Indicis clars de delictes econòmics
Detecta tres possibles delictes en la gestió de Bartomeu, amb pagaments sense causa, amb causa falsa i pagaments desproporcionats, que han suposat un malbaratament de 30 milions d’euros del club blaugrana
Poca broma. Nova carpeta judicial a la vista al voltant del FC Barcelona. Això és el que s’intueix després que Joan Laporta presentés les conclusions del forensic encarregat a l’empresa Kroll, i que assenyala l’existència d’“uns presumptes delictes econòmics” en la gestió de la junta de Josep Maria Bartomeu i que haurien pogut tenir un perjudici per al club de més de 30 milions d’euros. En concret, s’esmenten tres possibles delictes: administració deslleial, sustentat en els pagaments desproporcionats a intermediaris en fitxatges, apropiació indeguda, sobre la base d’uns pagaments milionaris a un despatx d’avocats i a un intermediari per fer feines inexistents, falsedat comptable en operacions de permutes de jugadors. “S’han presentat pagaments sense causa, altres pagaments amb causa falsa, altres pagaments que han sigut desproporcionats i una conducta deslleial cap a l’administració del club”, va dir Laporta.
Malgrat la gravetat dels fets, el president va adoptar un discurs prudent, moderat. No va voler dir noms ni assenyalar culpables. Deixa aquesta feina per a la fiscalia. “Nosaltres no som policies ni jutges. És la fiscalia la que ha de determinar si hi ha conductes delictives.” També el fet d’haver viscut en carn pròpia el procediment d’una acció civil de responsabilitat l’ha portat a desestimar aquest recurs. El procés és llarg i també costós, i no volia dedicar recursos del club a aquest assumpte. A més a més, tal com va recalcar tant ell com l’advocat expert en dret penal econòmic Jaume Campaner, la fiscalia té molts més recursos per poder arribar al fons de la qüestió. Això no treu, però, que el Barça i la junta actual no busquin els responsables, i quan se sàpiga si han existit els delictes es demanin responsabilitats. “Entenem que els socis i sòcies tenen dret a conèixer les actuacions que van portar el club a una situació de ruïna i perquè no volem ser còmplices d’una situació tan delicada econòmicament i patrimonialment”, assenyala. Laporta sí que va denunciar que la junta de Bartomeu havia establert un modus operandi per saltar-se els controls interns i estatutaris del club i que ho van fer sistemàticament, i no puntualment.
Qui sí que va ser més contundent en les seves explicacions va ser l’advocat extern, Jaume Campaner, que va ser l’encarregat de detallar les operacions sensibles de ser delictives. Ell no té dubtes. “Tenen rellevància penal.” No va poder entrar al detall perquè les operacions estan sent investigades, però sí que va qualificar-les d’“esperpèntiques i grolleres” i d’un “abús” en la gestió del patrimoni i dels diners aliens.
Els punts sospitosos
Segons l’advocat, es poden imputar els delictes d’administració deslleial i apropiació indeguda en el contracte amb un intermediari a l’estranger, en clara al·lusió a André Cury, per cobraments d’unes quantitats desproporcionades per feines en què no consta cap informe. “Se li pagava una vida de luxe.” I també en els pagaments abusius a un despatx d’advocats –segons el diari El Mundo al de González Franco–. “Estem parlant d’imports desproporcionats i abusius d’un despatx d’advocats que va rebre 1,7 milions d’euros per un simple acord de conformitat i 7 milions pel fitxatge d’un jugador.” El jugador a qui es referia és Antoine Griezmann.
Precisament el nom del francès també va associat a un altre possible delicte, i és el pagament de 15 milions que es va fer a l’Atlético de Madrid a més dels 120 de la clàusula. “Hi ha un pagament il·legítim a un altre equip que es va emmascarar com a dret de tempteig a joves jugadors, quan la veritat era que era per evitar que es denunciés el club davant els organismes federatius.” Un altre dels punts que s’han d’investigar és el pagament d’1,5 milions d’euros al Laietà, per “comprar el seu silenci” perquè no presentessin al·legacions al pla general metropolità per perjudicar l’Espai Barça. I ja per acabar hi ha la falsedat comptable en les operacions que es van fer de permutes de jugadors. Les més conegudes, les de Cillessen-Neto i Arthur-Pjanic. “Es van inflar molt els preus de mercat dels jugadors. La venda es compta com a ingrés en el mateix exercici en què es produeix i el club té múscul financer. El cost és una despesa que s’amortitza en diversos anys i es dilueix. El resultat són uns beneficis comptables artificials.”
Bartomeu està tranquil
30
milions
de perjudici total
Les penes que comporten els possibles delictes
Hi ha tres possibles delictes en l’actuació de la junta de Bartomeu, segons el club. Un és el d’administració deslleial, que comporta penes de 6 mesos a 3 anys de presó si s’aplica l’article 249 del Codi Penal i d’1 a 6 anys més una multa si s’aplica el 250. Per l’apropiació indeguda, les penes van dels 6 mesos als 3 anys de presó, però si hi concorren circumstàncies agreujants passen de 4 a 8 anys. Entre els agreujants hi ha que l’import de l’apropiació superi els 50.000 euros i també si afecta moltes persones. En aquest cas seria així perquè les quantitats són elevades i els perjudicats serien els socis. I per la falsedat comptable, si aquesta no comporta perjudici econòmic les penes anirien d’1 a 3 anys de presó, i si comporta perjudici s’aplica la pena en la meitat alta de la forquilla. Abans de tot plegat, primer s’ha de confirmar el delicte i obrir el judici. I encara queda molt temps.