Memphis salva un punt

El Barça que va brillar contra la Real Sociedad no apareix a San Mamés i només salva un punt gràcies a un gol de Memphis quan la pressió de l’Athletic baixa

Neto crea molts dubtes, Williams es mostra molt superior i Eric Garcia acaba expulsat

ATHLETIC 1 BARÇA 1

GOLS:1-0, Iñigo Martínez (50’). 1-1, Memphis (75’).ÀRBITRE:Martínez Munuera (valencià).Targetes grogues:Iñigo Martínez, Eric Garcia i Jordi Alba.Targetes vermelles:Eric Garcia.PÚBLIC:10.500 espectadors. VISITANT: Neto Dest
Emerson Royal 82’ Piqué
Araujo 30’ Eric Garcia Jordi Alba Busquets De Jong Pedri
Sergi Roberto 62’ Griezmann Memphis Braithwaite
Demir 62’
RESTA DE CONVOCATS: Iñaki Peña, Arnau Tenas, Lenglet, Balde, Nico, Riqui Puig, Gavi i Rey Manaj.
LOCAL: Agirrezabala Lekue Vivian Iñigo Martínez Balenziaga Berenguer
Zarraga 82’ Dani García
Morcillo 82’ Unai Vencedor
Vesga 67’ Muniain
Nico Williams 75’ Williams Sancet
Raúl García 67’
RESTA DE CONVOCATS: Ezkieta, Unai Núñez, De Marcos, Villalibre i Serrano.
Piqué va haver de deixar el camp lesionat en el minut 30 de joc

Caldrà esperar més partits per saber si el Barça post-Messi és més a prop de l’equip que va brillar contra la Real Sociedad en el debut en la lliga o del que va salvar un punt ahir a San Mamés en els minuts finals després d’un gran gol de Memphis en un partit en què els blaugrana es van veure superats durant molts minuts per un Athletic que, amb una pressió asfixiant, va crear extremes dificultats als blaugrana.

Ronald Koeman és dels que creuen que, quan una cosa funciona, val més no tocar-la. Ho va demostrar en la seva primera temporada a la banqueta blaugrana i ahir va donar continuïtat a l’equip que tan bé va jugar contra la Real Sociedad i va guanyar en la primera jornada de lliga. La posada en escena blaugrana, però, no va ser com la de l’estrena, amb una pressió molt alta dels bascos en els primers minuts que incomodava la sortida de pilota del Barça. Tampoc hi ajudava Neto, a anys llum de Ter Stegen en el joc de peus. No li va sortir bé. La seva inseguretat en les sortides també creava dubtes en la defensa blaugrana. Williams va estar a punt d’aprofitar-ho un parell de vegades. Un encertat encreuament de De Jong va evitar el gol del ràpid davanter quan es complia el minut 17. El primer quart d’hora havia estat clarament favorable als locals, que també van estar a punt de marcar en una espectacular rematada de Sancet que va anar al travesser i va botar a pocs centímetres de la línia de gol. Els de Koeman es veien superats, perquè tampoc van saber aprofitar l’únic moment en què es van apropar a l’àrea d’Agirrezabala. Braithwaite havia estat l’home del partit contra la Real Sociedad, amb dos gols i una assistència. Koeman, en ple debat sobre el seu futur, li va fer confiança. Ja ho havia fet en la roda de premsa dient que volia que es quedés i ho va tornar a fer amb l’alineació. El danès, però, no va saber aprofitar una genialitat de Memphis, quan el més fàcil hauria estat fer gol. Braithwaite va estar més a prop del jugador de la temporada passada que no del que va jugar contra la Real Sociedad.

No li sortia res, a l’equip de Koeman, i el drama encara va augmentar quan es complia el minut 30 de joc. Piqué, el líder d’una defensa que estava traient aigua com podia, va demanar el canvi. El central, que havia estat dubte per unes molèsties en un bessó, es va lesionar després de caure desequilibrat en un salt i va haver de deixar el seu lloc a Araujo. Koeman va apostar per la velocitat de l’uruguaià per fer front a Williams. Precisament el central va ser protagonista d’una acció polèmica just quan el partit arribava a la mitja part. Araujo va marcar amb una espectacular xilena, però Martínez Munuera va anul·lar el gol per una falta prèvia de Braithwaite en un salt amb un defensa basc.

La segona part va començar de la mateixa manera, amb una nova imprecisió de Neto en una sortida davant Williams. La pilota va caure als peus de Berenguer, i Araujo va salvar sota els pals el gol que ja cantaven els seguidors de l’Athletic en el seu retorn a San Mamés. No ho van poder fer en aquell moment, però sí uns minuts després. El Barça continuava a la lona i Iñigo Martínez va aprofitar que té alçada, potència i bon joc aeri per anticipar-se a tota la defensa blaugrana en un servei de córner i batre Neto.

El Barça necessitava reaccionar si volia treure alguna cosa positiva de la visita a San Mamés. I ho havia de fer sense Messi, el jugador que ha estat protagonista de tantes i tantes remuntades en els últims anys. En el primer moment de dificultat de l’era post-Messi, calia que apareguessin homes com Griezmann, que pràcticament no havia tocat pilota en la primera part. Koeman ho va intentar enviant a la banqueta un fluix Braithwaite i fent debutar una de les sensacions de la pretemporada, el jugador austríac d’origen turc fitxat per al filial, Yusuf Demir, a qui el tècnic va demanar que anés de cara a barraca quan tingués la pilota. El resultat i una baixada física de l’Athletic, lògica després del gran esforç fet pels jugadors de Marcelino durant tot el partit, van fer que els de Koeman s’apropessin amb perill a l’àrea de l’Athletic, el que no havien fet des d’aquella oportunitat errada per Braithwaite en els primers minuts. De Jong va estavellar primer una rematada al travesser i en la segona Memphis va demostrar que pot ser un davanter top. Difícil control i canonada imparable. Faltava un quart d’hora i el partit quedava obert. Es va trencar, sense que cap dels dos equips fos capaç de dominar el joc. L’oportunitat més clara va ser per al Barça. Molt clara, de Memphis. El va habilitar De Jong amb una gran passada a l’espai, però la rematada del neerlandès va sortir encreuada i el partit va acabar en empat tot i una falta perillosa no aprofitada pels locals en l’últim minut que havia suposat la vermella per a Eric Garcia.