Barça

CAROLINE GRAHAM HANSEN

JUGADORA DEL FC BARCELONA

“Estic d’acord amb Xavi, els extrems són clau, i més en l’estil Barça”

Graham Hansen, recentment premiada com l’MVP de la final de la supercopa, explica a L’Esportiu el difícil tràngol que va haver de viure quan li van detectar el problema al cor, afortunadament superat

Reivindica la figura de l’extrem i ara somia guanyar la seva segona Champions

El problema que vaig tenir de cor va ser un gran ensurt. Quan una cosa així et toca a tu, t’espantes i et fas moltes preguntes
No vaig tenir por perquè tenia gent molt professional a prop meu. És molt trist, el que li ha passat a Agüero
La final de Torí? Seria la meva quarta final i espero guanyar la meva segona Champions, però hem de ser humils
Tinc moltes ganes de jugar contra el Madrid amb el Camp Nou ple. Aquell dia haurem d’oferir el nostre millor futbol
A la lliga espanyola hi ha un problema de visibilitat. Això no passa a Anglaterra. Allà venen bé el seu producte
Espero que Haaland acabi jugant allà on ell sigui feliç. Si és el Barça això jo no ho sé, ho ha de decidir ell. Jo estic feliç aquí

Caroline Graham Hansen (18-02-1995, Oslo, Noruega) és el desequilibri, l’amplitud i la profunditat del Barça de Jonatan Giráldez. Una especialista. Nascuda per ser extrem. El perfil que tant ha reclamat Xavi per al seu Barça. Superat l’ensurt patit amb el seu problema cardíac de fa uns mesos, la noruega pensa ja en positiu i té dos partits marcats al calendari: el clàssic del Camp Nou i la final de Torí.

La samarreta amb el dorsal 7 i el nom de Graham Hansen és de les més habituals a les grades del Johan. Què li sembla que ara hi hagi nens i nenes que comprin la seva samarreta o la d’Alèxia en lloc de comprar la d’Ansu Fati o Pedri?
És bonic que passi això i també és una conseqüència de la bona feina que està fent aquest club des de fa anys. El triplet ho ha potenciat segurament, però encara queda molt camí per fer.
Vostè conserva alguna samarreta d’algun ídol?
La meva primera samarreta del Barça me la va regalar el meu pare. Jo era petita. Era la samarreta de Rivaldo. El meu pare va venir al Camp Nou a veure un partit i va comprar una samarreta per a cada fill.
A Rivaldo no li agradava jugar a la banda. Es va enfrontar amb Van Gaal per això, de fet.
[Riu] Sí, és veritat. No tothom ha nascut amb ànima d’extrem.
Vostè és una especialista. Encaixaria en el Barça de Xavi.
La posició d’extrem és molt important i en el Barça encara més. El Barça té un estil molt definit. Com a club ens agrada tenir la pilota, associar-nos per dins, però per poder-ho fer també necessites tenir extrems oberts a la banda per donar amplitud i profunditat. Això et permet generar més passadissos interiors. Després ja depèn de les habilitats de cadascú. Hi ha qui li agrada fer diagonals, hi ha qui té més facilitat per desequilibrar en l’un contra un amb el driblatge i hi ha qui desequilibra per velocitat. El perfil és important, però estic d’acord amb Xavi que és una posició tàcticament bàsica en un equip.
Fa ben poc li van concedir el premi MVP a la millor jugadora de la final de la supercopa. Ja era hora que Caroline Graham Hansen tingués un premi.
No dono massa rellevància als premis individuals, ja ho sabeu. Prefereixo posar el focus en el col·lectiu i guanyar títols, o posar més l’èmfasi en la manera com vam guanyar aquella final, en el nostre joc... però lògicament també agrada que se’t reconegui la feina. Vaig fer un gran partit, em vaig divertir jugant a futbol aquell dia. Va ser un hat-trick somiat.
Aquella final també va estar marcada pel retorn de Virginia Torrecilla.
Allò va ser molt especial. Ella ha passat uns dos últims anys molt durs lluitant contra la seva malaltia. Va haver de sentir molts experts que li van dir que no podria tornar a competir al més alt nivell i ella ha demostrat que amb tenacitat i força de superació es poden aconseguir coses importants. El seu retorn és una gran notícia per a ella i per al futbol femení espanyol. Per a mi va ser important poder estar present en un moment així i aplaudir-la en el seu retorn.
Vostè també ha tingut algun ensurt, en el seu cas, per culpa d’un problema cardíac.
Sí, però afortunadament tot ha quedat en ensurt. Està superat. Aquestes coses sempre creus que passen als altres i quan et toca a tu, t’espantes i et fas moltes preguntes. Va ser un moment surrealista. No m’ho podia creure. El club em va donar suport en tot moment, em van fer proves, els resultats van sortir bé i afortunadament he pogut tornar a competir.
Va tenir por?
No vaig tenir por perquè els doctors em van dir que no era un problema greu que pogués afectar la meva vida o la meva carrera. Però sí vaig tenir angoixa, perquè és el teu cor i de cor només en tenim un. No és com un dit, que et poden amputar, per exemple. Si falla el cor, malament. Però vaig tenir gent professional molt a prop meu que em va ajudar.
El Kun Agüero no va tenir la mateixa sort i s’ha hagut de retirar. Hi va parlar?
No vam parlar, no. Són moments que convé estar tranquil i que no t’atabalin gaire. És molt trist, el que li ha passat a ell.
Vostè ja suma tres anys al Barça. Adaptada? Té algun racó preferit de Barcelona?
M’agrada sobretot el clima d’aquí. Fa menys fred que a Noruega [riu]. Barcelona és una ciutat molt bonica, he visitat molts llocs, però casa meva és el meu lloc més especial. Soc una persona a qui agrada estar molt a casa. És el meu refugi. Allà puc estar tranquil·la, descansar i no pensar en el futbol.
Hi ha vida més enllà de la pilota.
Sí. Jugar a escacs, llegir, el tennis o cuinar són com refugis mentals. Fem molts viatges i ens entrenem molt, i convenen certs moments de ruptura.
Li agrada cuinar?
M’encanta cuinar. M’ajuda a relaxar-me.
Si vingués la plantilla a casa seva marxarien satisfetes?
En aquest cas caldria encarregar menjar preparat, potser [riu]. Però vaja, la pizza sempre és una bona aposta.
Quina és la recepta de l’èxit d’aquest Barça?
Ser una família i treballar i treballar.
Repetiran el triplet?
És un repte gran. L’any passat vam perdre la supercopa i aquest any l’objectiu és guanyar els quatre títols. De moment ja n’hem guanyat un.
Si arriben a la final de Torí, seria la seva quarta final de la Champions.
Espero que sigui la meva quarta final i espero guanyar la meva segona Champions. Però abans d’arribar a Torí tenim quatre partits molt importants. Primer, dos contra el Real Madrid i després, contra el Wolfsburg o l’Arsenal. Hem de ser humils.
La motiva jugar el clàssic al Camp Nou?
Naturalment. És un somni i tinc moltes genes de jugar un partit així en un Camp Nou ple. Serà un moment molt especial i espero que puguem oferir el nostre millor futbol i que tots els aficionats gaudeixen amb la victòria i amb el joc de l’equip.
És cert que va meditar retirar-se després de perdre les dues primeres finals de la Champions?
Sí. Em vaig sentir molt frustrada. Sempre tenia molts problemes amb les lesions i perdre no és fàcil d’assumir. Vaig trucar als meus pares i els vaig dir que volia deixar-ho, però ells em van dir que tingués paciència, que l’èxit arribaria, i van encertar.
El Barça ha guanyat un triplet i només Alèxia Putellas ha tingut el reconeixement dels premis individuals. Què li sembla que en l’últim onze de la FIFA no hi hagués cap futbolista del Barça?
És un problema de visibilitat de la nostra lliga. És una llàstima que no puguin emetre’s tots els partits per falta d’un acord entre la federació, els clubs i les televisions. Si falla la visibilitat és impossible tenir un reconeixement mundial. És una putada, parlant clar.
Tampoc Lluís Cortés va guanyar el premi al millor entrenador...
Com dic, és un problema de visibilitat. Lluís Cortés va guanyar una Champions amb el Barça, sí, però la gent veu guanyar cada setmana Emma Hayes i el seu Chelsea. Anglaterra fa coses molt bones per potenciar la seva lliga. Jo, per exemple, l’altre dia vaig mirar el partit de l’Arsenal i el dia anterior el del Chelsea, perquè tots dos s’emetien. Allà venen bé el seu producte i aquí això no passa.
El seu país la va premiar com la millor futbolista de l’any juntament amb Erling Haaland. S’imagina compartir club amb ell la temporada vinent?
Espero que Erling acabi jugant allà on ell sigui feliç. Si és el Barça, això jo no ho sé, ho ha de decidir ell. Jo sí que puc dir que estic molt bé en aquest club.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)