Luuk i el paper d’heroi

Un gran gol en el temps afegit del davanter holandès permet al Barça aconseguir una victòria important contra el Llevant en una altra primera part molt discreta dels de Xavi, que es van haver de sobreposar a tres penals en contra

Quan no estàs inspirat en clau d’equip, sempre és positiu tenir individualitats que et puguin salvar els mobles. I això és el que va passar al Ciutat de València. El Barça ho tenia tot a favor per encaixar una derrota, però marxa amb tres punts més, manté el segon lloc en la taula i el somni de la lliga encara viu, gràcies al talent, a tres rampells de qualitat dels seus futbolistes. Ho tenia tot perdut amb el gol de penal de Morales i una altra pena màxima en contra. Però llavors va aparèixer Ter Stegen per aturar el penal i capgirar el duel per complet. De l’1 a 0 es va passar a l’1-2 en molt pocs minuts gràcies als gols d’Aubameyang i Pedri. El Llevant va tornar a empatar gràcies a un altre penal, però ja en l’afegit Luuk de Jong, amb una excel·lent rematada de cap, va certificar la victòria. El triomf, però, no pot amagar el que ja és el segon avís per al Barça aquesta setmana. Són dos partits seguits en què l’equip ha fet un pas enrere futbolísticament. El més positiu, però, és que aquest Barça té ànima, no es dona per vençut i fins a l’últim minut ho va intentar. Però alerta.

Després de pràcticament un mes en l’ostracisme, Xavi va voler donar una oportunitat a Nico, que va ser la novetat principal en l’onze més enllà del retorn d’Alves i Frenkie de Jong. Va donar descans a Pedri, pensant en el transcendental duel de dijous contra l’Eintracht de Frankfurt, i l’equip ho va notar moltíssim. De fet, al Barça li durava la desinflada d’Alemanya, perquè durant el primer temps el Llevant va ser superior als blaugrana en futbol i en actitud. Molt preocupant.

Lents, sense intensitat, sense idees i cometent algunes errades incomprensibles, com la del primer minut d’Alves, que a punt va estar d’acabar amb un gol de Morales. Campaña també va amenaçar amb un xut des de dins de l’àrea ben aturat per Ter Stegen, que va ser clau en una internada de Morales alentint prou la pilota perquè Eric arribés a temps de treure-la sobre la línia. El Barça no trobava solucions en atac –només un xut de De Jong i un de Ferran Torres– i en defensa tenia problemes per contenir un Llevant molt intens en la pressió i amb les idees molt clares. Xavi es va desesperar a la banda amb el seu equip. No s’esperava una posada en escena tan fluixa i més encara després del que va passar a Alemanya.

La segona part, increïble

El que va passar en la segona meitat va ser increïble. Semblava que el Barça reaccionaria amb una gran ocasió de cap de Ferran molt ben resposta per Cárdenas. Però tot just després arribaria un penal molt discutible d’Alves sobre Son que Morales no va fallar. Mentre Xavi donava les últimes instruccions a Gavi i Pedri abans d’entrar al camp, Eric Garcia feia unes mans dins l’àrea. Segon penal de la nit. En aquesta ocasió, però, Ter Stegen va endevinar el llançament de Roger.

Els canvis, la injecció moral de no veure’s amb dos gols de desavantatge en el marcador i la qualitat individual van permetre als de Xavi remuntar el partit en només quatre minuts. L’1-1 va arribar després d’una centrada de Dembélé que Aubameyang va enviar al fons de la xarxa amb una rematada impecable. Tot seguit vindria una nova genialitat de Pedri, que va ajustar una rematada tal com venia des de la frontal després d’una excel·lent jugada individual de Gavi.

El cop va ser dur, però el Llevant no va abaixar els braços en cap moment. I va aconseguir el tercer penal de la nit, un d’absurd de Lenglet, en la seva primera acció tot just entrar al camp. Melero va enganyar Ter Stegen i tornava a situar l’empat en el marcador. Gavi va tenir el gol a tocar en una acció d’un contra un amb Cárdenas i, quan semblava que el Barça trencaria la ratxa de victòries, va arribar la centrada d’Alba perquè Luuk de Jong i el seu cap d’or donessin tres punts importantíssims. L’holandès, que ja acumula sis gols en la lliga i que va arribar per petició de Koeman, està donant punts salvadors.