El moment d’un nou 9
El Barça recupera la figura del davanter centre pur. Un 9 de tota la vida, un depredador de l’àrea i un golejador contrastat. Robert Lewandowski és el nou amo d’un dorsal icònic en el món del futbol i que recupera el seu lloc al club blaugrana. Fins ara, aquest número el portava Memphis, que majoritàriament ha jugat a la banda. Abans, la temporada 2020/2021, l’havia portat Martin Braithwaite, un dels futbolistes que no té lloc a la plantilla de Xavi Hernández. Lewandowski, que arriba com el gran fitxatge il·lusionant que ha d’ajudar a reflotar el Barça, agafarà el relleu d’alguns davanters il·lustres que han fet història vestint la samarreta blaugrana. I ell també espera escriure-la ben aviat.
El polonès s’uneix a una llista en què l’últim gran nom que va deixar la seva empremta va ser Luis Suárez. L’uruguaià, tercer màxim golejador de la història del club amb 198 dianes, va portar el dorsal 9 durant sis temporades: des de la 2014/2015 fins a la 2019/2020. Va marxar a contracor el setembre del 2020, com ho acabaria fent el seu gran amic, Leo Messi, un any després. Suárez va arribar al Barça després d’una dura sanció per haver mossegat Chiellini en un partit del mundial del 2014, però ràpidament va recuperar el seu nom gràcies a un magnífic rendiment al Camp Nou, on va ser un dels artífexs del triplet del 2015 o dels títols posteriors –en va guanyar un total de 13–. Ell va ser l’únic davanter capaç de trencar el binomi Messi-Cristiano en el trofeu Pichichi, aconseguint-lo la temporada 2015/2016 després de marcar 40 gols.
Abans de l’uruguaià, Alexis, Bojan o Ibrahimovic van tenir menys èxit. Especialment el suec, que va arribar com una estrella –va reunir 60.000 persones al Camp Nou el dia de la seva presentació– i va acabar marxant al cap d’un any després d’anotar 21 dianes. Ell va heretar un dorsal que havia estat propietat d’un altre jugador icònic: Samuel Eto’o. El camerunès mai va fallar en la seva cita amb el gol. Pitxitxi la temporada 2005/2006, ell va iniciar la remuntada en la final de París que va donar al Barça la seva segona Champions. Va estar a punt de marxar amb l’arribada de Pep. Era qüestió de feeling. Finalment, es va quedar i va ser tot un èxit. Eto’o va tancar la seva etapa al Barça fent el primer dels gols a la final de Roma contra el Manchester United, que significaria la primera Champions del tècnic de Santpedor a la banqueta.
Els dorsals fixos es van implementar la temporada 1995/1996. Des de llavors, també el van lluir Kluivert, Sony Anderson, Kdoro, Òscar Garcia, Toni Velamazán... i Ronaldo. L’estrella brasilera, però, només va jugar un curs al Barça, suficient per demostrar el seu idil·li amb el gol i la seva exquisida qualitat. O fenômeno va aconseguir el trofeu pitxitxi gràcies als seus 34 gols en 37 partits –en total, 47 dianes en 49 duels.
Al llarg de la història del Barça, altres il·lustres van portar el número 9 algun cop a la samarreta blaugrana. Hansi Krankl, Quini, Johan Cruyff, Josep Escolà, Josep Samitier o César Rodríguez. Aquest últim, segon màxim golejador de l’entitat amb 230 gols i guanyador del Pichichi de la temporada 1948/1949.
Memphis i el canvi de dorsal
Fins ahir, dia en què el Barça va mostrar al món quin dorsal lluirà Lewandowski, el 9 blaugrana era propietat de Memphis. El neerlandès, amb un futur incert al club ara mateix, jugarà el Gamper amb un altre número a la samarreta. El president del Barça, Joan Laporta, va ser preguntat pel jugador i per la cessió del dorsal al polonès. El màxim mandatari blaugrana va resoldre els dubtes. “Ha estat una decisió del club. Per motius que interessen, per imatge, per publicitat. Pensem que era una decisió adequada. Amb el màxim respecte a Memphis, que ho ha entès’’, va explicar Laporta en la roda de premsa de presentació de Lewandowski, el nou 9 blaugrana.