tot i que no fa cinc anys que no guanyem res com el 2003. El que veig ara és que el club no està tan fracturat socialment com el 2003. Ara veig més ganes d’anar units, ganes de sortir-nos-en tots junts. I el que també penso és que ara tenim més instruments per revertir la situació. I per això estic convençut que ens en sortirem. Serà complicat? Sí. Respecte? Màxim. D’aquí al juny s’han de pagar uns milions que no tenim i cal talent, experiència, imaginació i creativitat.
Hi ha qui diu que la nostàlgia no és bona. Què els diu?
Si la nostàlgia és guanyar sis títols, guanyar 2 a 6 al Bernabéu i ser reconegut, admirat i estimat com a millor club del món, escolti, és un orgull invocar aquesta nostàlgia.
La situació econòmica és tan dolenta com sembla?
És delicada. Ha baixat una partida important, que és la de l’estadi, uns 300 milions d’euros, i això s’ha de revertir. El deute s’ha de reestructurar, però sabem com ho hem de fer. S’han de generar nous ingressos, també sabem com ho hem de fer, i amb les hipòtesis amb què treballem, que a la tardor del 2021 torni el públic a l’estadi, crec que els socis poden estar tranquils, que aquesta situació la revertirem i ells continuaran sent els propietaris del club. Aquesta és la nostra motivació, a més de retornar l’alegria al barcelonisme amb victòries jugant bé, com ho vam fer.
Com s’ha arribat fins aquí?
Hi ha una part de pandèmia i una part de gestió, per haver estat obsessionats a facturar 1.000 milions i no haver tingut gens en compte les despeses. S’han fet unes inversions a un preu desorbitat que han generat un increment de la nòmina esportiva, amb unes amortitzacions que han fet disparar la despesa. I si, a això, hi afegeixes la pandèmia, han deixat una situació de màxima dificultat econòmica.
Com valora el mandat de Bartomeu?
Si m’ho permeteu, no el vull valorar. Us ho deixo a vosaltres. Jo em vull centrar a arreglar-ho.
I com ho farà?
Treballant i treballant bé. No ens hem de deixar guiar per les inèrcies, no ens hem de refiar, generant nous ingressos perquè el mercat ara dona noves oportunitats. Tenim línies de negoci per explotar, fons que ens poden donar ingressos. Hem de controlar la despesa, s’haurà de fer un pla d’ajustament i, un cop tinguem l’auditoria, ja veurem quina és la magnitud. I, acompanyats d’experts, reestructurarem el deute.
Serà un bon assessor, Xavier Sala i Martín?
Segur. Això segur. És un amic i sempre m’ha aconsellat bé. M’agradaria que estigués vinculat al club en algun lloc que li permetés compaginar-ho amb la seva feina acadèmica. El consell des de la seva expertesa, perquè és un mestre de l’economia, el tinc.
La junta anterior va deixar la idea del Barça Corporate. Vostè ha dit que hi ha coses que li agraden.
Tot el que estigui ben fet jo intentaré aprofitar-ho i desenvolupar-ho. Nosaltres som partidaris, per a aquestes quatre línies de negoci, Academy, Innovation Hub, Barça Studios i licensing i marxandatge, de buscar socis de referència sectorials. Ho estem fent, i aquí se’ns obre un camp de possibilitats enorme. La proposta que ens ve de la gestora, perquè hi deuen estar treballant, és buscar només un soci de referència que posi uns diners a canvi d’un 49% de tots aquests negocis. Nosaltres no som partidaris de malvendre els actius del club pensant en el curt termini. Això ho tenim com a prioritat i pensem en el llarg termini. Hi ha altres maneres d’aconseguir cash en el curt termini, 6-8 mesos, com l’emissió de bons que estem treballant o una campanya apel·lant al sentiment barcelonista.
En l’emissió de bons no pot ser que vingui un multimilionari i tingui poder de decisió?
No. Els bons no són accions, no donen cap dret polític. El Barça ja n’ha utilitzat en el passat. Ens trobem amb un paquet d’endeutament fet a còpia de bons. El 2023 hem de pagar 220 milions. Són bons d’unes companyies franceses, americanes i alemanyes. L’emissió de bons l’ha fet l’Arsenal, l’ha fet el Tottenham, el Milan, l’Inter, el Manchester United... Són instruments que et dona el mercat. La majoria dels clubs estan tocats per la Covid, però no tots tenen aquesta possibilitat. El Barça, pel seu historial, gràcies a aquella nostàlgia de la qual parlen alguns, encara manté la confiança de les entitats.
Quan va marxar Bartomeu, també va parlar de la Superlliga europea. La FIFA s’ha mostrat contundent en contra d’aquesta idea?
Sempre he estat molt escèptic. No em tanco a res, perquè sempre defensaré els interessos del Barça, però m’han explicat bé el projecte i hi veig moltes ombres. Sempre he vist una oposició frontal de FIFA i UEFA que serà difícil de superar.
Víctor Font diu que si és president vol que Unicef torni a la samarreta del primer equip. S’està apropiant del que va fer vostè?
Va ser una gran idea molt ben executada. El Barça era una referència a escala mundial perquè era reconegut pels títols que guanyàvem, admirat per com jugàvem i estimat pel que fèiem. Va ser la millor decisió no esportiva que vam prendre, va convertir el Barça en el club més humà del món. Ara anirem més enllà. Farem accions de la mateixa dimensió i més actualitzades a través de la fundació. El marc d’actuació serà l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al desenvolupament sostenible, l’Acord de París per la lluita contra el canvi climàtic, la next generation que prepara el món per a després de la Covid. Estarem al costat de la lluita contra la pobresa, de la dignitat dels migrants i refugiats, de l’educació de qualitat... Ho farem amb accions visibles i impactants. Amb esponsoritzacions indirectes. La nostra samarreta és una eina molt potent per llançar missatges i tenim pensades algunes accions.
La situació esportiva tampoc és bona. Com es pot refer?
Motivant els jugadors. Han de creure en ells mateixos. Aquesta és la recepta per a aquesta temporada. Que se sentin valorats.
Ronald Koeman és el seu entrenador?
Koeman és l’entrenador del Barça. Té contracte en vigor. Ho està intentant fer de la millor manera possible. Sé que els jugadors valoren que va de cara. He pogut parlar amb ell i el veig amb ganes. Voldria tenir més equilibri en la plantilla, però és conscient de les limitacions del club.
I què em diu de Xavi?
Xavi serà algun dia entrenador del Barça. El conec i ho té ficat al cap. És una referència en el món del futbol i del Barça. S’està preparant per ser entrenador, que és el que li agrada, el que vol ser.
Si vostè guanya les eleccions, comptarà amb ell?
Tenim Koeman. Amb contracte en vigor. És un mite de la història del Barça que mereix respecte. El que hem de fer és fer-li confiança i deixar que treballi.
Vostè és partidari que Messi es quedi. Com s’ho farà?
Quan dic que és urgent que el Barça tingui un president i una junta directiva és per coses com aquesta. Cada vegada és més urgent aquest tema. Ell és lliure de negociar amb qualsevol altre club des del dia 1 de gener. Amb ell ha de parlar el president i ho ha de fer de manera molt seriosa. Se li ha de preguntar si es vol quedar. Segur que dirà que sí. I llavors s’han de fer tots els possibles perquè es quedi. S’ha de reflexionar amb ell. Explicar-li el projecte esportiu, un projecte amb ell. I dir-li també molt clarament amb què comptem. És un paio extraordinari i ho entendrà tot.
Així està segur que esperarà el nou president?
Les núvies no esperen mai, però en Leo segur que ens espera. S’està portant de manera extraordinària, ens hauríem de posar en el seu lloc. Té les propostes que vol, en el moment de la carrera en què es troba... I ell aguanta. Li haurem d’agrair tota la vida el que ha donat al Barça, la seva estima pel club. És una llàstima que no hi pugui haver públic a l’estadi, perquè li hauria demostrat la seva estima. La història de Messi i el Barça no pot acabar.
En el seu mandat només va tenir un secretari tècnic, Txiki Begiristain. Ara no pot comptar amb ell. Com ha de ser un secretari tècnic?
Serà un secretari tècnic amb una agenda molt potent, amb grans coneixements de futbol, del futbol del Barça, amb coneixements de temes físics, psíquics... Ha de ser bo en tasques de captació.
Ja el té?
Estem capacitats per reforçar qualsevol àrea del club quan entrem, però abans vull parlar amb tots els empleats. Agrair l’esforç que han fet. Després, decidirem.
Vostè, quan era president, tenia un gran assessor en la figura de Johan Cruyff. Malauradament no podrà comptar amb ell.
El tinc i el tindré molt present. Hem viscut moltes coses junts, molts moments, moltes històries. Ja he fet servir la seva saviesa en el tema Eric García. Vol venir al Barça, que s’esperi a final de temporada i que hi hagi un nou president. Que demostri que vol venir al Barça.
Com es rebaixa la massa salarial?
Evidentment sense tocar la dels empleats i empleades, perquè només representa el 3% del total. Es rebaixa fent desinversions, però primer hem de reestructurar l’endeutament i reduir la despesa. I hem de ser conscients que és important guanyar títols. Amb títols, hi ha més alegria, més contractes i més ingressos.
Una font d’ingressos ha de ser l’Espai Barça. Com ho veu?
Hi ha tres aspectes: l’urbanístic, el projecte arquitectònic i el finançament. El primer està aprovat. El segon està adjudicat i segur que serà una joia arquitectònica. Quant al finançament, primer n’hem de saber el cost. Perquè segur que no costa el que diuen. Van començar en 600; després, 825, però tots els experts diuen que costarà més.
Què li sembla el contracte amb Goldman Sachs?
Me l’han explicat, s’ha d’estudiar bé. Està encara pendent de ratificació de l’assemblea. Vull que m’ho expliquin i també valorar altres propostes. Els experts diuen que la de Goldman Sachs és una bona proposta, però ja ho veurem. Sé que és un préstec de 825 milions, a tornar en 30 anys, que no està condicionat a res. Sé que hi ha un altre préstec de 90 milions que venç aquest mes d’agost i que no està vinculat. Ens ho mirarem amb interès i portarem a l’assemblea la nostra decisió.
Què li agradaria fer en aquest mandat que no va poder fer en l’anterior?
M’agradaria poder fer el nou estadi, que coincidís amb el 125è aniversari del club i que el partit inaugural el jugués Leo Messi.

La història de Messi i el Barça no pot acabar. Ell s’està portant de manera extraordinària

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)