Barça

Li fan plena confiança

Els socis del Barça aproven el tancament de l’exercici 2019/20 i el pressupost del 2020/21 i la concessió del crèdit de 525 milions com demanava Laporta

Joan Laporta va superar amb nota la seva primera assemblea de compromissaris i va aconseguir que els socis del FC Barcelona li aprovessin tot el que reclamava. El seu objectiu era molt clar. Necessitava que els socis donessin el vistiplau al tancament de l’exercici de la temporada 2019/20, que preveia unes pèrdues de 97 milions d’euros, i també al pressupost de la 2020/21, que preveia uns beneficis d’1 milió d’euros. Aquests dos punts de l’ordre del dia li va tocar defensar-los a Jordi Moix, l’últim vicepresident econòmic de la junta directiva de Josep Maria Bartomeu. Li tocava a ell perquè l’exercici i el pressupost tenien la seva autoria. I el soci del Barça no és aliè a la difícil situació econòmica que passa el club i en va culpar, en part, la gestió feta pels anteriors gestors. Per això es van sentir xiulets en la intervenció de Moix, al qual van haver de rescatar tant el secretari de la junta, Josep Cubells, com el mateix president Joan Laporta.

Moix va voler defensar els números de la seva junta recordant que havien estat auditats i va insistir que el gran problema havia estat la Covid-19. “L’impacte de la pandèmia va provocar unes pèrdues d’ingressos de 1.600 milions d’euros a les principals lligues europees. El pressupost que vam aprovar fa dos anys superava els 1.000 milions d’ingressos i buscàvem generar uns 11 milions de beneficis, però amb la Covid-19 patim unes pèrdues de 97 milions”, va explicar. Moix, veient el descontentament dels socis, sí que va fer autocrítica i va admetre que l’anterior directiva va viure al límit. “No són uns bons resultats, no són per estar-ne orgullosos. La massa salarial estava al límit, vam estirar tant el braç com la màniga. Els diners han de ser al camp i no al banc. No vam preveure un impacte com la Covid.” Moix també va reconèixer que no havien “cuidat” el planter com calia i que no van saber gestionar el canvi de cicle.

Laporta va voler intervenir en aquest punt de l’ordre del dia perquè per ell era molt important que s’aprovessin els comptes per no col·lapsar el club. El president va explicar que demanava el vot afirmatiu per pura necessitat. I va voler recalcar que el fet de votar a favor dels comptes de l’anterior directiva no significava que no demanessin possibles responsabilitats si el resultat de l’auditoria mostrava alguna cosa estranya. “Aquests comptes no ens agraden, però és la realitat del club a 30 de juny de 2020. Les va formular la junta anterior i van ser auditades. L’aprovació d’aquests comptes no exonerarà l’anterior junta en el cas que hi hagués irregularitats que una altra auditoria pogués descobrir. Nosaltres votarem a favor, més que d’aquests comptes, del club. No aprovar-les provocaria una paràlisi institucional, ja que no podríem acabar l’auditoria que estem portant a terme.” Els socis van fer-li confiança i van aprovar els comptes de la temporada 2019/20 amb 616 vots a favor, 67 vots en contra i 68 vots en blanc.

L’assemblea de compromissaris també va aprovar amb 578 vots a favor, 71 en contra i 94 en blanc el pressupost de la temporada 2020/21, un pressupost confeccionat per l’anterior junta directiva i que, per qüestions pandèmiques, s’ha aprovat només deu dies abans que l’exercici acabi. El pressupost, presentat per l’ex-vicepresident econòmic Jordi Moix, és de 828 milions d’euros, amb una previsió d’un milió d’euros de beneficis. L’aprovació, com va dir el president Joan Laporta, era necessària per no col·lapsar el club, però també surrealista, perquè es va aprovar un pressupost que ja se sap que no es complirà i que acabarà amb unes pèrdues de quasi 400 milions d’euros.

Moix va explicar que aquell pressupost es va confeccionar basant-se en unes hipòtesis que no s’han pogut complir per la situació pandèmica. “Ni la gent ha pogut tornar a l’estadi ni l’activitat econòmica s’ha recuperat”, va dir. Es preveia, per exemple, el retorn del públic al Camp Nou el mes de febrer del 2021 amb un 25% de l’aforament, que havia de ser del 50% durant el mes de maig. Aquesta partida era aproximadament de 56 milions d’euros. Per contra, Moix va assenyalar que es van ajustar despeses adequant els contractes dels jugadors del primer equip i controlant les nòmines. També va explicar que el pressupost preveia com a actiu la venda d’un percentatge del Barça Corporate, que havia de suposar uns ingressos de 100 milions d’euros, i uns diners a percebre per la participació en la Superlliga, dos temes que no han tirat endavant. La primera perquè l’actual directiva ho està estudiant i la segona perquè, de moment, està paralitzada.

“El pressupost no es complirà, però hem de fer un viatge impossible en el temps. Hi ha hagut desviaments, és evident. No té molt sentit votar aquest pressupost, però no el podem retirar perquè ho marca la llei. El club no es pot paralitzar. En la propera assemblea exposarem els resultats de l’auditoria i tot el que hagi passat amb aquest pressupost”, va precisar Laporta quan va demanar que s’aprovés el pressupost.

El crèdit i la Superlliga

L’altre gran punt de l’ordre del dia el defensava el nou vicepresident econòmic, Eduard Romeu, que va convèncer els socis perquè li aprovessin la concessió d’un crèdit de 525 milions amb Goldman Sachs. Romeu, que s’estrenava en una assemblea, va començar criticant l’anterior junta directiva i els va recordar que en la difícil situació econòmica no tot era responsabilitat de la Covid-19. “Assumim la situació i la redreçarem. Dit això i sense voler entrar en un ball de números i fer escarni, vull dir que en el sac de la Covid no hi cap tot. La Covid té molta culpa, però no és la culpable. Les coses ja s’estaven fent malament i anàvem coixos. Puc explicar que els efectes de la Covid de la temporada 2019/20 els rebaixarem de 130 milions d’euros a 42 milions seguint el dictamen de LaLiga. La diferència és imputable al que és gestió.” Romeu va desgranar la mala situació del club però es va mostrar convençut que la podran redreçar. El vicepresident econòmic també va explicar que del juliol del 2018 al març del 2021 el deute financer ha passat de 158 milions d’euros a 673. Hi ha 452 milions de deute addicional que surten per un negatiu de 347 milions d’euros en la compravenda de jugadors, 100 milions gastats en l’Espai Barça i 45 en altres conceptes. “No tenim encara acabada l’auditoria, però ja sabem que el deute passarà dels 1.000 milions. Entre altres coses perquè es van ajornar 161 de salaris esportius i també tenim un deute de 38 milions amb els socis que van pagar l’abonament aquesta temporada”, va dir Romeu, que va confirmar que els socis que van pagar l’abonament per a aquest curs no el pagaran el vinent. El directiu va explicar que el crèdit de 525 milions d’euros tindrà uns interessos màxims del 3% i un termini de quinze anys, tot i que esperen poder amortitzar-lo abans. Com a garantia, el club hi posarà els drets de televisió dels propers anys. El vicepresident econòmic va explicar que amb aquest crèdit el primer que es farà és cancel·lar el crèdit pont de 80 milions d’euros i després reestructurar els bons de 200 milions d’euros. Els compromissaris van aprovar que la junta directiva pugui demanar el crèdit per 588 vots a favor, 28 en contra i 43 en blanc.

No es va votar la participació del Barça en la Superlliga en l’assemblea de compromissaris perquè “el format de competició no existeix”, va dir el president Joan Laporta quan li va tocar explicar la participació del club en el projecte, però sí que va defensar que el Barça s’hi mantingui. El president va fer un repàs cronològic dels fets i va argumentar els motius que han portat el Barça a mantenir-se ferm davant les amenaces de la UEFA, a la qual va qualificar de “bel·ligerant i demagoga”. Laporta va confirmar que les xifres econòmiques de la competició són molt superiors a les de la Champions i va criticar, sense citar-los, clubs estat com Manchester City i PSG “per alterar les normes”. Laporta va recordar que la UEFA ha reculat i ha retirat l’expedient disciplinari i això permet que el Barça jugui la Champions. I finalment que quan se sàpiga el format de competició el portaran a votació a l’assemblea. Laporta va comptar amb el suport en aquest punt de l’expresident Joan Gaspart.

XIULETS

Els socis no van perdonar la mala gestió de l’antiga junta i van xiular Jordi Moix

Ratificats els nous directius de la junta

L’assemblea de compromissaris del FC Barcelona va aprovar la ratificació dels directius Eduard Romeu, Ferran Olivé, Àngel Riudalbàs i Joan Soler. Cap dels quatre formava part de la llista que, encapçalada per Joan Laporta, va guanyar les eleccions a la presidència. Tots van passar a formar part de la junta blaugrana després dels problemes que va tenir Laporta per aconseguir l’aval. Romeu és el vicepresident econòmic, Ferran Olivé el tresorer, Joan Soler el directiu responsable del futbol de base i Àngel Riudalbàs és vocal. L’aprovació es va fer per 680 vots a favor, 7 en contra i 31 en blanc. També van estar ratificats els membres de la comissió econòmica estatutària, que presidirà a partir d’ara Jaume Guardiola, ex-màxim responsable del Banc Sabadell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)