Col·leccionant frustracions

El Barça torna a fallar, ara a Pamplona, i llença a la brossa dos punts més a causa d’un gol de Chimy Ávila a quatre minuts del final

Gavi, Abde i Nico, amb una assistència i dos gols entre tots tres, els únics punts de llum d’un equip atrapat en un cercle viciós

Osasuna 2 Barça 2

GOLS:0-1 (12’) Nico. 1-1 (14’) David García. 1-2 (49’) Abde. 2-2 (86’) Cimy Ávila.ÀRBITRE:Martínez Munuera (valencià).Targetes grogues:a Nacho Vidal, Rubén García, David García, Manu Sánchez, Rubén García, Piqué, Umtiti, Gavi, Ter Stegen.Targetes vermelles:cap.PÚBLIC:21.427 espectadors. LOCAL: Sergio Herrera Nacho Vidal
Budimir (68’)
RESTA DE CONVOCATS: Oier, Javi Martínez, Ramalho, Íñigo, Ontiveros, Darío, Jaume Grau.
Ferran Jutglà (89’)
RESTA DE CONVOCATS: Neto, Iñaki Peña, Balde, Riqui Puig, Demir, Eric, Dest, Lenglet.

El Barça continua atrapat en el laberint de la mediocritat. Perdut. Sense brúixola, ni mapa. Busca una sortida i no la troba. Camina i camina, i en cada cantonada troba un motiu més per a la frustració. És desesperant. Cada pas en fals castiga l’ànima. La desesperació creix després de cada partit i el Barça ja acumula massa errors en aquesta angoixant travessia. Voltes i més voltes, i després de cada gir, sempre un atzucac.

El reset proposat per Xavi després de quedar eliminats de la Champions era un bon propòsit, però sense victòries no serà possible fugir d’aquesta presó mental. Només els resultats faran créixer l’equip i els bons números continuen sense arribar. L’empat a El Sadar és una bufetada més. El Barça es va avançar dues vegades, però ni així. Ni tan sols el confort de manar en el marcador permet alliberar un equip ferit com el Barça. La pilota aturada el va condemnar. Quan no li passa factura la falta de gol, la fuita apareix des de la feblesa defensiva. Un drama.

El partidàs de Gavi i d’Abde són petits punts de llum en la foscor, però aquest Barça desespera. És un equip amb moltes pors i quan al davant et trobes un equip amb la fe i la intensitat que va mostrar l’Osasuna, res pot acabar bé. Jagoba Arrasate la va encertar amb el triple canvi fet en el minut 68. L’entrada de Chimy Ávila, Budimir i Brasanac va reactivar un Osasuna que havia quedat glaçat amb el gol d’Abde. Els últims 20 minuts del Barça ahir a Pamplona són una demostració flagrant d’una alarmant falta de caràcter i d’autoestima. L’Osasuna va creure en el gol de l’empat, va mossegar, i el Barça es va fer petit. Arrasate va fer entrar també Roberto Torres i Cote. Cinc homes de refresc. Xavi va estar reactiu. Va fer entrar Mingueza per Nico i va passar del 3-4-3 al 4-4-2, i després va entrar Coutinho per un Dembélé que ni tan sols va ser conscient del canvi fins que el van avisar. El francès va baixar en una ajuda defensiva i li va agafar una rampa. El van atendre fora del camp. Xavi va preferir canviar-lo, però ell ni se’n va adonar i va esprintar per fora de la línia de fons per tornar a entrar des de la banda fins que li van fer el senyal d’alarma. L’acció va ser còmica.

No va ser el millor partit de Dembélé. Només va aparèixer en un xut amb rosca que va marxar fora per poc i en el gol d’Abde. Aquí sí que va estar bé. El Barça va construir una transició ràpida, Dembélé va acabar fent la centrada i Abde, en el segon pal i amb un gest tècnic molt bo, va acomodar bé el cos i va afusellar Sergio Herrera. El gol que va fallar contra el Betis en una acció gairebé calcada sí que el va fer ahir. Abde i Gavi van ser els dos millors futbolistes del Barça damunt la gespa. El marroquí va fer molt mal en l’un contra un. Dembélé, roncant a la dreta; Abde, despert a l’esquerra. Va ser un malson per a Nacho Vidal. Excel·lent partit també de Gavi. Si la resta de l’equip jugués amb la intensitat amb què ho fa ell, ja seria un altre Barça. És pur nervi. Mossega i mossega. Lluita cada pilota. Brutal el seu desgast físic.

També va estar bé Nico. Seu va ser el 0-1. Gavi li va filtrar una pilota boníssima al cor de l’àrea i Nico va fer la resta. Control i barraca. Primer gol de Nico i primer gol d’Abde amb el Barça. Allà on fa dos anys Ansu Fati havia marcat el seu primer gol amb el Barça i on l’any passat ho havia fet Ilaix Moriba, ahir ho van fer Abde i Nico. La màgia d’El Sadar.

La rauxa dels joves va guiar el Barça. Però no va ser suficient. Quan costa tant fer gols, no et pots permetre badar en jugades a pilota aturada com ho va fer el Barça. L’acció de l’1-1 és difícil de digerir. Falta lateral servida des de la dreta i rematada de cap del capità David García, lliure de marca. Error de marcatge greu contra un dels millors jugadors de l’Osasuna en el joc aeri. El gol de David García dos minuts després del de Nico va fer mal. Però el gol que va enfonsar l’equip va ser el de Chimy. Era el minut 84. L’Osasuna feia molts minuts que trucava a la porta i va acabar trobant el premi. Córner servit des de l’esquerra i refús amb el cap de la defensa del Barça en primera instància. Coutinho hi posa la punta de la bota per evitar la rematada d’un jugador de l’Osasuna, però en l’acció continuada la pilota acaba arribant als peus de Chimy, que va connectar un fort xut des de la frontal, va passar entre un bosc de cames i va fer inútil l’estirada de Ter Stegen. Coutinho va estar tebi en la pilota dividida i Umtiti va desviar el xut de Chimy, però sense aconseguir bloquejar-lo. Dos sospitosos habituals que apareixen de nou en la foto.

Gerard Piqué va veure la cinquena targeta groga i complirà cicle contra l’Elx. Una altra mala notícia per a un Xavi que es va proposar acabar l’any sumant el 9 de 9 i que veu com en el primer examen volen dos punts més.

El Barça no reacciona. Només una victòria en els últims cinc partits oficials. Desesperant. Però aquesta és la realitat d’un Barça que avui per primer cop en les últimes dues dècades no serà en cap dels bombos del sorteig dels vuitens de la Champions. Dur.

GAVI I ABDE

El desequilibri d’Abde i el caràcter de Gavi, el millor del Barça ahir a Pamplona

LA GROGA A PIQUÉ

Gerard Piqué veu la cinquena targeta i haurà de complir cicle contra l’Elx

MINUT A MINUT

12’ Gol del Barça. Genial assistència de Gavi al cor de l’àrea, Nico es queda tot sol davant de Sergio Herrera, controla i defineix amb encert.
14’ Gol de l’Osasuna. Falta lateral des de la dreta de l’atac i bona rematada de cap del capità David García al fons de la xarxa.
21’ Córner a favor de l’Osasuna, recupera el Barça, Abde surt amb velocitat i connecta amb Luuk de Jong però la jugada no prospera. Era un tres contra dos del Barça.
23’ Xut desviat d’Abde.
28’ Falta lateral de Dembélé a les mans de Sergio Herrera.
37’ Una altra falta lateral de Dembélé i rebutja in extremis Sergio Herrera. L’àrbitre xiula fora de joc d’Umtiti tot i que no intervé en l’acció.
49’ Gol del Barça. Ràpida transició, Dembélé fa la centrada i Abde, amb un bon gest tècnic al segon pal, afusella a Herrera. En l’origen de l’acció, Busquets toca la pilota amb les mans dins l’àrea del Barça després d’un refús de Gavi, però Martínez Munuera entén que és involuntari.
58’ Diagonal de Dembélé de fora cap a dins i el seu xut marxa fregant el pal.
69’ Triple canvi d’Arrasate que reactiva a l’Osasuna. Entren Budimir, Chimy Ávila i Brasanac.
86’ Gol de l’Osasuna. Córner a favor dels navarresos, rebutja la defensa del Barça i en la segona jugada, Chimy Ávila connecta un xut sec des de la frontal, la pilota passa enmig d’un bosc de cames i Ter Stegen no hi arriba.
89’ Groga a Piqué (la cinquena en la lliga). Serà baixa contra l’Elx.