Barça

Alerta groga

Leo Messi i Frenkie de Jong, els dos jugadors més utilitzats per Koeman en la lliga, hauran d’anar amb la màxima cautela contra el Valladolid perquè una targeta els deixaria sense poder viatjar al Santiago Bernabéu

Leo Messi i Frenkie de Jong afronten el partit contra el Valladolid sense xarxa. Una targeta groga contra l’equip de Sergio González els deixaria fora del clàssic del dia 10. És un escenari especialment delicat en el cas de Messi, perquè segons quina acabi sent la seva decisió al final de temporada aquest podria ser el seu últim partit al Santiago Bernabéu amb la samarreta del Barça.

Tots dos haurien pogut forçar la cinquena groga al Reale Arena contra la Real Sociedad i complir un cicle contra el Valladolid per arribar nets al Madrid-Barça, però no ho van fer i ara el dilema per a Ronald Koeman és gran: arriscar o protegir-los? La decisió no és menor tenint en compte que Frenkie és el futbolista més utilitzat pel tècnic holandès en aquesta lliga, amb un total de 2.364 minuts (28 partits jugats i 26 titularitats), i que l’argentí és el segon en la llista, amb un total de 2.212 minuts (26 partits i 24 titularitats). Són dues peces vitals en aquest Barça: 23 gols ha fet en la lliga en 26 partits jugats el capità, que, a més, encadena catorze partits o bé marcant o bé assistint. En el cas de De Jong, la seva versatilitat l’ha convertit en una carta comodí crucial com a central en el 3-5-2 i el 3-4-3 usats per Koeman les darreres setmanes.

De Jong va veure la quarta groga el dia del Betis, el 7 de febrer. Des de llavors ha jugat set partits de lliga amenaçat per la cinquena. Curiosament una de les targetes que ha vist aquesta temporada va ser precisament contra el Valladolid en la primera volta del campionat. La darrera, Messi la va veure el dia del Sevilla, el 27 de febrer. Des de llavors tres partits sense targeta. Tots dos han demostrat capacitat per gestionar-ho bé conscients que cada partit és clau en el setge a l’Atlético. Dos funambulistes habituats a calcular cada moviment, conscients que qualsevol pas en fals pot resultar definitiu. Tenen experiència suficient per poder córrer el risc, però també és cert que el perill és real i sempre està present i aquest clàssic pot ser determinant en la lluita per la lliga. Al Real Madrid, només Nacho estava apercebut de sanció i podrà jugar.

L’últim clàssic de Leo?

Messi és davant el seu clàssic número 44. Només n’ha jugat un menys que Sergio Ramos (45). L’argentí és el màxim golejador de la història dels clàssics, amb un total de 26 gols, però també acumula cinc clàssics seguits sense marcar. No ho fa des del maig del 2018. I atenció a la dada: Messi només s’ha perdut cinc clàssics en disset temporades al primer equip.

Les quatre amonestacions vistes per Leo Messi en la lliga 20/21 han estat per diverses casuístiques: la primera la va veure en l’anterior clàssic, una groga producte de la frustració per la derrota per 1-3. Contra l’Alavés el col·legiat canari Hernández Hernández li va mostrar la groga després d’un gest de desaprovació de Messi amb una decisió arbitral. L’argentí va etzibar una puntada de peu a la pilota amb el joc aturat i a punt va estar d’impactar en l’àrbitre. Contra el Sevilla va veure la groga en una acció del joc i en la golejada contra l’Osasuna va veure targeta groga en la celebració del gol dedicat a Maradona en què després de marcar va mostrar la samarreta de Newell’s.

LÍDERS EN MINUTS

Jordi Alba 7
Sergio Busquets 7
Clément Lenglet 6
Leo Messi 4
Frenkie de Jong 4

ASSUMINT RISCOS

De Jong (2.364) i Messi (2.212) són els més usats per Koeman en el campionat
L’holandès fa set partits seguits que dribla la cinquena groga i Messi, tres

Messi s’ha perdut cinc clàssics en disset temporades i mai ha estat per sanció

Leo Messi és el futbolista del Barça que més clàssics ha jugat, amb un total de 44. Des del seu debut amb el primer equip del Barça l’any 2004, el crac argentí només s’ha perdut cinc duels directes contra l’etern rival. El darrer va ser el clàssic del 28 d’octubre del 2018. Messi va haver de veure el partit des de la grada per la lesió patida al colze contra el Sevilla i el Barça va guanyar aquell dia per 5-1, amb gols de Suárez (3), Coutinho i Arturo Vidal. El novembre del 2004, poques setmanes després que debutés contra l’Espanyol a Montjuïc, Messi va viure el seu primer clàssic amb el primer equip, però ho va fer des de la banqueta, sense disputar ni un sol minut. El Barça guanyaria aquell partit per 3-0, amb gols d’Etoo, Ronaldinho i Van Bronckhorst. També es perdria el Madrid-Barça del 2005. Frank Rijkaard no el va convocar i l’equip blanc va guanyar per 4-2. Les lesions l’apartarien també dels clàssics del 2006 i el 2007. L’abril del 2006, Messi no va poder jugar perquè s’havia lesionat a Stamdford Bridge contra el Chelsea de Mourinho setmanes abans. Ronaldinho marcaria de penal i Ronaldo ho va fer per aquell Madrid entrenat aleshores per López Caro (1-1). El clàssic del 23 de desembre del 2007 se’l va perdre per una lesió al bíceps femoral que es va fer just una setmana abans en la visita a Mestalla, contra el València, i que el va mantenir de baixa fins a finals del mes de gener. Messi encara duia el dorsal 19 a l’esquena. Aquell Madrid de Schuster va arribar al Camp Nou com a líder i va sortir-ne encara més fort, gràcies a una victòria per 0-1, amb gol del brasiler Baptista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)