El protagonista

Robert Lewandowski

Director de l’atac

El compàs de les accions ofensives del Barça ahir va estar dirigit per Robert Lewandowski. Els 83.972 espectadors que omplien el Camp Nou van ser testimonis del gran encert que ha estat, per part de tots els implicats, el canvi de Munic per Barcelona. La golejada per 4 a 0 sobre el Valladolid va ser obra d’un Barça que, sobretot en la primera part, es va mostrar esplèndid, però és que al davant hi havia una inspiració especial.

El rellotge marcava el minut 11 quan Lewandowski va estar a punt d’obrir el marcador, després d’una rematada de cap que va anar a parar al pal esquerre de la porteria i la pilota va sortir rebotada cap a l’àrea petita i es va passejar mig morta per la vora de la línia de gol. Era el primer avís. Uns minuts més tard, el polonès va tornar a intentar-ho amb un xut que se’n va anar molt desviat.

Dos avisos són suficients i la tercera va ser la bona. Al minut 24, Robert va caçar una passada molt bona del brasiler Raphinha, que el deixava avantatjat, i amb un salt de gran envergadura va foradar la porteria defensada per l’ex del Barça Jordi Masip amb l’exterior del peu. En la prèvia de l’encontre el mateix Masip deia que vigilarien de prop el polonès perquè no se sentís còmode, però inclús en situacions complicades està vist que segueix sent extremament perillós.

Lewandowski és tan exigent que després de la celebració del primer gol va anar a parlar amb els seus companys d’atac per explicar-los com es movia i així entendre millor què podien esperar d’ell en el moment de la passada. Dembélé i Raphinha van ser els millors camarades del polonès a dalt, proveint-lo de pilotes a dreta i esquerra inclús quan el francès i el brasiler van intercanviar les bandes.

A la segona part, el ritme imposat a la primera meitat va baixar però en cap cas l’objectiu de Lewandowski de seguir marcant, i al minut 64, amb un duel contra Joaquín Fernández, el 9 blaugrana va marcar d’esperó. Ja en el temps afegit, un xut de Robert que va parar Masip i després va rebotar al travesser, va servir a Sergi Roberto per fer el quart i últim gol de l’enfrontament.

Robert va arribar a Barcelona per erigir-se en el nou gran líder d’aquest equip i a cada partit escenifica aquest afany sobre la gespa. El 9 del Barça és un davanter amb recursos que juga pensant en l’equip, que baixa al mig del camp a rebre la pilota mentre s’endú l’atenció dels centrals, que obre el joc cap a les bandes i que marxa cap a l’àrea per finalitzar un atac amb rematades plenes de recursos enginyosos, només a l’abast dels millors davanters del món.

El polonès té ganes de fer molts gols, té ganes de celebrar victòries i té ganes de guanyar títols amb la samarreta blaugrana junt amb la seva nova afició. Gràcies als seus dos gols contra el Valladolid, Lewandowski va igualar el jugador del Betis Borja Iglesias com a pitxitxi de la lliga amb quatre dianes, i encara som a la tercera jornada. L’ex del Bayern aviat s’acostumarà que el Camp Nou canti el seu nom a cada partit, tant si juga com si no.