Barça

La carta de les vuit mentides

Joan Laporta rebat punt per punt la carta de Bartomeu, denuncia irregularitats i avisa que demanarà responsabilitats

Malgrat les xifres nefastes, mostra confiança i diu que mai seran una SA

Josep Maria Bartomeu no va calibrar bé les conseqüències que podia tenir per a ell fer pública la carta que va enviar a Joan Laporta per intentar defensar la seva gestió i aportar una sèrie de solucions per revertir la situació econòmica del FC Barcelona que l’actual president va qualificar de “castells en l’aire”, “brindis al sol” i “exercici de desesperació” per intentar “justificar el que és injustificable”. Una carta que és “plena de mentides” i que Laporta va rebatre punt per punt en una roda de premsa de dues hores i 26 preguntes en què el màxim mandatari va presentar un escenari econòmic terrorífic, però alhora va mostrar fortalesa i convenciment que se’n podran sortir. I va descartar que el club s’acabi reconvertint en una SA. “Sempre serà dels socis.”

Abans d’entrar a rebatre els punts de l’“oportunista” carta de Bartomeu –perquè va ser enviada en un moment “convuls” per a l’entitat–, Laporta va voler posar l’audiència en context per conèixer la magnitud del problema que tenen a sobre i el que s’han trobat després d’entrar al club. El president del Barça va explicar que el primer que van haver de fer va ser demanar un crèdit pont de 80 milions d’euros a Goldman Sachs per pagar les nòmines i fer unes obres urgents al Camp Nou per arreglar 119 patologies que posaven en risc la seguretat dels socis. Obres que han costat 1,8 milions d’euros. La due diligence, que es presentarà al setembre i serà explicada al detall pel CEO, Ferran Reverter, ha permès saber que s’han cobrat per avançat drets de la lliga per valor de 79 milions d’euros i també cobraments de vendes de jugadors, i que la despesa financera estava al 6% i que ells ara en el préstec amb Goldman Sachs, de 595 milions –70 més del que va aprovar l’assemblea–, l’han rebaixat a l’1,9%. També que s’havien fet pagaments a intermediaris, no a agents, desproporcionats, i en va posar un exemple. “Hi ha un jugador amb una prima de compra de vuit milions i dos de prima de venda. És una manera d’actuar que considerem impròpia.” També que s’han pagat vuit milions d’euros a un observador a l’Amèrica del Sud –se suposa que André Cury.

Sobre les xifres generals, va confirmar que les pèrdues d’aquest exercici seran de 481 milions (631 en ingressos i 1.136 en despeses) i que ja estan auditades per Ernst & Young i dipositades a LaLiga. I que, d’aquestes pèrdues, l’impacte de la Covid només és de 91 milions d’euros. I algunes xifres més que fan feredat. El patrimoni net és negatiu en 451 milions d’euros, i això ha obligat el club a fer un pla estratègic per donar confiança als creditors, i el fons de maniobra és negatiu en 553 milions. El deute total del club el xifra en 1.350 milions, desglossat de la següent manera: 673 milions, en deute bancari; 389, en nòmines d’esportistes; 90, en provisions per litigis que preveuen que es podrien perdre; 79, en avançaments de drets de televisió; 56, per l’Espai Barça, i 40, pels abonaments que no es cobraran.

Laporta va qualificar la gestió de Bartomeu de “nefasta”, el va acusar de portar el club “a la ruïna” i va denunciar irregularitats com ara el fraccionament de factures per tal d’eludir els controls interns del club i l’assemblea. “Es fraccionaven factures d’I3 Ventures; es fraccionaven a l’Espai Barça. Es fraccionava deute: hi ha instruments de deute inferiors al 10% del pressupost, per no passar per l’assemblea; també en els departaments d’informàtica i màrqueting, amb més de 200 proveïdors petits per no passar pels òrgans de control. Era el seu modus operandi.”

Els punts de la carta

Laporta va passar després a rebatre els punts de la carta de Bartomeu. Pel que fa a la responsabilitat després d’haver aprovat els comptes de la temporada 2019/20: “Aprovem els comptes per raons tècniques, per continuar funcionant. En cap cas aquesta aprovació valida la gestió des del 2010 fins al 2020. Tampoc comparteixo que en el mandat des del 2010 fins al 2020 hi hagi beneficis. Per nosaltres, hi ha uns resultats negatius de 30,8 milions”, va afirmar Laporta, que va assegurar que Bartomeu i la seva junta no s’escaparan de les seves responsabilitats, les quals arriben fins al 17 de març del 2021. La segona mentida que hi detecta és que Bartomeu diu que el Procicat el va fer plegar: “Van dimitir perquè la moció de censura prosperava. Deien que van dimitir per preservar la salut. No s’ho creu ningú.” I va seguir sobre el pressupost d’aquesta temporada, que preveia un milió de benefici: “Van fer un pressupost amb previsió de traspassos de jugadors, reducció de salaris de jugadors, obertura de l’estadi al febrer, el Barça Corporate... No s’ha complert cap de les hipòtesis.” I sobre la reducció de 191 milions, va revelar que en cap cas s’hi arriba i que queda en només 68, i diferits, que se’ls han trobat en els contractes dels jugadors com a premis de fidelitat o de final de contracte.

Quant al Barça Corporate, Laporta va ser demolidor: “Nosaltres hem parlat amb els possibles socis, juntament amb Goldman Sachs, i hem arribat a la conclusió que cap de les propostes era acceptable, perquè no aportaven tants diners. Per exemple, el Barça Studios no estava preparat ni jurídicament per ser venut. No es tenen en compte patrocinadors del club com Rakuten. Al BLM (Barça Licensing & Merchandising), els inversors volien que s’inclogués el contracte amb Nike, que ja el valorem en 500 milions. Tampoc el Barça no podia vendre per internet. El Barça Corporate és tapar forats a curt termini.” Pel que fa a l’acord de LaLiga amb CVC, rebutjat pel club, va explicar que està estructurat com un crèdit i que hipotecava els drets durant molts anys.

Amb relació a l’acusació d’haver perdonat 16,7 milions a Neymar, també va ser molt taxatiu i va recordar a Bartomeu el pacte que va fer amb la fiscalia: “Dir que hem perdonat 16 milions és mentida. El cas Neymar va fer molt de mal a la imatge del Barça. La junta de Bartomeu va fer un pacte vergonyós i interessat amb la fiscalia en què es condemnava el club, i Rosell i Bartomeu quedaven exonerats. Amb quatre demandes encreuades, el que hem fet és que cadascuna de les parts renunciés a les demandes i s’acabessin els riscos.” També assegura que no és cert que el Barça no pugui competir amb els clubs estat si no s’apujava la massa salarial com deia Bartomeu. Per Laporta, el problema és haver practicat una mala política esportiva i haver gastat els diners ingressats per Neymar “a la velocitat de la llum”.

Toca esperar al setembre

Laporta pensa esclarir responsabilitats, però encara no sap com, en espera d’informes jurídics. I creu que Bartomeu, en el seu últim punt de la carta, és conscient que la seva gestió té ombres i per això s’ofereix a col·laborar en cas que calgui demanar responsabilitats. “Crec que ell és conscient que s’han produït irregularitats. Per això s’ofereix a buscar solucions si se’n deriven responsabilitats. Han portat el club a una situació de ruïna.” No va poder aclarir quines mesures prendran ni si alguna de les quals serà una acció civil de responsabilitat, però no està descartat.

481

milions

de pèrdues

LAPORTA

Crec que ell és conscient que s’han produït irregularitats. Per això s’ofereix a col·laborar. Han portat el club a una situació de ruïna
Es fraccionaven factures per no passar pels òrgans de control del club i l’assemblea. Era el seu «modus operandi»
1.350
milions
és el deute que té el Barça actualment: 673 als bancs i 389 als jugadors, entre d’altres.
91
milions
és l’impacte negatiu produït per la pandèmia de la Covid-19 en aquest exercici.
451
milions
de patrimoni net negatiu. I el fons de maniobra és negatiu en 553 milions.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)