Barça

S’ho jugaran tot a Munic

El Barça no passa de l’empat contra el Benfica i ara s’haurà de guanyar l’accés als vuitens en l’última jornada contra el totpoderós Bayern, ja classificat

L’equip de Xavi depèn d’ell mateix i li val el mateix resultat que faci el Benfica contra el Dinamo

BARÇA 0 BENFICA 0

GOLS:Cap.ÀRBITRE:Sergei Karasev (rus). VAR: Massimiliano Irrati (italià).Targetes grogues:A Piqué (49’), del Barça, i a Grimaldo (35’), João Mario (49’), Vlachodimos (94’) i Taarabt (95’), del Benfica.Targetes vermelles:Cap.PÚBLIC:49.572 espectadors al Camp Nou. BARÇA: Ter Stegen Araujo
Eric Garcia (86’) Piqué
Lenglet
Dest (86’) Jordi Alba Busquets F. de Jong Nico Gavi Demir
Dembélé (66’) Memphis
RESTA DE CONVOCATS: Neto i Iñaki Peña (p.), Riqui Puig, Coutinho, Luuk de Jong, Mingueza, Umtiti i Balde.
BENFICA: Vlachodimos André Almeida Otamendi Vertonghen Gilberto Weigl João Mario
Taarabt (59’) Grimaldo
Seferovic (80’) Rafa Silva
Lázaro (70’) Everton
Pizzi (70’) Yaremchuk
Darwin Núñez (59’)
RESTA DE CONVOCATS: Svilar i Leite (p.), Meite, Gedson, Gonçalo Ramos, Morato i Ferro.

L’aposta per Xavi s’explica des de molts prismes. N’hi ha un de primordial que tothom sap sobradament: l’estil. Xavi ha estat el millor migcampista de la història del Barça i qui millor va saber interpretar damunt la gespa la idea futbolística proposada per Guardiola en un Barça que jugava com els àngels. És un garant de l’estil i de l’ADN Barça, i Laporta li ha donat les claus del Barça perquè l’equip guanyi i torni a jugar bé a futbol. Les dues coses. Però ara pesa més la primera. Guanyar era el gran objectiu en el derbi contra l’Espanyol perquè era fonamental iniciar la nova era amb una victòria, i vital era guanyar la gran final contra el Benfica. Paradoxes de la vida, un ferm defensor de l’estil com ho és Xavi vivint esclavitzat de la importància dels resultats en aquests primers capítols a la banqueta del Barça. Perquè, en efecte, contra el Benfica era més important el què i no tant el com. Guanyar implicava ser matemàticament equip de vuitens de final de la Champions. Guanyar implicava aparcar la Champions fins al mes de febrer. Calia guanyar tant sí com no, encara que l’equip no jugués bé. Això seria un sacrilegi en altres temps, però ara no. Ara mana el resultadisme.

Contra l’Espanyol, el Barça va guanyar amb un penal que va generar força controvèrsia, i contra el Benfica era vàlida també aquesta fórmula. Qualsevol fórmula, però guanyar. I no va poder ser. Xavi ha hagut d’afrontar una final tot just en el seu segon partit en el Barça, i l’empat deixa els culers amb un cos enrarit, perquè ara caldrà jugar-se les garrofes a Munic, que d’entrada sempre és un mal negoci. El Bayern ja està classificat per a la següent fase com a primer de grup i els més optimistes poden pensar que el Barça en l’última jornada es trobarà un rival tendre, amb rotacions, però això no lliga amb la mentalitat germànica. Cal ser realistes i el camí curt per accedir als vuitens passava per sumar els tres punts contra el Benfica. Lewandowski espanta més que Yaremchuk o Darwin Núñez. Aquest Bayern va fer tres gols al Barça de Koeman el mes de setembre i n’havia fet vuit al Barça de Setién.

L’empat i el diluvi van deixar remullats els culers, però l’últim tram de partit va ser d’aquests que fan aixecar el cul de la cadira. El barcelonisme va passar de veure’s classificat amb el gol d’Araujo en el minut 82, a veure’s virtualment eliminat quan Seferovic va quedar tot sol davant de Ter Stegen en el minut 93. Al final, ni una cosa ni l’altra. El rus Karasev va anul·lar el gol del central uruguaià per un fora de joc d’un pam –per uns instants tothom es va transportar a l’èpica del partit contra el Granada– i poc després Seferovic perdonava incomprensiblement un gol cantat en un contraatac del Benfica de dos contra un, que l’internacional suís va acabar enviant a fora per la desesperació de Jorge Jesús. Impagable la imatge del tècnic portuguès agenollat a la gespa maleint una errada que hauria deixat el Barça encara en una situació molt més límit, perquè el Benfica s’hauria situat segon en la classificació a falta d’un partit. Ara, almenys, el Barça continua depenent d’ell mateix. El 8 de desembre, gran final a Munic.

El Barça va fer moltes coses bé i una de malament: no marcar. El mal endèmic de tota la temporada. Yusuf Demir, l’escollit ahir per ocupar l’extrem dret, ho va tenir a prop en la primera meitat, però la seva rematada va estavellar-se al travesser. Va ser una rosca magnífica, que per l’execució i la posició va recordar a Messi. Una rosca que hauria escrit el mateix Mozart.

L’austríac va tenir la millor oportunitat de gol d’un Barça que en la primera part també va tenir part de fortuna. Primer en una salvadora aturada de Ter Stegen després d’una rematada a boca de canó de Yaremchuk a la sortida d’un córner, i després amb un gol anul·lat al Benfica perquè la pilota havia sortit per la línia de fons en la centrada prèvia. Encert de l’àrbitre assistent i ensurt gros per a Xavi.

L’aposta per un 3-4-3, amb Jordi Alba molt més avançat del que és habitual va sorprendre d’inici el Benfica. El Barça va ser millor en la primera mitja hora, però, els portuguesos van créixer en els últims minuts de la primera part.

La gespa estava molt ràpida per l’efecte de la pluja i la pilota corria com un dimoni. Més lent va estar Memphis. El neerlandès arriba fos als trams finals dels partits i contra el Benfica li va tornar a passar. Lent també en accions puntuals, com en una acció en què després de retallar bé a Vertonghen va veure com Otamendi el privava de rematar corregint bé en l’emergència.

L’entrada de Dembéle va ser la dinamita que necessitava l’equip. El francès reapareixia ahir després de la lesió i Xavi li va donar els últims vint-i-cinc minuts. Se’l va veure amb energia i capacitat de desbordar, però cap de les seves centrades va trobar un rematador prou hàbil. A aquest Barça li falta instint rematador. La millor va ser una rematada de cap de Frenkie de Jong després d’una pilota dolça de Dembélé, però el porter grec Vlachodimos va col·locar una gran mà per enviar la pilota a córner (67’). També Piqué va fregar el gol de l’èpica amb una rematada de cap que va marxar desviada (91’).

El Bayern ha perdut tres partits aquesta temporada (Eintrach, Mönchengladbach i Augsburg) i no és invencible. Però caldrà resar a la Moreneta.

GOL ANUL·LAT

Araujo va marcar en el minut 82, però Karasev va anul·lar bé el gol per fora de joc

I ENCARA GRÀCIES

Seferovic va perdonar en el minut 93 per a la desesperació de Jorge Jesús

SERÀ UNA FINAL

El fet que el Bayern no s’hi jugui res és favorable, però l’escenari espanta

MINUT A MINUT

7’ Demir controla i fa un xut amb l’esquerra que Vlachodimos rebutja a córner. 12’ Araujo roba la pilota, la rep de Nico i fa un xut desviat. 15’ Memphis ho prova des de molt lluny i l’envia als núvols. 26’ Gavi rep de Nico dins l’àrea i fa un xut defectuós, en probable fora de joc.
27’ Vlachodimos salva l’1-0 a xut d’Alba, després d’una conducció de Nico.
34’ Ter Stegen evita el 0-1 al límit, en una rematada de cap de Yaremchuk en un córner.
35’ Ensurt en una acció invalidada perquè la pilota havia sortit abans que Otamendi marqués.
42’ Demir arriba a l’àrea i prova una rosca preciosa que s’estavella al travesser. 57’ Memphis rep una gran passada de Busquets, arriba a l’àrea, vol retallar i perd l’avantatge. 65’ En un contraatac, Darwin perd angle i xuta al lateral de la xarxa.
67’ Frenkie de Jong remata de cap la centrada de Dembélé i Vlachodimos la treu. 73’ Araujo s’atreveix amb un xut des de molt lluny que surt desviat. 82’ Centrada xut de Dembélé que Gilberto rebutja a córner.
83’ Araujo remata a la xarxa una centrada de Jordi Alba, però en fora de joc.
91’ Rematada de cap de Piqué, que surt a la dreta de la porteria.
94’ Seferovic rep la passada de la mort de Darwin i, tot sol, perdona el 0-1.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)