Barça

El llegat de Cruyff

La Fundació Johan Cruyff celebra els 25 anys del seu naixement

Avui al CaixaForum es commemorarà aquest quart de segle de l’entitat amb diversos actes, entre els quals hi ha la preestrena d’un documental

L’esport i el joc són una part molt important del desenvolupament apropiat i saludable d’un nen. Amb aquesta visió, Johan Cruyff va crear la Fundació Cruyff. Una Fundació que es va registrar a Catalunya el 1995 i que, per tant, el 2020 s’havia d’haver celebrat el 25è aniversari. La pandèmia, però, va trencar tots els esquemes i no es va poder fer absolutament res. Ara, quan tot just es compleixen 25 anys des que en Johan va registrar la Fundació a Holanda, ha arribat el moment de commemorar aquest quart de segle.

Avui, al CaixaForum es faran panells de debat en què es tractarà un projecte concret de la Fundació, el de la transformació social a través de l’esport. Persones rellevants de l’entitat que porten aquest projecte i experts en la matèria parlaran sobre la importància de l’esport i la inclusió. A més a més, també es preestrenarà un documental produït per Mediapro i que porta com a nom Más que un campo. El que es vol és donar a conèixer tota la tasca que fa l’entitat pel projecte esmentat anteriorment.

Dins el marc d’aquest aniversari també han creat les Creative Cruyff Court, és a dir, transformen espais urbans en camps perquè els nens i les nenes hi puguin jugar. Així doncs, es persegueix inculcar, a través de l’esport, valors com la responsabilitat, el respecte i el joc en equip. De moment, a Rotterdam ja han transformat un recinte esportiu abandonat. Ara serà el torn de Barcelona i Londres.

Llarga trajectòria

Per arribar fins als 25 anys creixent de la manera que ho han fet, la Fundació ha treballat de manera incansable per complir amb tots els seus objectius. La directora de la Fundació, Pati Roura, té molt clar quina ha estat la clau d’aquesta llarga trajectòria. “Has de tenir una visió molt clara, molta capacitat de treball, envoltar-te de persones que estimen en allò que fan i hi creuen, i de persones molt de Johan, com Pep Guardiola, Xavi Hernández, Joan Laporta o Jaume Roures, que tenen moltes ganes de continuar amb aquest llegat.”

Sis de cada deu nens no segueixen la recomanació de l’OMS a l’hora de fer exercici físic. El 72% dels joves a Catalunya que estan estudiant secundària són sedentaris. L’entitat del llegendari futbolista treballa amb aquestes dades per revertir-les a través de projectes com els Cruyff Courts, Pati14 i projectes esportius per a nens amb discapacitat, ja que tots aquests donen espai als nens per poder practicar esport. Tot això contribueix de manera directa a la salut, a la qualitat de vida, al desenvolupament personal i a la participació, fomentant que cap nen quedi exclòs del joc i l’esport.

Globalització

La Fundació Johan Cruyff va començar a Catalunya i als Països Baixos. Aquests dos països continuen sent la llar de la major quantitat dels seus projectes, tot i que actualment estan exercint un paper cada vegada més significatiu en l’escenari internacional. Més de 250.000 nens d’arreu del món es beneficien de la gran tasca que fan, sobretot a través dels 88 camps que tenen repartits en 20 països, ja que són una eina per mantenir aquests nens i joves al més saludables possible i els ajuda a conviure en aquesta societat. A Catalunya hi ha més de 8.000 nens que participen directament dels projectes d’esport adaptat.

La directora de la Fundació, Pati Roura, se sent orgullosa de veure el poder integrador que té l’esport, i és que no només és salut física, sinó també mental. “Nens amb discapacitat o amb escassos recursos senten que formen part d’aquesta família, que és la del Johan, i gràcies als nostres projectes se’ls dona una oportunitat que potser mai han tingut.”

La Fundació no s’atura i ara volen fer un pas més per continuar ajudant. “La Covid no ha ajudat a millorar les situacions precàries i aquesta desorientació personal que hi ha entre la joventut amb tants casos de trastorn mental. Volem continuar treballant perquè cada cop hi hagi menys infants i joves amb risc d’exclusió social a través de l’esport com a eina d’inclusió.”

PROTAGONISTA

Has d’envoltar-te de persones que estimen allò que fan i hi creuen, i que tenen moltes ganes de continuar amb aquest llegat

BENEFICIARIS

Més de 250.000 nens i joves d’arreu del món es beneficien dels projectes de la Fundació Cruyff
Continuarem treballant perquè hi hagi menys infants i joves amb risc d’exclusió social
Pati Roura
directora de la fundació
Nens amb discapacitat o amb escassos recursos senten que formen part d’aquesta família, que és la del Johan
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)