Peregrinació blaugrana
Torí s’omplirà de milers de seguidors del Barça en el primer gran desplaçament massiu per animar l’equip femení
La Piazza San Carlo serà el punt central de tots els culers que viatgin a la ciutat italiana
Tres dies. El compte enrere per a la final de Torí continua. Segur que la setmana s’està fent llarga per als aficionats culers, tant els que viatjaran fins a la ciutat italiana com els que seguiran el partit des de casa, en un bar, en algun local o a través d’alguna de les pantalles gegants que s’instal·laran a Barcelona i Mollet del Vallès, ciutat natal de la capitana i Pilota d’Or blaugrana, Alexia Putellas. És la final que ningú es vol perdre. És el retrobament entre el Barça i el Lió tres anys després de la primera gran gesta europea de la secció. És tancar el cercle i demostrar que l’equip ara sí que està a l’altura de les grans reines europees, guanyadores de set Champions –cinc de les quals de forma consecutiva.
S’espera majoria d’aficionats blaugrana a Torí i al Juventus Stadium. Es parla de prop de 15.000 culers que arribaran en avió i per carretera. Les entrades que va repartir gratuïtament l’entitat, així com les 4.000 que va posar a la venda, van volar. A més, abans que el club obrís aquest procés, molts seguidors ja havien adquirit l’entrada a través del portal oficial de la UEFA. Dins l’estadi, al gol de l’afició blaugrana s’han venut gairebé totes les localitats. De fet, a la primera graderia, més pròxima a la porteria, no en queda cap, mentre que al sector de seguidors francesos encara en queden moltes. Al lateral està tot esgotat i a tribuna queden unes 500 localitats lliures. Passi el que passi, l’estadi italià no podrà batre un rècord d’assistència en una final de la Champions. Aquest mèrit l’ostenta el Lió-Frankfurt de l’any 2012 a Munic, on van assistir 50.212 espectadors. Això sí, en un recinte de gairebé 70.000 persones. El Juventus Stadium té una capacitat de poc més de 41.000 seients.
El que és clar és que les jugadores del Barça es trobaran amb un ambient que encara no han pogut respirar en les dues altres finals que han disputat. L’any 2019, 19.487 espectadors van omplir el Ferencváros Stadium, amb capacitat per a 22.000 persones, amb més públic neutral o repartit. Era la primera final d’un equip que encara no movia la massa social actual, capaç de batre dos rècords mundials al Camp Nou. I l’any passat, el 2021, Göteborg va ser una seu freda, buida de gent per culpa de les restriccions a causa de la covid. Van celebrar el títol lluny de familiars, amics i seguidors.
L’afició en té ganes. S’ha enganxat a l’equip, tal com ha demostrat en els dos partits de Champions al temple blaugrana i també els dies grans a l’estadi Johan Cruyff –on el Barça ha guanyat tots els partits disputats des de la inauguració–. També ho va demostrar a Wolfsburg, on algunes persones van acompanyar l’equip a fer l’últim pas abans de certificar el bitllet per a la gran final. I això que l’avantatge era de quatre gols. És un públic familiar, amb ganes de divertir-se i animar sense parar al llarg dels 90 minuts. Després d’haver de veure la golejada contra el Chelsea des de casa, la culerada espera amb ànsies vibrar i donar suport al conjunt de Jonatan Giráldez al Juventus Stadium i conduir-lo cap a un nou títol europeu contra un rival històric. El gegant del continent.
Trobada a Torí
Aquest primer desplaçament massiu per animar el femení segurament no serà l’últim. Des de les xarxes socials ja fa setmanes que s’ha anat mobilitzant la gent amb l’organització d’autobusos que es van omplir a tota velocitat quan l’equip ni tan sols s’havia classificat per a la final. Fins i tot s’ha creat un compte anomenat Tot pel Femení que pretén organitzar més viatges de cara a la temporada vinent, també en partits de lliga en estadis com els de l’Atlético de Madrid o l’Athletic Club. “La idea neix pel fet que actualment hi ha molta demanda per part de l’afició i zero oferta per part del club”, asseguren en una piulada a Twitter. Aquest mateix grup ja ha citat els milers de seguidors que viatgin a Torí a la Piazza San Carlo, un dels punts emblemàtics de la ciutat, situat al centre, i on els seguidors de la Juventus celebren els seus títols. Volen convertir la plaça en un lloc de peregrinació blaugrana i en una festa entre tots els aficionats. També han demanat a la gent que vagi a les 16.30 h a la rodalia de l’estadi per rebre l’autocar de les jugadores, tal com ja va passar en els duels contra el Real Madrid i el Wolfsburg a Barcelona. Volen que cremi Torí i transmetre tot el caliu a les jugadores instants abans del partit més important de la temporada. Volen que la segona Champions voli cap a Catalunya.
Laporta confia en la victòria
El president del Barça, Joan Laporta, va mostrar-se convençut de les possibilitats de l’equip de guanyar la final de Torí. Ho va explicar en una entrevista al programa Tot costa de Catalunya Ràdio: “Estan fent una temporada extraordinària i són les que juguen millor. Tenim grans possibilitats de guanyar.” Sobre si anirà a Torí o a la final four de bàsquet a Belgrad, Laporta no es va mullar. “Aniré a veure la semifinal contra el Madrid i si passem prendré una decisió en funció de com vagi tot. Faré el que crec que convé més al club. M’agradaria ser als dos llocs. La victòria en bàsquet la veig més difícil. És la secció que té un pes més específic dins el club”, va explicar.
Una edició de la Champions històrica i plena de rècords
La Champions 2021/22 quedarà per sempre als llibres d’història. Ha estat un nou impuls per al futbol femení. L’afició s’ha mobilitzat més que mai per assistir als partits. També els clubs, que per als grans partits han obert els estadis on juguen els primers equips masculins. Ho hem vist a la fase final: l’Allianz Arena, el Juventus Stadium, el Parc dels Prínceps, l’Emirates Stadium, el Groupama Arena i el Volkswagen Arena han batut, en alguns casos, rècords d’assistència nacional, a banda dels dos rècords mundials al Camp Nou. També les audiències televisives han fet un salt. L’emissió de tota la competició a través de DAZN i YouTube ja va ser una gran notícia l’estiu passat. Per fi es posava a disposició dels espectadors una competició que anteriorment havia estat difícil de seguir. És la mostra que si un producte es cuida i se li dona visibilitat funciona. A tot això, cal afegir-hi que aquest any la UEFA va canviar el format, molt similar a la competició masculina, amb eliminatòries prèvies i una fase de grups. Una fórmula que també ha funcionat i ha fet més atractiva la competició, que abans es componia de dues fases de classificació i una fase final des de l’eliminatòria de setzens. Tot plegat feia que els equips grans entressin en escena més tard i que la competició tingués una irregularitat en la presència de partits que tampoc ajudava a donar-li la visibilitat que dona una fase de grups amb duels cada poques setmanes.