Barça

La metamorfosi

Luuk de Jong ha passat de ser la diana de les crítiques i les burles dels culers i de tenir les maletes fetes per marxar en el mercat d’hivern a erigir-se en el davanter més en forma del Barça del mes de gener

El neerlandès ha recuperat el crèdit perdut a còpia de gols, s’ha guanyat l’afecte de Xavi i ha vist com la seva sortida de moment ha quedat frenada

Luuk de Jong és sinònim de tenacitat. Un altre futbolista en la seva mateixa situació hauria tendit a deixar-se anar. Hauria abaixat els braços. Ell, no. L’adeu de Ronald Koeman i l’arribada de Xavi el van situar davant una bifurcació. A la dreta, el camí de la resignació; a l’esquerra, la ruta de l’inconformisme. Va triar el camí bo. Professionalitat i amor propi.

Luuk sabia que la destitució de Koeman no era una bona notícia per a ell. Ronald és qui havia apostat enèrgicament pel seu fitxatge, qui li va trucar personalment durant el mes d’agost per explicar-li que hi havia la possibilitat de jugar al Camp Nou i qui va defensar el seu perfil com a futbolista davant els ulls de Joan Laporta i Mateu Alemany. Era el seu gran valedor. Amb el canvi d’entrenador, De Jong va veure com s’esfumava també el principal argument per ser titular, que no era cap altre que la confiança cega que Koeman tenia en ell. Amb l’arribada de Xavi, semblava que Luuk tenia el destí escrit: fase 1, ostracisme; fase 2, sortida en el mercat d’hivern. Però el neerlandès ha canviat el seu propi destí a còpia de gols. Ara juga, marca, i la seva marxa en aquesta finestra de mercat ha generat debat malgrat el retorn de Memphis i Ansu Fati. Luuk ha posat les coses fàcils a Xavi i les coses difícils a Mateu Alemany i Laporta. El club tenia assumit que volia prescindir dels seus serveis i equips com el Cadis i el Mallorca l’esperaven amb els braços oberts, però Xavi ara no té tan clara la seva sortida, sobretot si no acaba arribant un altre davanter centre.

De Jong ha recuperat crèdit. En els primers cinc mesos de la temporada, havia marcat un únic gol. Va ser contra el Llevant el dia del retorn d’Ansu Fati (3-0). Però en tres partits del 2022 ha marcat tres gols. A Son Moix, a Los Cármenes i a Riad en la supercopa. I els seus números encara podrien ser millors si el pal i el travesser no l’haguessin allunyat del gol en dues ocasions contra el Mallorca i el VAR no li n’hagués anul·lat un altre a Granada per un fora de joc molt i molt justet de Gavi en l’acció prèvia. Tot el dèficit de punteria mostrat durant el 2021 s’ha convertit en encert total aquest 2022.

Xavi valora molt positivament l’actitud del futbolista. No ha tingut cap problema fins i tot a dir-ho públicament. En més d’una ocasió, l’ha posat com a exemple de professionalisme. Luuk ha hagut d’aguantar crítiques molt dures i a l’inici Xavi no hi comptava gens. De fet, el de Terrassa va arribar a jugar amb Ferran Jutglà de 9 el dia de l’Elx, i el català la veritat és que va respondre bé també en aquesta posició. Xavi no li va concedir ni un sol minut en els dos partits contra el Benfica i el Bayern. Sense Ansu, el Barça necessitava gol i Luuk es va mirar els dos partits des de la banqueta. El Barça estava contra les cordes en la Champions i la carta de De Jong no va ser usada. La realitat de Luuk ha canviat. Xavi li va donar la titularitat a Pamplona; aquell dia no va estar bé, però les moltes baixes per covid que tenia l’equip per a la visita a Son Moix li van donar una oportunitat i des d’aleshores s’ha mantingut en l’onze. El seu alt rendiment contra el Mallorca i el Granada va fer que Xavi apostés per ell en la supercopa. El dia que Xavi es jugava el primer títol com a entrenador del Barça va apostar per Luuk. La fotografia il·lustra bé la nova realitat del neerlandès, ara mateix en millor forma que el seu compatriota Memphis. L’aposta de Xavi pel futbol amb extrems oberts a la banda ha acabat beneficiant Luuk de retruc. El seu potencial en el joc aeri el converteix en un perfil de futbolista que escasseja al Barça i que mai no és sobrer als vestidors. Coses de la vida, Luuk ha passat de tenir les maletes fetes a ser un dels davanters amb més minuts i millor rendiment aquest mes de gener.

PROTAGONISME

230
minuts amb Xavi.
Ha estat titular en tres dels últims quatre partits (baixa contra el Linares).

EFECTIVITAT

La seva mitjana golejadora del mes de gener és d’un gol cada 72 minuts

La carta de Morata es refreda

El Barça continua atent a la situació d’Álvaro Morata, però és conscient que vestir-lo de blaugrana en aquest mercat d’hivern és una opció francament complicada. L’eclosió golejadora de Luuk de Jong no ha restat interès del Barça per Morata, però els malabars que el club ha hagut d’acabar fent per inscriure Alves i Ferran Torres fan ser el club blaugrana extremament prudent. Massimiliano Allegri ja va marcar múscul dies enrere amb unes declaracions amb què va voler tancar el debat, però ara s’ha afegit un nou ingredient a l’olla. La greu lesió de Chiesa, que es perdrà el que queda de curs, ha fet replantejar les coses a la Juve. Chiesa i Morata no són el mateix perfil de futbolista, però Allegri no es pot permetre perdre més gol. Si no arriba una alternativa –el PSG continua dur amb Icardi–, Morata no es mourà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)