Barça

La història d’Olot i Barça

Un vincle amb valors

Olot i Barça han teixit una història que, malgrat la distància econòmica i de categoria, els ha anat unint fins a compartir un vincle esportiu

La societat, la identitat i la cultura catalana són uns dels trets distintius que tots dos clubs han volgut esprémer al llarg de la seva vida. El conjunt olotí vol aprofitar aquest vincle per reforçar la seva identitat

“Joan Agustí: “El partit contra el Barça és un punt culminant del centenari i una via de creixement il·lusionant i necessària”
Carles Llorens: “Tots dos clubs aposten per la catalanitat. L’Olot és fidel a la seva història i té un compromís territorial”

Molts gar­rot­xins espe­ren amb can­de­le­tes el par­tit de demà. No és un dia qual­se­vol. El Barça visita l’Estadi Muni­ci­pal d’Olot, a les set del ves­pre, en el seu pri­mer i últim par­tit abans de mar­xar de gira als Estats Units. Un matx amb història al dar­rere entre dos clubs que tenen vin­cles espor­tius, històrics i ideològics. Sal­vant les diferències abis­mals de pres­su­post i cate­go­ries, l’Olot sap que és un bon moment per fer una crida arreu i expli­car que un altre fut­bol és pos­si­ble. Una festa a la capi­tal de la Gar­rotxa per con­cloure amb els actes de l’any del cen­te­nari i posar rumb a un futur que el club gar­rotxí afronta amb il·lusió i deter­mi­nació. Per fer aquest repor­tatge hem par­lat amb l’actual pre­si­dent del club, Joan Agustí, i el pre­si­dent de la comissió del cen­te­nari del club, Car­les Llo­rens.

La Gar­rotxa, Olot i Barça

Si volem enten­dre la història del fut­bol a Olot i a la Gar­rotxa, ens hem de remun­tar fins l’any 1902, quan va arri­bar la figura de Joa­quim Peris de Var­gas durant un estiu. El direc­tiu català, nas­cut a Cuba, pas­sava les vacan­ces a la capi­tal de la Gar­rotxa per fer com­pa­nyia al seu germà, guàrdia civil des­ti­nat a Olot. Var­gas tenia molt bona relació amb Joan Gam­per, pre­si­dent del Barça, i va apro­fi­tar una visita del suís durant un estiu a la capi­tal volcànica per poten­ciar el fut­bol a la comarca. Van pas­sar uns anys i va arri­bar el pri­mer club a la ciu­tat, l’Olot Depor­tiu. Així ho explica Car­les Llo­rens, pre­si­dent de la comissió del cen­te­nari del club: “Per conèixer el vin­cle entre els dos clubs, ens hem de remun­tar fins a la pre­història. Abans que l’actual Olot nasqués.” Llo­rens va ser l’encar­re­gat d’escriure i rela­tar la història de l’Olot des del seu 75è ani­ver­sari. Des d’ales­ho­res ha escrit diver­ses publi­ca­ci­ons i ha estat una de les peces impor­tants per dur a terme totes les acci­ons del cen­te­nari. Jun­ta­ment amb un grup de per­so­nes que hi han estat tre­ba­llant diària­ment.

La relació després de la guerra

La guerra civil va refre­dar els lli­gams entre Barça i Olot. Prin­ci­pal­ment els colors de la indu­mentària gar­rot­xina, que van pas­sar a ser de color blanc. També van pas­sar-se a dir Unión Depor­tiva Olot, per­dent així el Foot­ball Club ins­tau­rat a començament de segle. Per aca­bar de rema­tar-ho, l’escut del club va can­viar i va pas­sar a tenir la ban­dera espa­nyola en un fons. Alguns afi­ci­o­nats van arri­bar a fer una cam­pa­nya per recu­pe­rar els colors que van pas­sar a ser els actu­als ver­mell i blau. Havia arri­bat un moment difícil per a dos clubs arre­lats al ter­ri­tori, però la relació va con­ti­nuar viva. Mal­grat tot.

El debut al Camp Muni­ci­pal d’Olot

El Barça també hi va ser pre­sent quan el club olotí va can­viar el seu antic camp de l’Estació per l’actual Estadi Muni­ci­pal d’Olot, l’any 1956. El con­junt blau­grana va ser el con­vi­dat per fer un amistós entre juve­nils. Era una època en què la relació era molt bona, i fins i tot el Barça de Kubala es dei­xava veure per Olot. Això no obs­tant, la relació es va anar refre­dant després de la falta d’entesa entre Olot i Barça per por­tar Lluís Llo­rens, històric juga­dor que va aca­bar sent fit­xat pel Madrid i que supo­sa­ria un tras­bals per a l’enti­tat blau­grana, segons va publi­car la Revista Bar­ce­lo­nista. D’ell va ser el gol que va inau­gu­rar la nova era a l’Estadi Muni­ci­pal d’Olot. Fins a la dècada dels setanta, el pri­mer equip del Barça no va tor­nar a la Gar­rotxa.

El retorn del blau­grana

Les tem­po­ra­des 1971-73, just abans de l’entrada de Cruyff a la ban­queta del Barça, els blau­grana van tor­nar a Olot però en un pri­mer any sense dis­pu­tar cap par­tit. En aquell equip hi havia Rei­xach, Asen­sio, Rifé, Sadurní i estava entre­nat per l’holandès Rinus Mic­hels, i en el segon any va gua­nyar l’Olot per 0 a 2. Una de les des­ti­na­ci­ons de les pre­tem­po­ra­des d’aquell Barça va ser la Gar­rotxa i l’hotel Mont­sa­copa, ja des­a­pa­re­gut fa un temps. Les tem­po­ra­des següents, per a la ciu­tat i la comarca, van ser uns anys d’eufòria i fut­bol ines­bor­ra­bles. Una iden­ti­tat amb un equip humil que ha anat crei­xent de mica en mica.

L’actual vin­cu­lació

Olot i Barça van fir­mar un acord per vin­cu­lar els dos clubs que ha ser­vit per refer­mar els orígens del con­junt gar­rotxí amb els del blau­grana. L’Olot feia tem­po­ra­des que bus­cava aquest acord, i l’any 2019 es va ofi­ci­a­lit­zar. L’entesa es va tra­duir en dife­rents avan­tat­ges per a tots dos clubs. El Barça té pre­ferència a l’hora de fit­xar juga­dors de la base olo­tina i els socis de l’Olot poden gau­dir d’uns des­comp­tes i avan­tat­ges que el club blau­grana els ofe­reix. Des de des­comp­tes al Johan Cruyff, museu del club i palau de gel, fins a la gratuïtat de les entra­des a les sec­ci­ons d’hand­bol, hoquei, fut­bol sala i bàsquet en cadira de rodes. Un dels altres avan­tat­ges de què ha gau­dit el club pre­si­dit per Joan Agustí ha estat la incor­po­ració, en forma de cessió, de juga­dors del filial del Barça al pri­mer equip. Són els casos del cas­sa­nenc Arnau Comas i del bada­loní Peque Polo. Tots dos van for­mar part del con­junt gironí durant una tem­po­rada i van aju­dar el club a asso­lir els seus objec­tius a final de tem­po­rada. Després del des­cens a ter­cera divisió, el Barça no va tor­nar a cedir cap juga­dor a l’equip gar­rotxí. El salt qua­li­ta­tiu de cate­go­ria ha estat un impe­di­ment per con­ti­nuar amb les ces­si­ons i el pont català que s’havia bas­tit.

Bona relació

Agustí també ha comen­tat que el tracte amb la junta de Joan Laporta és molt bona i que això ho han d’apro­fi­tar per con­ti­nuar fent créixer el club. “Llui­tem perquè un altre fut­bol sigui pos­si­ble. Amb juga­dors del ter­ri­tori que se sen­tin iden­ti­fi­cats. No ho fem per qüesti­ons de raça, sinó per repre­sen­tar una soci­e­tat, cul­tura i ter­ri­tori”, ha asse­nya­lat, orgullós, el pre­si­dent Agustí.

Creixement de la massa social
L’Olot té clar que l’aposta per confeccionar equips amb només jugadors dels Països Catalans necessita un clar suport de la massa social. És per aquest motiu que el club treballa per anar fent créixer el nombre de socis del club, que actualment supera els mil abonats. Els vermell-i-blaus aposten per un model de projecte amb una línia de treball basada en un futbol de sostenibilitat i proximitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)