Ansu Fati vol driblar el quiròfan i demana marge
Decisió difícil. El jugador, el seu pare, els metges i part del cos tècnic i la directiva es van reunir ahir, però no hi ha consens ni encara una resposta oficial
Ansu Fati està anímicament desolat. Absolutament comprensible. La lesió que es va fer a San Mamés el situa de nou a la casella de sortida. Un calvari. Lesions i més lesions. Moltes per a un futbolista de la seva edat. El futbol està sent cruel amb Ansu. Li està tocant viure “la pitjor part del futbol”, com ell mateix escrivia fa dos dies a les xarxes socials. En aquell mateix missatge deixava clar que no es rendirà, però una cosa són els missatges públics i una altra cosa és el patiment que està vivint en la intimitat. Xavi Hernández ho va explicar amb franquesa en una de les seves últimes rodes de premsa. El nano està abatut.
A Ansu li genera pànic la simple idea de tornar a passar pel quiròfan. Està escarmentat per tot el que li va tocar viure en la seva anterior lesió de menisc i les nombroses operacions per les quals va haver de passar, que el van deixar sense l’Eurocopa i sense els Jocs Olímpics. Les complicacions que va tenir en aquella lesió de menisc van dur-lo a la sala d’operacions en diverses ocasions i el que en un principi havia de ser un període de baixa d’uns quatre mesos es va acabar convertint en gairebé un any de baixa, fins al seu recordat retorn contra el Llevant a finals del mes de setembre.
Ara, la lesió al tendó proximal del bíceps femoral de la cama esquerra torna a obrir el debat: operar o no operar. Ell es resisteix. Vol driblar el quiròfan igual que dribla els seus rivals al terreny de joc. Però des del club entenen que la millor solució és fer net i això vol dir tornar a operar. Aquest escenari implicaria estar de baixa uns quatre mesos i perdre’s el que queda de temporada. A Ansu això li causa vertigen, perquè seria gairebé un segon any en blanc consecutiu. Una situació realment difícil de gestionar per a un futbolista de 19 anys.
La via que vol esprémer Ansu Fati és el camí del tractament conservador i això és el que es va tornar a plantejar en la reunió d’ahir entre el mateix jugador, el seu pare, el seu germà, el seu agent, part del cos tècnic i la directiva del club i els metges. Una cimera en tota regla per estudiar i analitzar la situació i decidir el full de ruta. El Barça li va plantejar que operar-se era una via a llarg termini, perquè el risc de recaiguda en el retorn és menor que amb un tractament conservador. Se li va posar sobre la taula el nom del doctor finlandès Lasse Lempainen, el mateix que va operar al seu dia Ousmane Dembélé. Però cap dels arguments va convèncer Ansu, almenys per ara. No hi va haver consens en la reunió. Ansu Fati demana més temps.
Al marge de l’experiència viscuda amb el tema del genoll, Ansu també escolta veus pròximes com la del seu fisioterapeuta de confiança, Joaquín Juan, que seria més partidari d’esquivar el quiròfan. El tractament conservador tindria Ansu Fati fora dels terrenys de joc entre vuit i deu setmanes. Tornaria al mes d’abril.
Wague, tretze mesos després
Un home que pot entendre bé l’estat anímic d’Ansu Fati és Moussa Wague. El senegalès es va lesionar de gravetat quan estava cedit pel Barça al PAOK durant un partit contra l’Aris de Salònica. Wague es va trencar el lligament encreuat posterior del genoll i el tendó rotular el desembre del 2020 i des d’aleshores ha estat lluitant per sortir del túnel. Molts mesos després, Wague es va entrenar ahir damunt la gespa de la ciutat esportiva Joan Gamper. La seva presència va ser una de les notícies positives de l’entrenament l’endemà del triomf a Vitòria.