Barça

La “palanca” natural està en marxa

Riqui Puig, que anirà cap a l’MLS, i Braithwaite s’afegiran aviat a la marxa de Mingueza, traspassat al Celta

La sortides enquistades de Neto i Umtiti i la rebaixa salarial de Pjanic, si es queda, alliberaran més massa salarial, objectiu indispensable

El Barça ha aconseguit ingressar aquest estiu més de 700 milions d’euros. La fórmula, però, no ha tingut res a veure amb les vies habituals d’explotació d’un club com el Barça. I és que la junta de Joan Laporta ha pres la decisió de tirar pel dret amb la venda de patrimoni net per començar a construir la casa per la teulada. El tòpic que diu que perquè arribin jugadors abans n’han de sortir d’altres no s’ha complert a la plantilla de Xavi Hernández, que després dels fitxatges té un overbooking considerable. Ara sí, però, que ha arribat el moment d’obrir la porta i que tots aquells jugadors que no compten per a Xavi pleguin veles. I, és clar, el fet que la competència a la plantilla hagi crescut tant amb l’arribada de Christensen, Kessié, Raphinha, Lewandowski i Koundé també ajuda que el club faci entendre a alguns jugadors que no tindran oportunitats si es queden.

És el moment d’activar la quarta “palanca”. La que ve de dins dels vestidors. La més natural i, segurament, la que és més indispensable posar en marxa pensant en la viabilitat econòmica del club a llarg termini. I és que la injecció econòmica a través de la venda de patrimoni net ha permès al Barça sortir al mercat a fitxar, però no ha resolt el gran problema que té el club: el de la massa salarial. La despesa salarial a la plantilla blaugrana continua estant disparadíssima i el club necessita posar-hi remei per aconseguir inscriure els futbolistes que han arribat. I no només això, sinó per assegurar la viabilitat del projecte en les pròximes temporades. En aquest sentit, si no acaba sortint Frenkie de Jong –que gairebé segur comportaria l’arribada de Bernardo Silva–, el Barça no es despendrà de cap dels salaris més alts de la plantilla aquest estiu, però si es tanquen les cinc o sis sortides amb les quals treballa el club, l’estalvi ja serà considerable.

Per obrir l’aixeta

Xavi va deixar molt clar des de l’inici de la pretemporada que hi havia sis jugadors que no comptaven per a ell: Lenglet –que ja va fer les maletes cap al Tottenham en forma de cessió–, Mingueza, Riqui Puig, Braithwaite, Umtiti i Neto. El Barça ja va tancar ahir l’acord definitiu per al traspàs d’Óscar Mingueza al Celta, després que el defensa passés la revisió amb èxit i es concretés el principi d’acord a què es va arribar dissabte. El Barça no cobrarà traspàs del conjunt gallec, però es reserva una opció de recompra i s’assegura el 50% d’una futura venda.

Mingueza ha obert l’aixeta, i molt probablement en els pròxims dies el seguiran Riqui Puig i Braithwaite. El cas del migcampista de Matadepera s’ha accelerat en les últimes hores amb un pretendent del tot inesperat, Los Angeles Galaxy de l’MLS, que ha garantit al futbolista ser el jugador franquícia. Si es concreta el traspàs, que s’hauria de fer en les properes hores perquè el termini d’inscripció acaba demà, segurament la fórmula serà igual que la de Mingueza, sense que el Barça ingressi cap traspàs de manera directa. El que segurament tampoc farà el club és arribar a un acord per rescindir el contracte, una fórmula que sí que es podria aplicar amb el davanter danès Martin Braithwaite, que té pretendents en el futbol asiàtic i alguna proposta en la lliga espanyola, però que en cap cas arribarien a pagar el que ara cobra al Barça, de manera que el danès no vol deixar el club amb les mans buides.

Amb més paciència

A banda d’aquestes tres sortides que el Barça podria arribar a tancar en les properes hores, el club també continua treballant en la marxa de Neto i Umtiti, dos casos igual de complicats que el de Braithwaite i que podrien comportar que el Barça hagués d’assumir part de la seva fitxa tant si els cedeix com si arriba a un acord per rescindir el contracte. Pel que fa a Neto, continua amb propostes sobre la taula que no l’acaben de convèncer, mentre que el cas d’Umtiti depèn més de la salut del futbolista, que ja va impedir la seva incorporació al Niça fa unes setmanes. En aquest sentit, el destí que més valora el francès ara mateix és l’Olympiacos grec.

Per acabar-ho de valorar

Més enllà d’aquests jugadors que no tindran lloc en el Barça quan acabi l’estiu, hi ha els casos de Pjanic, Memphis i Abde. El del bosnià és el més especial, ja que després de la cessió al Besiktas ha tingut l’oportunitat de convèncer Xavi durant la pretemporada i el tècnic egarenc no veu amb mals ulls la seva continuïtat en l’equip. Aquesta opció, però, implica innegociablement una rebaixa salarial del futbolista, que va arribar al Barça amb un salari molt alt després de l’intercanvi amb el Juventus per Arthur i que ara s’hauria d’adaptar a la nova escala salarial del club i al rol més secundari que, si s’acaba quedant, tindrà en la plantilla. Si accepta, la massa salarial també en sortirà beneficiada i el futbolista tindrà una nova oportunitat per revalorar-se i demostrar que encara pot aportar coses al màxim nivell, fet impensable fa només uns mesos.

Finalment, el Barça té només uns dies per acabar de decidir quin és el camí que cal seguir amb Abde i Memphis. En el cas del primer, la decisió serà exclusivament de Xavi, en funció del rol que li vulgui atorgar i de si entén que el millor és que vagi cedit a un equip de primera per tenir minuts. De pretendents, no li’n falten, entre els quals hi ha el Girona. En canvi, la sortida de Memphis seria més ben vista per totes les parts, excepte pel mateix jugador, ja que és l’única carta per la qual el Barça encara podria obtenir un traspàs important. L’operació, però, promet ser llarga i podria ser l’última a tancar-se.

POC NEGOCI

Ingressar algun milió més enllà de l’estalvi econòmic dels salaris serà molt difícil

FINS I TOT PAGANT

En alguna cessió i, si n’hi ha, en les rescissions, el Barça s’haurà de gratar la butxaca

OBLIGATORI

Resoldre tots els casos permetrà fer un gran pas en la vital rebaixa de la massa salarial

EL SERIAL

La sortida de Memphis és la menys treballada i es podria allargar fins al final
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)