L’atzucac de les “palanques”
El Barça no troba cap altra via que vendre patrimoni –BLM i drets televisius– per recuperar-se de la mala situació econòmica i per obtenir el ‘fair play’ que li permeti moure’s en el mercat i consultarà els compromissaris
El club blaugrana podria signar amb CVC, però la tibantor amb Tebas, que intercanvia declaracions amb Laporta, continua
El Barça està acorralat. Ofegat per la mala situació econòmica i sense un fair play a LaLiga que li impedeix moure’s en el mercat, està obligat a actuar de manera urgent per sortir-se’n, i no ha trobat cap altra via que la venda de patrimoni. No és aquest l’escenari desitjat per l’entitat presidida per Joan Laporta, permanentment condicionada pel llegat de l’anterior mandat de Josep Maria Bartomeu, que ara es despendrà d’uns recursos en unes operacions que li proporcionaran molt de líquid immediat, però que hipotecaran els seus ingressos en el futur.
D’aquesta manera, la junta directiva del club blaugrana, que es va reunir ahir a la Jonquera, va convocar una assemblea extraordinària de compromissaris telemàtica per al 16 de juny que ve (18.30 h), en la qual demanarà autorització per activar les “palanques econòmiques”, com s’han anomenat les diverses accions que l’entitat pretén emprendre per reactivar les malmeses arques. Després de mesos valorant-ho, són dues les opcions que finalment el Barça té entre mans i que sotmetrà a votació en l’esmentada trobada amb els socis: d’una banda, la venda fins al 49,9% de Barça Licensing & Merchandising (BLM), i de l’altra, la cessió de fins a un 25% dels drets televisius.
La primera, doncs, és referent a BLM, una societat que l’entitat culer va crear el 2018, que s’encarrega d’explotar la comercialització de productes del club, i que en els darrers temps ha vist com han baixat els seus guanys, sobretot a causa de la pandèmia –que va comportar el tancament el Camp Nou– i també de la sortida de Leo Messi, clau, també, pel que fa al marxandatge. La idea del Barça, d’acord amb el que va explicar 2Playbook, és vendre el 49,9% de BLM al consorci format per Fanatics i Investindustrial, a canvi d’uns 200 milions d’euros, cosa que permetria al club blaugrana continuar tenint una majoria de control sobre l’empresa.
I la segona de les “palanques” correspon a la dels drets televisius, un tema en què el club ha canviat de parer respecte al que tenia previst inicialment. I és que la cessió de fins a un 25% dels drets televisius, tal com va afirmar el Barça ahir que proposaria a votació en l’assemblea, és més del que al principi volia l’entitat, que s’havia posat un màxim del 10% i el mínim d’anys possible. El Barça ha rebut diverses propostes en els últims mesos, però cap li acabava de fer el pes ja que totes impliquen hipotecar els esmentats drets audiovisuals, que són molts diners, durant massa temps per una quantitat que no el compensava. El problema, però, és que el Barça es troba en un atzucac, amb el tancament de l’exercici econòmic (30 de juny), ara mateix amb pèrdues, apressant i amb Javier Tebas, el president de LaLiga, collant amb el fair play. “LaLiga segueix un criteri molt restrictiu i insta a fer una operació que volen que fem”, va explicar Joan Laporta la setmana passada en una entrevista a aquest diari, referint-se a l’operació amb CVC, el fons d’inversió que l’ens presidit per Tebas va connectar amb la gran majoria dels clubs de primera i segona A. El Barça s’havia negat sempre a unir-s’hi, però ara, després de mesos de negociacions, tot fa entreveure que s’hi acabarà afegint per tal de desbloquejar aquesta situació que no li permet ni fitxar ni renovar i que llastra, irremeiablement, la planificació.
Caldrà veure, doncs, si les condicions de l’operació són diferents de les plantejades de bon començament, que eren 270 milions d’euros a canvi del 10% dels futurs ingressos per drets televisius els propers 50 anys. En aquests termes, Laporta no ha vist mai clara la maniobra perquè argumenta que hipotecaria els drets audiovisuals del club durant mig segle. “Si ingressem 165 milions per temporada, només cal que n’agafem 16,5, que serien aquest 10%, i ho multipliquem per 50 anys... Surten molts més milions [825 que deixaria de guanyar el Barça pels 270 que rebria]. L’operació per a CVC i LaLiga és magnífica, però al Barça, si no li dona prou fair play, tampoc li surt a compte”, va dir recentment respecte a aquesta qüestió en aquest diari. En aquest sentit, segons 2Playbook, el moviment seria signar amb el fons, en una fórmula mixta: 270 milions mitjançant préstec, com la resta d’equips de LaLiga que s’han afegit al projecte, i 270 milions més d’ingressos extres.
Més tensió amb Tebas
Ja fa mesos que la tibantor entre el president de la patronal i el Barça és un fet, a causa, sobretot, d’aquest tema. Ahir, se’n va viure un nou episodi, amb un intercanvi de declaracions entre Tebas i Laporta. Va començar el dirigent de LaLiga, al matí, parlant sobre la possible incorporació de Robert Lewandowski per part de l’entitat blaugrana. “No el pot fitxar en el dia d’avui”, va dir. “Sap què ha de fer, vendre actius i ingressar més, això és el que ha de fer. Ha d’omplir el rebost. El Madrid l’ha omplert molt bé en els darrers anys, el Barça el té buit”, va assegurar. “Coneix perfectament les nostres normes de control econòmic i la seva situació financera. Les normes no són arbitràries, són per evitar problemes econòmics més grans a les entitats. No sé si vendrà De Jong, Pedri o Pepito Pérez”, va insistir.
Davant d’això, Laporta va parlar a la tarda en els mitjans oficials del Barça i el va interpel·lar directament. “Li vull recordar al president de la LaLiga que les seves funcions són les de vetllar per la lliga de futbol professional i pels clubs. I, per tant, li demano, sisplau, que s’abstingui de fer comentaris referents a si podem o no fitxar un determinat jugador perquè això perjudica clarament els interessos del Barça”, va indicar. “No sé si fa aquests comentaris voluntàriament o involuntàriament. Si ho fa voluntàriament és inadmissible, perquè hi ha una clara voluntat de perjudicar els interessos del Barça. I si ho fa involuntàriament és una prova més de la seva incontinència verbal i afany de protagonisme, que, amb tots els respectes, penso que no li pertoca”, va concloure el dirigent blaugrana.