Barça

París espera Messi

Jorge Messi està tancant el contracte que convertirà l’argentí en jugador del PSG

“Si LaLiga hagués acceptat la seva inscripció, hauríem fet l’esforç, però no podíem acceptar un xantatge. Ara mirem a mitjà i a llarg termini”, diuen des del Barça

Leo Messi esgotava ahir les seves últimes hores a Catalunya. Ho feia a la seva casa de Castelldefels. Paral·lelament, el seu pare i representant, Jorge Messi, feia trobades maratonianes amb els advocats de la família estudiant el contracte que ofereix el París Saint-Germain a l’argentí. Dues temporades més una d’opcional, amb un sou d’uns 40 milions d’euros l’any. Si no hi ha cap sorpresa, Messi viatjarà entre avui i demà a París per passar la revisió mèdica i ser presentat. Jugarà al costat de Neymar i Mbappé. També de Sergio Ramos. Formarà part del club que, enfrontat al Barça en els últims anys, ha guanyat la batalla per tots els jugadors pels quals han pugnat: Thiago Silva, Marquinhos, Verratti, Neymar i, fa poques setmanes, Wijnaldum.

És impossible lluitar en aquest futbol tan mercantilista contra un club estat com és el PSG, propietat de Qatar Sports Investments, societat qatariana que, curiosament, va patrocinar el Barça uns anys i que va entrar en guerra amb l’entitat catalana després que decidís no ampliar el contracte de patrocini. Nasser Al-Khelaifi és el seu president i CEO i l’home de confiança de l’emir de Qatar, l’autèntic propietari del club parisenc.

El ‘fair play’

Des de diumenge, centenars de periodistes i aficionats del PSG fan guàrdia a l’aeroport de Le Bourget, proper a París, esperant l’arribada del jugador, que esperen els porti per fi a guanyar la lliga de campions. També els voltants del Parc dels Prínceps, estadi del conjunt parisenc, estan plens d’aficionats locals. A Barcelona, mentre es paeix la marxa de Messi i es completa el dol, un grup de socis han preparat una queixa a la comissió europea i una demanda davant la justícia francesa per impedir que el PSG pugui inscriure l’argentí per haver incomplert la normativa del fair play financer. La demanda quedarà possiblement en res, perquè és sabut que a França fan els ulls grossos amb el PSG des de fa uns anys i fins després del mundial de Qatar. És un pacte no escrit que evita sancions al PSG fins al 2023.

Pèrdues amb Messi?

Hi ha encara interrogants sobre el desenllaç negatiu per al Barça de la no renovació de Messi i preguntes que es fan els socis. Quant perdrà el Barça sense l’argentí, econòmicament parlant? Un estudi de la consultora Brand Finance deia ahir que el club català podria perdre 137 milions d’euros, que sortirien, entre d’altres, d’una caiguda dels ingressos comercials de 77 milions d’euros i uns 43 milions d’euros que es deixarien d’ingressar per la venda de samarretes i altres productes de marxandatge. Fonts de l’àrea econòmica del FC Barcelona consultades per aquest diari deien ahir que aquesta valoració era “una ximpleria”. “Això no va així. Aquestes dades són del tot subjectives. No ho pots valorar, i menys en aquest escenari de pandèmia. Quants anys durarà la Covid-19? Quan es recuperarà el turisme al cent per cent? Quan es podrà omplir l’estadi? No se sap. Tot és subjectiu”, deien. I continuaven. “L’únic que és objectiu és que ens estalviem el salari del jugador”, asseguren.

És des de l’àrea econòmica, que encapçalen el CEO, Ferran Reverter, i el vicepresident econòmic, Eduard Romeu, des d’on havien mostrat més dubtes amb la viabilitat del nou contracte de Messi, un acord per cinc temporades tot i que tothom tenia coll avall que l’argentí acabaria complint-ne només dos. Un contracte que assegurava a Messi uns 160 milions d’euros en dos anys entre fitxes i premis. Un contracte que, tot i les dificultats econòmiques per les quals passa l’entitat, hauria anat endavant si Javier Tebas hagués flexibilitzat la normativa del fair play financer de LaLiga i hagués autoritzat la inscripció del millor futbolista de tots els temps. No acceptar el contracte de la patronal amb CVC i no voler renunciar a la Superlliga van provocar l’adeu definitiu de Messi. “No podíem acceptar aquest xantatge”, asseguren des del club. “Ara, en el Barça, ja no es mira a curt termini. Es fa a mitjà i a llarg termini, i acceptar aquell contracte hipotecava els drets de televisió durant mig segle”, asseguren. De fet, el Barça posarà com a aval els seus drets de televisió en el crèdit sindicat per Goldman Sachs de 525 milions d’euros que permetrà al club sortir de la més que delicada situació econòmica, un crèdit que ja va començar a treballar fa unes setmanes Reverter a Nova York. Des de Goldman Sachs ja van fer una trucada al club sobre els drets de televisió i CVC i li van assegurar que no fes cas de Tebas.

Alba entra en el grup dels capitans

La no continuïtat de Leo Messi ha provocat que hi hagi canvis en la capitania del primer equip del FC Barcelona. Hi entra Jordi Alba, que en el seu desè any en la plantilla assumeix el càrrec de quart capità. Sergi Roberto, que era el quart, ara passa a ser el tercer. El reusenc havia entrat en el grup de capitans després de la marxa de Javier Mascherano el 2018. També puja en l’escalafó Gerard Piqué, ara ja segon capità de la plantilla, i Sergio Busquets s’ha convertit en el primer capità del Barça. Durant la presentació de l’equip abans de jugar el trofeu Joan Gamper, ja va ser l’encarregat de fer el discurs inaugural, i va voler recordar Leo Messi en el seu primer parlament. Tots quatre s’han format en el planter blaugrana, com ja passava quan l’argentí ocupava la capitania. Després de tres temporades com a segon capità, el de Badia del Vallès es converteix en el primer capità en la seva catorzena temporada en el primer equip blaugrana. Qui continua sense entrar en el grup dels capitans és Ter Stegen.

Pepe Costa tampoc continua

Una víctima col·lateral de la marxa de Messi del Barça és Pepe Costa. Amic íntim de l’argentí, va entrar en el club fa uns anys per ser el director de l’Oficina d’Atenció al Jugador, tot i que en les últimes temporades ha estat l’ombra de Messi, i ha estat acusat de tractar molt millor l’argentí i futbolistes propers a ell que la resta de la plantilla.

Pepe Costa acabava contracte el 30 de juny del 2021, i no se li va oferir la renovació. La seva continuïtat estava condicionada a la del crac de Rosario. Una vegada Messi no continua, tampoc ho farà Pepe Costa, que segurament es traslladarà a París per continuar al costat de Messi. Allà coincidirà amb el seu fill, Álvaro Costa, que treballa per a Neymar.

El Barça ja fa setmanes que va contactar amb l’extaekwondista Joel González perquè ocupi el càrrec de Costa. Campió olímpic l’any 2012, farà d’enllaç entre els jugadors i Laporta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)