El soci té la paraula
Avui els socis del FC Barcelona estan cridats a les urnes per escollir entre Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa qui guiarà el club en un moment clau de la seva història
El FC Barcelona continua sent un club propietat dels socis. Una particularitat que enorgulleix tots els barcelonistes i un fet diferencial que cal preservar costi el que costi. Precisament ha estat en aquesta campanya electoral i tenint en compte la situació econòmica que viu l’entitat que alguns veuen un risc real que aquest tret definitori estigui en perill. El barcelonisme espera que això mai passi i que es continuïn vivint jornades com la que avui se celebrarà arreu de Catalunya, on 110.290 socis del Barça tindran l’oportunitat d’escollir un nou president i una nova junta directiva per guiar el club en un dels moments més complicats dels últims anys, amb una situació econòmica propera a la fallida, una situació esportiva marcada clarament pel futur de Messi i la reconstrucció i rejoveniment de l’equip i una de social i institucional moguda pels escàndols judicials recents i la detenció a principis de setmana de l’antiga cúpula dirigent.
El 42è president del FC Barcelona en 121 anys d’història sortirà d’entre Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa, els tres aspirants que van aconseguir convertir-se en candidats oficials després de superar el tall de les signatures. Per a tots tres arriba l’hora de la veritat després d’uns mesos intensos de feina en un escenari extremadament complicat per culpa de la pandèmia. Ni la recollida de signatures va ser normal ni tampoc ho ha estat la campanya electoral, sense gaires actes públics, de manera que la relació amb el soci ha estat bàsicament telemàtica i tot el que s’ha fet de manera presencial ha estat amb fortes mesures sanitàries.
La Covid-19 ha condicionat completament les eleccions, que estaven previstes per al 24 de gener però que van haver de ser ajornades per culpa de les limitacions en la mobilitat imposades per la Generalitat de Catalunya. Tot el procés s’ha endarrerit però avui sí que no hi ha marxa enrere per als 87.479 socis que podran exercir el seu dret a vot. Els 22.811 restants del cens van demanar votar per correu i en total 20.663 ja ho han fet. Ahir un camió de Correus amb les paperetes les va descarregar a les instal·lacions del club. És el primer cop en la història que es vota amb aquesta modalitat després d’un canvi en la llei de l’esport feta expressament per a l’ocasió. També és una novetat el vot descentralitzat, ja que hi haurà sis centres de votació repartits pel territori (Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Tortosa i Andorra).
La campanya ha estat molt llarga, per l’ajornament i perquè ja feia temps que se sabia que el mandat de Bartomeu estava tocat de mort. L’expresident va plegar el 27 d’octubre després de veure clar que el vot de censura se celebraria perquè la Generalitat no el volia suspendre i que tenia força números de perdre’l després del suport massiu que va rebre aquell procés. Pel camí han caigut moltes precandidatures (Xavi Vilajoana, Emili Rousaud, Agustí Benedito, Jordi Farré, Lluís Fernández Alà i Pere Riera) i avui s’arriba al final del procés amb tres aspirants sobre la taula. Tots ells han tingut temps de sobres per intentar convèncer el soci que el seu projecte és el millor i l’han pogut explicar amb tota mena de detalls.
Joan Laporta és qui va aconseguir més firmes i ha apel·lat a la seva experiència com a president (2003-2010) per reclamar que els socis li facin confiança. El seu mandat va estar farcit d’èxits i està convençut de poder-los repetir amb un model actualitzat i modernitzat del que ja va aplicar en el seu primer mandat. L’acompanyen alguns dels antics directius però també n’ha incorporat de nous, amb un gran pes en el seu equip Jaume Giró, que s’encarregarà de tornar a fer el club sostenible des de l’àrea econòmica. Està convençut que amb el seu projecte farà tornar l’optimisme al barcelonisme i tornarà a convertir el Barça en un club admirat i respectat a tot el món. El seu és un lideratge fort.
Víctor Font és el segon que va rebre més suports i durant la campanya no s’ha cansat de repetir que de tots tres és qui té un projecte més treballat perquè fa set anys que l’està gestant i també que és el més idoni per situar el Barça en el futur. Proposa canviar radicalment el model de gestió dels últims anys amb directius provinents del sector tecnològic i el món de les start-ups i ha posat molt èmfasi que cal tenir els rols molt ben definits en l’organigrama perquè el club se’n surti. La seva carta esportiva és Xavi però no l’ha pogut fer servir durant la campanya.
El tercer en discòrdia és Toni Freixa, que també sap el que és tenir responsabilitats en el club. Va ser directiu amb Sandro Rosell del 2010 al 2015. Sense encarnar el continuisme, de tots tres és el que no creu que cal fer tants canvis al club per deixar enrere els problemes. Esportivament s’abraça al cruyffisme i per això diu que duu Lluís Carreras com a responsable de futbol i pel que fa a la gestió està convençut que seran els èxits esportius el que faran redreçar la situació econòmica.
Són tres projectes diferents i encapçalats per persones que també ho són, cada un amb les seves fortaleses i també amb alguns defectes. La feina dels socis és elegir qui consideren que és el millor per situar el Barça amb possibilitats de guanyar-ho tot, ser fort econòmicament i deixar enrere el desprestigi institucional per tornar a reforçar la imatge del club arreu del món.