Ultimàtums per a res
El Barça i Dembélé viuen el primer dia sense cap vinculació contractual després de cinc anys, però el seu futur en el club continua sense estar descartat després de mesos de molta pressió, insistència i paciència
Després de cinc temporades com a futbolista blaugrana, el Barça i Ousmane Dembélé van viure ahir el primer dia sense cap relació contractual que vinculi el club i el jugador. L’extrem francès és agent lliure i el seu futur continua sent una incògnita, i és que més enllà del fet d’haver finalitzat el contracte, les opcions que té sobre la taula continuen sent exactament les mateixes. Pot signar un nou contracte amb el Barça, si accepta l’oferta que el club ofereix al seu representant, o buscar un altre equip, tot i que no li ploguin les ofertes i, més enllà del Chelsea, pocs equips apostin pel seu fitxatge.
El cas de Dembélé segurament quedarà en la memòria de molts com un dels casos de negociació més rocambolescos de la història recent. Perquè no es pot dir que el Barça no hagi fet intents des de fa molts mesos per intentar tancar aquesta carpeta. Però la resposta que ha rebut del jugador –o si més no del seu representant, Sissoko– sempre ha estat la mateixa: o un no o el silenci. Per això, des del setembre fins avui els fulls del calendari han anat passant, però la situació entre el club i el jugador continua igual.
Les negociacions per a la renovació de Dembélé s’han convertit en una partida d’escacs interminable. I si una cosa ha quedat clara durant l’última temporada és que el sistema que ha escollit el Barça per intentar estampar la firma de l’extrem francès en l’ampliació del seu contracte no ha servit absolutament per a res. Ni l’elogi cap al futbolista, ni la pressió en forma d’ultimàtums han canviat la situació.
Els intents de la junta directiva de Joan Laporta per renovar Dembélé van començar al setembre, quan el francès tenia una lesió que va retardar la seva estrena en la temporada fins al novembre. Però el procés va ser molt lent, i al desembre Laporta intentava convèncer el futbolista amb elogis públics perquè se sentís part important del projecte. Però res. Dembélé no responia a l’oferta del club.
Pressió constant
A partir de desembre tot ha estat més complicat. El Barça va començar a tenir pressa per obtenir una resposta i va començar a pressionar l’atacant. Sobretot un cop es va obrir el mercat d’hivern al gener. A partir de llavors, Joan Laporta, Mateu Alemany i Xavi mateix –tot i que aquest sempre ha defensat que vol la seva renovació– van intentar deixar clar a Dembélé que si no renovava havia de deixar el club. L’única tercera opció era passar-se sis mesos a la graderia. De fet, Xavi va deixar fora de la convocatòria el francès en els dos últims partits de gener com a mesura de pressió. Però Dembélé, ni cas. Ni renovar ni plantejar-se la sortida.
Amb el mercat tancat qui va fer el pas endavant va ser Xavi, que va decidir que Dembélé havia de jugar tot i que no s’hagués resolt el tema com es volia. No volia prescindir d’un jugador important. I des de llavors la història amb Dembélé no s’ha deixat de repetir. El Barça ha continuat negociant la renovació amb el seu representant, que no respon a les ofertes cada cop més a la baixa. El nou ultimàtum era el dia 30 de juny, però tampoc hi ha hagut resposta, i ara el club ha de continuar esperant. La pressió i la insistència sempre han topat amb la passivitat de Dembélé i el seu representant. I al club li ha quedat la paciència, esperant treure’n la resposta com més aviat millor. Però el temps passa, i en algun moment algú haurà de dir que la paciència fins aquí ha arribat.