Barça

JOAN LAPORTA

PRESIDENT DEL FC BARCELONA

“El representant de Gavi està comparant i no ho entenem”

“Ens dol perquè és un jugador que a tots ens agrada; té 17 anys, un present i un futur magnífic al Barça, i no comprenem per què el seu agent està jugant”

“Segons LaLiga, ni ingressant 600 milions d’euros podríem tenir marge salarial. Ara estem bloquejats”

El final de curs ens reafirma en la idea que hem de reforçar l’equip i hem de prendre decisions importants
Potser hem d’acudir a una via més dràstica i més conflictiva per tal de tenir fair play financer
L’operació, per a CVC i LaLiga, és magnífica, però al Barça, si no li dona prou ‘fair play’, tampoc li surt a compte
Lewandowski? Deixem que tothom treballi. És un jugador que ens agrada molt, però té contracte
Tenim una aposta decidida pel Barça femení. Volem donar-li projecció en el terreny formatiu

Joan Laporta (Bar­ce­lona, 1962) té múlti­ples fronts oberts a punt de fina­lit­zar la seva pri­mera tem­po­rada com­pleta com a pre­si­dent del Barça en la seva segona etapa. El prin­ci­pal mal­de­cap, l’equip de fut­bol mas­culí, que ha fina­lit­zat el curs de manera des­co­rat­ja­dora, dema­nant a crits uns fit­xat­ges que, ara mateix, no pot efec­tuar perquè no s’acaba d’enten­dre amb Javier Tebas, el pre­si­dent de la LaLiga, i l’equip no té fair play. D’això, de les reno­va­ci­ons i de les pos­si­bles solu­ci­ons a la mala situ­ació econòmica, a més de repas­sar la resta de sec­ci­ons, en parla amb L’Espor­tiu.

Con­tra el Vila-real, en l’últim par­tit i alguns xiu­lets. Quin balanç fa del curs?
Un cop fem el canvi d’entre­na­dor, l’equip millora. El Xavi ho ha fet molt bé. Ens tro­bem amb un últim tram de tem­po­rada des­astrós. El pri­mer ja va ser-ho, vam millo­rar amb el canvi a la ban­queta, i el final de tem­po­rada ha estat dolent. És un equip que encara està en cons­trucció, que s’ha de reforçar, i no hem tin­gut els recan­vis neces­sa­ris per suplir les absències per lesi­ons que hem tin­gut. Quan sem­blava que res­sorgíem i teníem l’espe­rança que podia anar bé, hem tin­gut una sèrie de cir­cumstàncies i, més enllà de les lesi­ons o deter­mi­na­des deci­si­ons que s’hagin pres en els par­tits dels rivals direc­tes, no hem tin­gut prou fons d’armari per afron­tar aquest final de lliga en la línia ascen­dent en què anàvem. Això ens porta a rea­fir­mar-nos en la idea que hem de reforçar l’equip i hem de pren­dre deci­si­ons impor­tants.
Quin cos li deixa la tem­po­rada?
Acabo la tem­po­rada empre­nyat i dece­but. Dece­but perquè, mal­grat que soc cons­ci­ent que hem tin­gut lesi­ons, no es pot per­dre con­tra el Cadis, el Rayo i el Vila-real a casa. Estic dece­but amb l’acti­tud de l’equip. He patit tant o més que Xavi per aquesta falta de caràcter. No ho entenc i ha estat una gran decepció. Aquest equip no ha tin­gut en cap moment un lide­ratge i m’he que­dat dece­but i empre­nyat. No es pot per­me­tre que el pri­mer equip del Barça a casa perdi con­tra el Cadis, el Rayo i el Vila-real. És una gran decepció que tinc com a pre­si­dent. I hi hem d’afe­gir que no hem gua­nyat cap de les finals que vam jugar la set­mana pas­sada, ni el femení ni el bàsquet. Té mèrit arri­bar a la final four de bàsquet? Sí, però no és admis­si­ble per­dre com vam per­dre con­tra el Madrid en la semi­fi­nal. A veure si l’hand­bol ens dona una ale­gria a Europa i el fut­bol sala, en la lliga. Però en línies gene­rals estic dece­but i empre­nyat.
“Per­dre tindrà con­seqüències”, va dir. S’espe­ren can­vis en la plan­ti­lla dins del que per­meti l’eco­no­mia.
La diagnosi la tenim clara. És clar que per­dre té con­seqüències, i per això vam can­viar d’entre­na­dor. Ja vèiem que vam per­dre la lliga pas­sada, el començament de la lliga tam­poc era bo i les con­seqüències han aca­bat sent el canvi d’entre­na­dor. Ara tenim una plan­ti­lla que s’ha d’estruc­tu­rar més i s’ha de fer més com­pe­ti­tiva. Tenim uns con­trac­tes here­tats que són difícils de recon­duir i hau­rem de pren­dre deci­si­ons en aquest sen­tit. M’ima­gino que seran deci­si­ons dràsti­ques o que s’han d’ade­quar a la situ­ació econòmica del club. El lle­gat que hem rebut és nefast, és una rea­li­tat. Recon­duir aquesta situ­ació econòmica encara reque­reix temps. Tenim una sèrie d’opci­ons, però no n’hi ha cap de fantàstica, perquè totes com­por­ten o bé ven­dre drets de tele­visió o par­ti­ci­pa­ci­ons de les empre­ses que desen­vo­lu­pen les línies de negoci del club. A més, tenim una doble rea­li­tat per­versa, que és el cri­teri de la lliga de fut­bol pro­fes­si­o­nal [LaLiga]. És inver­sem­blant la manera que té de reac­ci­o­nar davant una situ­ació com la d’un club com el Barça, que està neces­si­tat de gene­rar ingres­sos. Ho estem fent, però, encara que generéssim deter­mi­nats ingres­sos, el cri­teri de LaLiga no ens per­me­tria tenir marge sala­rial. Res­pec­tem les nor­mes, però ente­nem que són estric­tes i són un greuge com­pa­ra­tiu amb altres països. Estem par­lant amb LaLiga d’aquests temes, però veiem una posició molt enro­cada. Ras i curt: segons LaLiga, ni ingres­sant 600 mili­ons d’euros podríem tenir marge sala­rial. Si fem una ope­ració entre aques­tes opci­ons que tenim per gene­rar ingres­sos, encara ens posa­rien pro­ble­mes. Les últi­mes notícies que tenim són aques­tes. És com­pli­cat con­viure amb aquests cri­te­ris tan res­tric­tius i estric­tes que fixa la lliga de fut­bol pro­fes­si­o­nal.
Par­lem de noms: Dembélé. Com està ara mateix el tema?
Ells tenen la nos­tra pro­posta i una data per pro­nun­ciar-se, perquè no hi ha més marge. Estem pre­pa­rant la tem­po­rada vinent fa temps i és un tema que tenim enca­llat, perquè l’agent no res­pon a l’oferta. Sem­bla que estan fent una con­tra­pro­posta. Hi ha una pri­o­ri­tat en aquest moment, que és redreçar l’eco­no­mia per tenir fair play. Hi ha molts juga­dors que tenim apa­rau­lats i ope­ra­ci­ons que estan pen­dents d’això i LaLiga no s’obre a donar-nos-el. El cri­teri que segueix és molt res­tric­tiu.
Què pen­sen fer si LaLiga no s’hi obre?
Con­ti­nuar dis­cu­tint i inten­tar convèncer-los que hem de tenir fair play, perquè no pot ser que no puguem fit­xar ningú per a la tem­po­rada vinent. Hi ha ope­ra­ci­ons que ja estan fetes, però LaLiga segueix un cri­teri molt res­tric­tiu i insta a fer una ope­ració que volen que fem i que sí que gene­ra­ria un mínim fair play. Però tam­poc ens arre­gla­ria gran cosa. Sig­ni­fica ven­dre un 10% dels drets de tele­visió, i nosal­tres estem inten­tant que això, si es pro­du­eix, que sigui en les millors con­di­ci­ons. No en unes con­di­ci­ons que no com­pen­sen.
Es refe­reix a CVC.
Sí.
Dilluns va ser a Madrid, par­lant-ne amb LaLiga. Han avançat?
Molt poc. Ja deuen saber el que fan... Nosal­tres pen­sem que si es fa aquesta ope­ració, al Barça li ha de sor­tir a compte. Si no, no val la pena fer-la. Hi ha ope­ra­ci­ons que estem plan­te­jant per millo­rar els comp­tes i LaLiga, en lloc d’aju­dar, ens intenta per­ju­di­car. Em sorprèn molt.
Quin dia ha de que­dar resolt el ‘fair play’?
Podria que­dar resolt durant el mer­cat d’estiu, depèn de la solució que optem. El que ens interessa a nosal­tres és abans del 30 de juny tenir-ho resolt perquè també estem pen­dents de tan­car els comp­tes d’aquest any.
La reno­vació de Sergi Roberto, que és immi­nent, també depèn del ‘fair play’?
Tot afecta. Tot això ho ani­rem anun­ci­ant a mesura que puguem tenir fair play. Sergi Roberto és un juga­dor que l’entre­na­dor vol, que con­si­dera que entén per­fec­ta­ment el sis­tema de joc, perquè fa molts anys que juga a la casa, i el tècnic diu que l’ajuda el fet de tenir juga­dors així. Ell sem­pre ha tin­gut un com­promís total amb el club. Tenim la pre­visió de reno­var-lo, però també tenim el fair play que ens està blo­que­jant.
I la reno­vació de Gavi?
Fa molt de temps que el seu repre­sen­tant té l’oferta de reno­vació sobre la taula. Nosal­tres no tenim notícies que l’hagi accep­tada. Les notícies que tenim són que està com­pa­rant i que en algun moment haurà de dir alguna cosa. Nosal­tres ja hem dit la nos­tra posició i, de moment, no està accep­tada per l’agent del juga­dor.
Els dol que esti­gui com­pa­rant?
Sí, perquè no ho ente­nem. És un juga­dor que a tots ens agrada; té 17 anys, un pre­sent i un futur magnífic al Barça, i no ente­nem per què el seu repre­sen­tant està jugant i com­pa­rant. Penso que la pro­posta del club, dins els nos­tres nivells sala­ri­als, és més que accep­ta­ble. A més, no sor­ti­rem d’aquests nivells, perquè no vull que el Barça con­tinuï en la línia que seguien els que ens van pre­ce­dir i que han por­tat el Barça a la ruïna. Nosal­tres hem de posar-hi cri­teri, i és el que estem fent. Si tenim juga­dors que sur­ten del plan­ter, els fem una oferta de pre­sent i de futur molt bona i resulta que el seu repre­sen­tant està com­pa­rant i endar­re­rint la decisió; és com­pren­si­ble que la situ­ació no m’agradi. Jo l’ani­ma­ria que l’acceptés com més aviat millor, perquè també ens ajuda a pla­ni­fi­car.
Més noms; Fer­ran Tor­res. Ha estat la gran inversió d’aquest últim mer­cat (55 mili­ons). Com valora la seva pri­mera mitja tem­po­rada?
En l’àmbit sala­rial està on li cor­res­pon. És un juga­dor que, a part de tenir una gran qua­li­tat tècnica, ha anat selec­ci­o­nat i té un recor­re­gut. Estem molt con­tents amb ell. S’ha d’enten­dre que adap­tar-se al sis­tema del Barça reque­reix un temps i crec que quan el Pedri ha jugat ell ha ren­dit més. És evi­dent. Quan hi ha un direc­tor de l’equip que fun­ci­ona fa rut­llar els davan­ters. Pedri és un mig­cam­pista que arriba i té gol i ajuda als ata­cants. I crec que el joc de Fer­ran anava en bona sin­to­nia amb el de Pedri. No són excu­ses, però són situ­a­ci­ons que s’han produït. Hem tin­gut lesi­o­nats juga­dors que esta­ven fun­ci­o­nant bé. Pri­mer Ansu i ara Pedri. Fer­ran té molt recor­re­gut al Barça i estem molt con­tents amb la seva acti­tud i qua­li­tat.
Adama Traoré també va arri­bar a l’hivern. Té una opció de com­pra de 30 mili­ons d’euros i vostè va dir a la pre­sen­tació que li agra­da­ria efec­tuar-la. Es por­tarà a terme?
També estem con­tents amb ell. Ha donat un altre aire a l’equip, no hi ha res a recri­mi­nar-li. Torno al tema del fair-play. És una opció de com­pra ele­vada i, a més, el mer­cat s’està movent i tenim la situ­ació del Trin­cao que és molt recíproca perquè venen a ser les matei­xes quan­ti­tats. Ja veu­rem què passa. El mer­cat es mou i hi ha interès en aquests juga­dors i hau­rem de valo­rar el fac­tor fair-play.
Quin és el futur de Dani Alves?
Són deci­si­ons tècni­ques que tant la secre­ta­ria tècnica com l’entre­na­dor aca­ba­ran pre­nent. Estem encan­tats amb el ren­di­ment, l’ambi­ent que ha creat i com ha aju­dat els joves. Estem agraïts al que ha apor­tat al club i ara hi ha cir­cumstàncies espor­ti­ves que han de valo­rar el juga­dor, l’entre­na­dor i el secre­tari tècnic. L’objec­tiu del Dani és jugar el mun­dial. Si amb la pre­visió que estem fent per a la pròxima tem­po­rada no té minuts, pot veure per­ju­di­cada la seva presència. Ho han de valo­rar els tècnics.
Par­lant d’Alves té un amic, Ney­mar, i Xavi, l’altre dia, va dir que li agrada. A vostè li agrada Ney­mar?
A qui no li agrada Ney­mar? És un juga­dor excep­ci­o­nal.
El PSG ara pot­ser li obre la porta...
Té con­tracte amb el PSG, li que­den qua­tre o cinc anys. Aquests juga­dors que han fir­mat per clubs com el PSG, han fir­mat gai­rebé la seva escla­vi­tud. Per diners.
Messi també?
Messi ha anat com ha anat. Hauríem vol­gut tots que acabés la seva vida espor­tiva aquí i per les raons que siguin no ha pogut ser. No ha pogut ser pel fair play de la lliga espa­nyola i per la pro­posta del PSG. Aquests juga­dors quan entren en una dinàmica com aquesta es tro­ben que no poden sor­tir perquè les ope­ra­ci­ons son de molts mili­ons d’euros. Ja em diràs, en el cas de Ney­mar. No sé com ho faran a França, perquè pot­ser tenen altres sis­te­mes que no tenim aquí, però can­cel·lar anti­ci­pa­da­ment un sis­tema que està sig­nat costa molts diners. També és cert que el PSG té un estat al dar­rere, tenen molts diners i pot­ser poden fer un paga­ment per avançat per res­cin­dir un con­tracte d’aquest tipus.
Ney­mar hau­ria de venir lliure?
Tots aquests juga­dors per tor­nar algun dia al Barça hau­rien de venir lliu­res. Nosal­tres no estem en dis­po­sició de fer una ope­ració de com­pra del que pot cos­tar un traspàs d’aquests juga­dors. Però és que ni que tinguéssim els calés ho faríem. Seria una irra­ci­o­na­li­tat. Si són juga­dors que que­den lliu­res i estan al mer­cat, doncs són d’una qua­li­tat excep­ci­o­nal i que al Barça ja els hem gau­dit. Després seria una qüestió més aviat del tècnic que pensés si poden encai­xar o no al nou pro­jecte del Barça. Com a juga­dors, els dos, m’agra­den moltíssim.
I per Lewan­dowski es podria fer una inversió?
Lewan­dowski té un any més de con­tracte amb el Bayern i aquesta és la situ­ació. I ja està, no puc dir res més.
Però ell ha fet algun pas, com dir que ja havia jugat el seu últim par­tit...
Dei­xem que tot­hom tre­ba­lli. Hem de res­pec­tar que té un any de con­tracte amb el Bayern. És un juga­dor de molta qua­li­tat, que ens agrada molt també, però té con­tracte.
Un dels pri­mers movi­ments en aquest mer­cat és el de Mbappé. Com valora que hagi reno­vat pel PSG?
Això dis­tor­si­ona el mer­cat. Els juga­dors aca­ben sent segres­tats pels diners. Són els efec­tes que un club tin­gui un estat al dar­rere. Això va con­tra tots els prin­ci­pis de la Unió Euro­pea. És una reflexió pel que fa a la sos­te­ni­bi­li­tat del fut­bol a Europa. Després hi ha la lec­tura que es pot fer des del Barça. Hi ha un rival directe que no surt reforçat i pre­fe­rim que no ens pugui fer la guitza a l’hora de com­pe­tir. Però em quedo amb la reflexió res­pecte a la sos­te­ni­bi­li­tat del fut­bol. Perquè crec que tam­poc no ens hem de pre­o­cu­par tant d’un rival. Ens hem de pre­o­cu­par de tenir nosal­tres un equip com­pe­ti­tiu, que és el que estem inten­tant fer. S’ha vist que quan ens hem pre­o­cu­pat més de nosal­tres que dels rivals, les coses han anat bé.
Quin és el grau d’ani­mad­versió que té res­pecte Real Madrid i PSG?
Ens hem de pre­o­cu­par del Barça. El que facin els altres és el seu pro­blema. Hem de pro­cu­rar que no es facin il·lega­li­tats i el mer­cat està dis­tor­si­o­nat pels clubs-estat i està claríssim quins són: tenim el PSG, el Manc­hes­ter City i els que vin­dran. Això fa més difi­cultós ges­ti­o­nar un club com el nos­tre que és pro­pi­e­tat dels socis i sòcies.
I això com se solu­ci­ona?
Que es com­plei­xin les nor­mes, que hi hagi una har­mo­nit­zació al fair-play finan­cer, que no hi hagi períodes de gràcia amb alguns països men­tre aquí no podem tenir fair-play sufi­ci­ent per fer ope­ra­ci­ons encara que gene­rem ingres­sos. Em diuen: “Tu tens l’herència que tens i no és culpa de tot això”. Bé, l’herència és culpa dels qui van ges­ti­o­nar el club, però, tot i això, si s’adop­ten mesu­res més fle­xi­bles a altres països també s’hau­rien d’adop­tar aquí. I això no és així. La solució passa perquè la lliga sigui molt més fle­xi­ble en temes de fair-play i que aquests clubs no tin­guin els pri­vi­le­gis que tenen per part de la UEFA. Els hi per­me­ten fer coses que no són admis­si­bles i que els altres no les fem.
Quina és la relació Barça-UEFA actu­al­ment?
És freda. Pen­sem que la Cham­pi­ons és millo­ra­ble pel que fa a recur­sos pels clubs i a fer-la més atrac­tiva. La idea que tenim els clubs que defen­sem una Super­lliga és la d’asseure’ns i tro­bar solu­ci­ons a tot això. I solu­ci­ons reals, no con­ti­nuar dis­fres­sant la història. Perquè els clubs, que som els que estem inver­tint en aquest espec­ta­cle, hem de gover­nar. Hi ha un pro­blema de gover­nança i crec que ens podem posar d’acord amb la UEFA. Els clubs hem de gover­nar l’alta com­pe­tició. La UEFA també té quel­com a dir, evi­dent­ment. I també s’ha de par­lar del repar­ti­ment dels diners. És un negoci que costa molts diners man­te­nir-lo a l’elit i si no es pro­du­eix això, hi ha clubs que tenim una tra­dició que estem sor­tint molt per­ju­di­cats.
Li pre­o­cupa una pos­si­ble sanció, jun­ta­ment amb la Juven­tus i el Real Madrid?
Sin­ce­ra­ment, no crec que esti­guin en dis­po­sició de fer cap sanció. Els clubs estem defen­sant els prin­ci­pis de la Unió Euro­pea: la lliure com­petència i l’euro­pe­isme. Volem que el fut­bol a Europa sigui sos­te­ni­ble i no hi hagi agents externs, de països amb oli­gar­ques rus­sos o àrabs, que dis­tor­si­o­nin aquest mer­cat. S’està defen­sant això i no crec que la UEFA esti­gui en dis­po­sició de san­ci­o­nar a clubs que estem defen­sant aquests prin­ci­pis. Hem rebut la ins­cripció per la pròxima Cham­pi­ons. No els convé que vul­guin atemp­tar la lliure com­petència. I si ho fan, rebran un efecte boo­me­rang perquè aca­ba­ran impo­sant-se als prin­ci­pis de la UE.
Va coin­ci­dir amb Alek­san­der Cefe­rin a Torí?
Sí, però no era un lloc per par­lar d’aquests temes. El tracte és cor­recte i vam fer alguns comen­ta­ris, però no ana­ven enfo­cats a ana­lit­zar aquest con­flicte. Crec que ells saben que el que estem plan­te­jant té lògica. Ells volen man­te­nir un poder que hau­rien de com­par­tir. Quan par­len de diàleg, nosal­tres volem esta­blir-lo. Quan una part no vol par­lar i es tanca en banda, el diàleg no es pro­du­eix.
L’eco­no­mia és deli­cada. Pen­sen a ven­dre actius de la plan­ti­lla? Frenkie de Jong és un nom recur­rent.
Ara el mer­cat comença a moure’s i nosal­tres també tenim juga­dors que tenen ofer­tes. Tenen ofer­tes perquè són juga­dors de molta qua­li­tat i hem de dei­xar d’alguna manera que flu­eixi tot una mica i estar molt atents a quin és el fair play que tenim per pren­dre segons qui­nes deci­si­ons. En aquests moments, tot està obert. La veri­tat és que hi ha juga­dors a qui hem reno­vat i que tenen pre­sent i futur, i aquests és obvi que volem que con­tinuïn a les nos­tres files. I d’altres que també tenen una gran qua­li­tat, però que tenen mer­cat, tenen també pro­pos­tes, i en aquest cas dependrà molt del tema del fair play.
En aquest últim grup que des­criu, hi encaixa pre­ci­sa­ment Frenkie de Jong.
Parlo de juga­dors del pri­mer equip del Barça i n’hi ha molts que tenen una gran qua­li­tat. Frenkie té una gran qua­li­tat; coneix el nos­tre sis­tema i, sí, és un juga­dor cobe­jat en el mer­cat i ens han arri­bat pro­pos­tes, però nosal­tres pen­sem que ha de con­ti­nuar al Barça.
Abans par­lava de deci­si­ons dràsti­ques. Es pot pro­duir alguna sor­presa en forma de sor­tida?
Quan parlo de deci­si­ons dràsti­ques, em refe­reixo al tema del fair play. Tenim una massa sala­rial molt ele­vada que encara no ens per­met tenir fair play. I aquí hau­rem de pren­dre alguna decisió. Pot­ser hau­rem de tirar pel dret i hau­rem de reduir la massa sala­rial d’una manera que no és la que ens agra­da­ria, encara que sigui pre­nent alguns ris­cos. Tenim una massa sala­rial encara molt ele­vada, here­tada dels que van ges­ti­o­nar abans el club, mala­ment per cert, i que és molt difícil de recon­duir per una via pacífica. Pot­ser hem d’acu­dir a una via més dràstica i més con­flic­tiva per tal de tenir fair play finan­cer, perquè el que no volem és que un equip que pen­sem que s’ha de reforçar per ser més com­pe­ti­tiu i poder aspi­rar a tot allò a què el Barça ha d’aspi­rar doncs que es vegi limi­tat pel tema del fair play finan­cer i per una massa sala­rial espor­tiva que tenim en un 40% supe­rior a la resta dels equips i que, a més de ser un lle­gat des­astrós que ens ha vin­gut per la mala gestió dels ante­ri­ors ges­tors del club, ens tro­bem que no podem reforçar. Les mesu­res dràsti­ques, que tant de bo no hagués d’adop­tar, ani­rien més aviat per aquí.
Sense ‘fair play’, no poden fit­xar. És un peix que es mos­sega la cua.
La pri­mera tem­po­rada vam fer el que vam poder i ara ja ve la segona tem­po­rada, i el que no podem fer és estar amb aquest neguit que ens té blo­que­jats. S’hau­ran de pren­dre deci­si­ons. I si hem d’anar als tri­bu­nals, hi ani­rem, perquè arriba un moment en què estem blo­que­jats. Tant la nor­ma­tiva com l’herència que tenim ens tenen blo­que­jats. I hem de pren­dre alguna decisió. Tant de bo no sigui dràstica.
Aquesta herència, no s’espe­ra­ven que seria així abans d’entrar al club?
Sap què passa? Que fins que no hi entres, no tens la con­fir­mació de com està tot això. Ens esperàvem que no estigués tant mala­ment. Hi ha hagut un dife­ri­ment de sala­ris, però no estem par­lant de sala­ris que es puguin anar liqui­dant, son sala­ris molt ele­vats. Són sala­ris que ja no els fem en el club i crec que no es fan ni en el mer­cat del fut­bol. Per con­fi­den­ci­a­li­tat, per res­pecte a la pri­va­ci­tat no és el moment d’anar dient noms, però són uns sala­ris molt ele­vats que en el mer­cat no es paguen i que malau­ra­da­ment, per una decisió errònia dels ante­ri­ors direc­tius, ens ho hem tro­bat ara i encara que­den dos anys. Això d’alguna manera ho hau­rem de tallar. I nor­mal­ment és per la via del con­sens, per la via del pacte, però també entenc que les altres parts que poden haver-hi en aquest con­flicte diguin que tenen un con­tracte sig­nat que s’ha de com­plir.
Les “palan­ques”, com s’estan ano­me­nant aques­tes ope­ra­ci­ons per ingres­sar diners, han d’estar tan­ca­des abans del 30 de juny?
Ja n’hauríem pogut acti­var algu­nes. Però ja li ho dic: hem de tro­bar la millor solució en interès del Barça. I cap d’aques­tes opci­ons és per­fecta. Estem bus­cant la que ens eli­mini els fons pro­pis nega­tius, que alhora ens per­meti donar bene­fi­cis aquesta tem­po­rada i que també ens doni fair play. Qua­drar tot això, pot­ser ho hau­rem de fer per fases, pot­ser no es pot fer tot abans del 30 de juny. Hi estem tre­ba­llant.
Una de les ope­ra­ci­ons de les quals s’ha par­lat dar­re­ra­ment és l’opció de ven­dre a Gold­man Sachs el 30% dels drets audi­o­vi­su­als.
Això no és cert. Miri, hi ha diver­ses opci­ons, podem dir-n’hi palan­ques. Tenim l’opció de ven­dre drets tele­vi­sius. Nosal­tres voldríem que com a màxim fos­sin el 10% dels drets tele­vi­sius, al màxim de capi­tal pos­si­ble. Si fem uns números ràpids veiem que nosal­tres ingres­sem per drets de tele­visió 165 mili­ons fixes per la lliga, després posem-hi que per UEFA i bonus arri­bem als 260. El que garan­tei­xen els drets de tele­visió són aquests 165 mili­ons. El 10% d’aquests 165, són 16,5 mili­ons, i hi ha opci­ons com la de CVC que és a 50 anys, unes altres opci­ons a 20 anys i d’altres a 10 anys. Què ens passa aquí? Que totes aques­tes quan­ti­tats que ens paguin, tri­bu­ten, per tant ja podem anar reduint en un 25 % els diners que inver­tirà qui com­pri els drets de tele­visió. A par­tir d’aquí, segons la quan­ti­tat que sigui, liqui­dem els fons pro­pis nega­tius, en tot o en part, i a par­tir d’haver liqui­dat tot això, el 10 % dels drets tele­vi­sius els tenim alli­be­rats; la resta, el 90 %, estan en garan­tia del crèdit que té Gold­man Sachs amb el Barça. Per tant seria un crèdit que s’hau­ria d’amor­tit­zar anti­ci­pa­da­ment i això també té un cost. Són diver­sos fac­tors, els que hem de tenir en compte, i no és tan sen­zill. Liqui­dar un crèdit com el de Gold­man Sachs, que estem par­lant de l’ordre dels 595 mili­ons d’euros, també té una pena­lit­zació per liqui­dació anti­ci­pada. Això es pot nego­ciar, d’acord, però liqui­dant aquest crèdit, de cash ja ens en que­da­ria ben poc.
I qui­nes opci­ons tenen?
Tenim opci­ons per xifres impor­tants però que a l’hora de la veri­tat també hem de valo­rar una altra cosa. Qui et paga 1.000 mili­ons pels drets de tele­visió, vol el 100% dels drets de tele­visió i pot­ser podríem tenir una opció a deu anys. Però aquesta opció si fas números arri­bes a la con­clusió que et per­ju­dica el compte de resul­tats dels pro­pers anys. Si són deu anys, dels pro­pers deu anys, perquè son -165 mili­ons d’euros que ingres­saràs cada any perquè són el 100% dels drets de tele­visió fixos. També s’ha de valo­rar l’incre­ment que tin­dran els drets de tele­visió els pro­pers anys perquè si entra Net­flix, Ama­zon, Dis­ney... tota una sèrie de com­pa­nyies això farà que hi hagi un incre­ment impor­tant. Una de les nego­ci­a­ci­ons que s’està fent és inten­tar capar l’incre­ment perquè no sigui tan nega­tiu per nosal­tres, que almenys l’incre­ment d’aquests drets se’ls quedi el club. Una altra fórmula que són, evi­dent­ment, menys diners, però es que­den menys per­cen­tatge dels drets de tele­visió, el 22%, i ho fan a 20 anys. En aquesta ope­ració poden sor­tir encara tots els aspec­tes que hem de con­si­de­rar –liqui­dar el fons pro­pis nega­tius, saber quin cash ens queda i veure com impacta en el compte de resul­tats dels pro­pers anys–, pot­ser surt millor que no pas la que es vol com a ope­ració al 100% dels drets de tele­visió.
I, final­ment, l’opció CVC.
Després hi ha una altra que és CVC, amb 270 mili­ons d’euros, pel 10% dels drets de tele­visió a 50 anys. Són molts anys i aquí hauríem de mirar d’afi­nar aquesta ope­ració perquè surti més interes­sant al club. Capar l’incre­ment dels drets de tele­visió, que no ens for­cin a que aquesta venda del 10% dels drets de tele­visió ens blo­quegi el res­tant 90% de drets. I després que ens doni el màxim fair play pos­si­ble. Els fac­tors que estem tenint en compte en aquests moments és reduir el fons propi nega­tiu, que ens doni fair play, que hi hagi cash que pugui per­me­tre al club fer les inver­si­ons que ha de fer i que impacti el menys pos­si­ble de forma nega­tiva en el compte de resul­tats dels pro­pers anys.
Però amb CVC no se’n sur­ten.
CVC és una ope­ració que hem anat millo­rant. Però, en ter­mes de fair play, la nos­tra sor­presa és que resulta molt poc. Hem de posar a la balança si ens surt a compte ven­dre el 10 % dels drets de tele­visió per 270 mili­ons i 50 anys. Si abans he dit que ingres­sem 165, doncs només cal que n’aga­fem 16,5, que seria aquest 10%, i mul­ti­pli­car-ho per 50 anys... Sur­ten molts més mili­ons (825). L’ope­ració, per a CVC i LaLiga, és magnífica, però al Barça, si no li dona prou fair play, tam­poc li surt a compte.
Par­lem ara del femení. Com va veure l’equip a Torí?
Va ser una llàstima. Però crec que hem fet un paper molt digne aquesta tem­po­rada. Boníssim. El que sí que m’agra­da­ria és que la lliga espa­nyola fos més com­pe­ti­tiva, perquè crec que la con­seqüència que no ho sigui gaire ens va por­tar a fer una final en què, si bé és veri­tat que vam exhi­bir molta qua­li­tat tècnica, pot­ser ens va fal­tar la força que va mos­trar l’Olym­pi­que de Lió. Això com s’adqui­reix? Poten­ci­ant la lliga espa­nyola. A Europa hem pogut com­pe­tir i hem anat amb el cap ben alt i dret, i podem dir amb orgull que estan donant mol­tes ale­gries al club i que són una part molt impor­tant del club, cada vegada més. La prova és l’èxit que va tenir en els par­tits con­tra el Madrid i el Wolfs­burg al Camp Nou. Hem de tre­ba­llar per millo­rar, des de la humi­li­tat, i que això ens pro­vo­qui una força inte­rior per ser millors, que no ens cre­guem que ho hem fet tot. L’any pas­sat vam gua­nyar la Cham­pi­ons; aquest any no ha pogut ser i les animo perquè són l’orgull del club, de la ciu­tat i del país i això té molt de mèrit. Aquesta càrrega que tenen de ser una referència social també és bona i també les ajuda a ser millors i a bus­car l’excel·lència, però encara ens falta. Estic segur, com diuen elles, que l’any que ve tor­na­rem a jugar la final de la Cham­pi­ons i que aquest cop la gua­nya­rem. S’ha fet una gran tem­po­rada. Hem gua­nyat la lliga i ara espe­rem gua­nyar la copa de la Reina.
Té plans de crei­xe­ment?
Estem valo­rant, en un dels edi­fi­cis que hi ha, fer la Masia feme­nina, ara és mixta. Tenim una aposta deci­dida pel Barça femení. Ja no només de donar-li la pro­jecció que cor­res­pon en l’àmbit mediàtic, sinó també en l’àmbit for­ma­tiu. Volem tenir també una Masia o una estruc­tura de juga­do­res joves que tin­guin la pos­si­bi­li­tat d’arri­bar al pri­mer equip i per això estem tre­ba­llant amb for­ma­dors, for­ma­do­res i pro­fes­si­o­nals que ens per­me­tin ser un club gene­ra­dor de juga­do­res. Que comen­cem a ser-ho.
En el bàsquet hi ha hagut el des­encís de la ‘final four’. Amb Miro­tic s’havia par­lat d’una rebaixa sala­rial.
A Miro­tic pre­ci­sa­ment li hem d’agrair el que aporta a l’equip, perquè va fer un par­tidàs. La llàstima és que no vam poder gua­nyar. Òbvi­a­ment estem dece­buts, perquè no va sor­tir com volíem. S’ha arri­bat a la final, vam que­dar ter­cers, vam gua­nyar l’Olym­piacòs i ara a veure en la lliga com van els play-off. Aquí han de demos­trar que tenien qua­li­tat i capa­ci­tat per ser cam­pi­ons d’Europa i no ha pogut ser, però almenys ara hem de con­cen­trar-nos en la lliga i després ho valo­ra­rem tot ple­gat. Vull veure com acaba la tem­po­rada.
S’espera a que acabi el curs.
És una secció que és la segona en importància. Pel què fa a pres­su­post i per segui­ment que té dins del club i volem resul­tats. La final four està molt bé arri­bar-hi però no ha sor­tit com volíem. Els hem de fer con­fiança i con­fiar que gua­nya­rem la lliga.
I en la resta de les sec­ci­ons, quina valo­ració fa del glo­bal de la tem­po­rada?
En l’hand­bol s’ha gua­nyat la lliga, s’ha gua­nyat la copa i ara veu­rem si en la final four de Colònia ens en sor­tim. No és fàcil, perquè hi som els qua­tre millors equips d’Europa, de molt. S’ha fet una molt bona tem­po­rada en hand­bol, també en fut­bol sala; ara estem en els play-off de la lliga. En l’hoquei, més enllà d’aquesta no ofi­ci­osa copa d’Europa que es va jugar, la resta ho hem gua­nyat, i tenim pre­vist fer unes noves incor­po­ra­ci­ons que aju­da­ran també molt l’equip.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)