Barça

Construint el futur

El Barça i l’Ajuntament de Barcelona arriben a un acord per a la llicència d’obres del Camp Nou, que arrencaran al juny

El primer equip masculí jugarà a l’estadi Lluís Companys el curs 2023/2024

La remodelació del Camp Nou ha estat una patata calenta que ha passat per les mans de diversos presidents del Barça i uns quants alcaldes de Barcelona. “És la culminació d’una llarga història”, va dir ahir Joan Laporta amb un somriure. El projecte Barça 2000 de Núñez, el disseny de Norman Foster durant el primer mandat de l’actual president blaugrana i l’Espai Barça, presentat per Sandro Rosell el 2014. Una sèrie de fracassos, retards i males gestions han acabat deteriorant un estadi vell i que ja va haver de ser intervingut d’urgència per unes patologies que posaven en perill la seguretat dels assistents. Una pel·lícula que ja té data d’estrena: el mes de juny, quan s’iniciaran les obres del nou Camp Nou.

L’Ajuntament de Barcelona i el club blaugrana van tancar ahir l’acord de llicència que permetrà engegar les tasques de remodelació un cop acabi la temporada. Serà el primer pas d’un cicle de quatre anys en què l’Espai Barça i l’estadi han de quedar enllestits. “El projecte obre el recinte als veïns de la ciutat. Guanyarem un espai de qualitat, generarem zones verdes i aconseguirem millores en sostenibilitat, innovació, tecnologia i accessibilitat”, va celebrar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. “El Barça té l’honor de portar el nom de la ciutat. És una relació històrica i sentimental. Serà l’espai més gran, innovador i atractiu que es farà dins d’una ciutat. Barcelona és una referència mundial”, va afegir Joan Laporta, que creu que el Barça tindrà “el millor estadi del món, a la millor ciutat del món i en el millor país del món”.

Quatre anys i un trasllat

Les obres de remodelació del Camp Nou, epicentre del projecte Espai Barça, començaran al juny. Al llarg d’un any, se centraran en la primera i la segona graderia, així com en altres tasques de l’àmbit tecnològic, l’entorn de l’estadi i la urbanització exterior. A l’interior s’enderrocarà l’estructura addicional on hi havia el centre mèdic i es faran obres de restauració, anticarbonatació i impermeabilització de les graderies. En l’àmbit tecnològic s’instal·laran noves connexions de telecomunicacions. Tots aquests treballs seran compatibles amb un aforament de gairebé el 100%. Pel que fa a l’exterior de l’estadi, s’impulsaran accions de contenció a l’aparcament lateral o diverses obres al carrer Menéndez y Pelayo i la travessera de les Corts.

La temporada 2023/2024 serà la del canvi majúscul. El primer equip masculí del Barça i els seus aficionats hauran de fer una mudança temporal cap a Montjuïc, a l’estadi Olímpic Lluís Companys. Durant aquell curs serà quan es farà el gran gruix de les obres, com ara l’enderrocament de la tercera graderia i la construcció de la coberta. “Treballarem en les pròximes setmanes per tancar les condicions del trasllat i alguns detalls sobre accessibilitat, mobilitat o seguretat”, va explicar Colau. “Entenem que els socis comprendran perfectament que, davant un projecte tan important per a l’entitat i per a la ciutat, el fet que el Barça jugui a Montjuïc una temporada entra dins la lògica”, va dir Laporta. El president va afegir que s’està treballant per adequar l’estadi Olímpic Lluís Companys a les necessitats del club, com ara afegir grades supletòries. “Els abonats que vulguin acollir-se a les excedències ho podran fer. Establirem sistemes per optimitzar l’aforament parcial.” L’antiga casa de l’Espanyol tindrà una capacitat d’uns 60.000 espectadors.

L’enderrocament de la tercera graderia estava previst per al 2022, però per minimitzar riscos i protegir els ingressos, s’ha decidit fer-ho quan l’equip jugui a Montjuïc i el Camp Nou no aculli aficionats. “Es tracta d’un criteri de prudència. Sense gent a l’estadi podrem fer-ho més ràpid i accelerar el ritme de les obres. No afectarà el calendari, com a molt es podria endarrerir un trimestre o dos”, va especificar el president.

Un any més tard, el curs 2024/2025, el Barça podrà tornar a casa seva. Ho farà amb un 50% de l’aforament, ja que la remodelació continuarà fins al 2026. Està previst que l’última temporada en obres, la 2025/2026, es vagi recuperant de mica en mica la capacitat habitual, superant el 50%. El club establirà uns procediments d’optimització d’aforaments parcials rotatoris i democràtics, de manera que els socis amb abonament a les zones afectades puguin anar a l’estadi.

Bona previsió econòmica

Pel que fa al finançament del projecte, el club disposa dels recursos per a la inversió d’aquest inici de les obres i continua treballant per aconseguir tancar la millor operació de finançament general per a l’Espai Barça, per un import que no superi els 1.500 milions d’euros, tal com es va aprovar per una àmplia majoria en el referèndum del desembre passat, que va ratificar el suport massiu dels compromissaris en l’assemblea de l’octubre. Laporta va assegurar que les previsions són bones: “Estem reballant molt bé amb Goldman Sachs, aquest mes de maig venen els inversors a la ciutat. Tot va bé. Tenim els diners per iniciar les obres amb el crèdit pont de 180 milions d’euros. A més, ens han comunicat que hi ha més interessats a participar en el projecte. Estem satisfets.” El màxim mandatari del Barça va afegir que calculen uns ingressos addicionals de 200 milions d’euros amb el nou estadi. També va voler deixar clar que l’Espai Barça “no afecta les despeses ordinàries del club ni perjudica la gestió esportiva”. “El projecte té un finançament a part que es paga amb els ingressos addicionals que genera.” Sobre la construcció del nou Palau Blaugrana, va afirmar: “S’està treballant en el projecte.”

Un ADN sostenible

El Barça vol convertir el Camp Nou en un referent de la sostenibilitat i reduir l’empremta ecològica, generant més zones verdes a la ciutat. Una de les millores serà potenciar la mobilitat sostenible, facilitant l’arribada a l’estadi en transport públic i afavorint la mobilitat elèctrica, amb una zona de pàrquing amb places electrificades. També s’instal·laran plaques solars a la coberta i un sistema de geotèrmia i una distribució de fred i calor global.

El Barça està començant a construir el futur, almenys pel que fa a club i infraestructures, amb un estadi de cinc estrelles. Per organitzar alguna gran competició? Laporta ho té clar: “El Camp Nou ja va organitzar una final de la Champions. Quan sento aquesta paraula, només em ve al cap que ens hem de classificar sí o sí en aquests cinc partits que queden.” Un estadi de Champions per a un equip de Champions. El futur esportiu és el proper examen.

LES DATES CLAU

23/24
Mudança.
El Barça efectuarà el gruix de les obres mentre el primer equip juga a Montjuïc

LES FRASES

2026
Final.
Després d’anys de projectes fallits, el 2026 està previst que quedin enllestides les obres
És un acord satisfactori per al Barça i per a la ciutat. Suposarà una millora per a Barcelona
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
Serem una referència dins la indústria de l’esport. Tindrem el millor estadi del món
Joan Laporta
president del barça
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)