Lewandowski avisa a Munic

El Barça atropella el Viktoria Pilsen en l’estrena de la Champions al Camp Nou, guiat per un estel·lar Robert Lewandowski, autor de tres gols

Els blaugrana se situen líders del grup C, amb arguments per somiar, abans de la gran batalla contra el Bayern de dimarts que ve

BARÇA 5 V. PLZEN 1

GOLS:1-0 (13’) Kessié. 2-0 (34’) Lewandowski. 2-1 (44’) Sykora. 3-1 (45’+3’) Lewandowski. 4-1 (67’) Lewandowski. 5-1 (70’) Ferran Torres.ÀRBITRE:Lawrence Visser (belga).Targetes grogues:Pernica, Jemelka, Mosquera, Chory.Targetes vermelles:cap.PÚBLIC:77.411 espectadors al Camp Nou. Barça: Ter Stegen Sergi Roberto
Piqué (46’) Christensen Koundé Jordi Alba Kessié
Pablo Torre (81’) De Jong Pedri
Gavi (75’) Dembélé
Memphis (75’) Lewandowski
Ansu Fati
Ferran (65’)
CONVOCATS: Peña, Araujo, Raphinha, Balde, Eric, Sergio.
RESTA DE CONVOCATS: Tvrdon, Tijani, N’Diaye, Jedlicka

El Barça de Koeman va tardar 216 minuts a marcar el primer gol en la Champions la temporada passada. Gairebé dos partits i mig d’eterna espera. Només dos n’acabaria fent aquell trist Barça en tota la fase de grups. La doble dada encara fa mal ara. Piqué va marcar aquell primer gol contra el Dinamo de Kíiv i Jordi Alba li va fer la centrada. Fotografia en blanc i negre. El Barça de Xavi ha tardat només 13 minuts a marcar un gol en aquesta edició de la Champions. La comparació segurament peca d’avantatgista perquè certament el potencial del Bayern de Munic i el Benfica, els dos primers rivals a Europa el curs passat, poc o res té a veure amb el nivell futbolístic del Viktoria Pilsen, però malgrat tot també és cert que la comparació permet copsar d’alguna manera quin era l’estat de la situació aleshores i quina és la situació ara. Perquè aquell Barça transmetia mediocritat. Era un Barça petit. I ara aquest equip transmet alegria i il·lusió. És un Barça que lluita per tornar a ser un Barça gran. Hi ha una altra energia dins el vestidor i també un altra aura en l’entorn. El primer gol aplaudit ahir al Camp Nou té nous actors: córner executat des de la dreta pel nou Dembélé, pilota baixada amb el cap per Koundé i rematada a barraca de Kessié, també amb el cap. Fotografia en color.

En l’àlbum culer hi ha una altra fotografia. Més antiga. És la de Xavi Hernández aixecant la Champions de Berlín el 2015, amb el braçalet de capità. És l’última gran alegria viscuda pel barcelonisme a Europa. Ara Xavi aspira a guanyar la seva primera Champions com a entrenador del Barça. Queda moltíssim camí per recórrer fins a l’Estadi Olímpic Atatürk d’Istanbul i el Barça en el dia d’avui, esclau del passat més recent, no figura encara en la majoria de travesses per ser-hi, però el gran inici de temporada i la dolça estrena europea contra el Viktoria Pilsen conviden a somiar. Golejada i gran carta de presentació.

Aquest Barça es mou al ritme de Robert Lewandowski. En la lliga i en la Champions. El polonès és el màxim golejador en la competició domèstica i també encapçala ja la llista de golejadors a Europa. Hat-trick en el seu primer partit en la Champions amb la samarreta blaugrana. Gols i més gols. Una voracitat endimoniada. Jugar amb Lewandowski és jugar amb les cartes marcades. També amb Koundé. Tres assistències de gol del francès en els dos últims partits i una seguretat defensiva alliberadora.

Lewandowski és un davanter d’ampli repertori. Golàs amb una rosca deliciosa arran de gespa buscant el pal llarg després d’una bona acció personal de Sergi Roberto i després d’un bon control orientat (2-0), gol amb una rematada de cap des del segon pal caçant una centrada de Dembélé (3-1) i, per completar la festa, gol amb una rematada al primer toc des de fora l’àrea després que Ferran Torres li deixés una bona pilota de cara (4-1). Lewandowski és el primer futbolista capaç de marcar un hat-trick en la Champions amb tres samarretes diferents: la del Dortmund, la del Bayern i ara la del Barça. Enorme.

Ferran Torres també va tenir el seu moment. Una assistència i un gol. Ho necessitava. El valencià va entrar en la segona meitat i va ser ell qui va signar la maneta. Dembélé, un altre dels destacats, li va posar una pilota aèria al cor de l’àrea i Ferran la va engaltar de primera directa a la xarxa. Un gol caigut del cel, mai millor dit.

Gran estrena del Barça, que, això sí, hauria pogut canviar en el minut 25. Sort del VAR. Amb 1-0 al marcador, el col·legiat belga Lawrence Visser va veure penal de Christensen a Mosquera i tenia la targeta vermella a la mà. L’acció hauria canviat clarament l’escenari, però afortunadament el VAR va corregir-lo, perquè en l’acció prèvia va ser Mosquera qui va colpejar clarament amb el colze el rostre de Christensen.

Xavi va apostar per les rotacions i el pla li va sortir bé. Es va permetre el luxe de fer debutar Pablo Torre, Gerard Piqué i Memphis en la segona meitat. El 5-1 final aporta un raig de llum dins un grup terriblement perillós, amb Bayern i Inter de Milà com a convidats a la festa. Propera parada: Munic. Robert Lewandowski tornarà a casa. La batalla a l’Allianz de dimarts que ve serà un altre capítol. Partit a partit. Per ara, el Barça és líder del grup C.

HISTÒRIC LEWI

Lewandowski fa història. ‘Hat-trick’ a Europa amb el Dortmund, el Bayern i el Barça

TRES DEBUTS

Primers minuts de la temporada per a Pablo Torre, Memphis i Gerard Piqué

MINUT A MINUT

10’ El xut de Lewandowski toca en el cos de Hejda i la pilota marxa a córner.
13’ Dembélé serveix un córner des de la dreta, Koundé la baixa amb el cap i Kessié, també de cap, envia la pilota al fons de la xarxa.
17’ Xut d’Ansu fregant el pal.
21’ Transició de Pedri d’uns seixanta metres amb pilota conduïda i rematada final de Kessié.
25’ El VAR corregeix l’àrbitre Lawrence Visser. El belga havia xiulat penal i tenia la vermella preparada per a Christensen. El VAR l’avisa d’un cop de colze de Mosquera al rostre del danès.
34’ Acció personal de Sergi Roberto i gol de de Lewandowski després d’un bon control orientat i un xut amb rosca.
36’ Stanek refusa el xut de Sergi Roberto.
39’ Jemelka evita el gol de Pedri des de damunt la línia de gol.
44’ Gol de cap de Sykora després d’una desconnexió defensiva del Barça.
48’ Gol de Lewandowski amb una bona rematada de cap des del segon pal, després de la centrada de Dembélé.
64’ Perdona el Viktoria Plzen. Rematada alta.
67’ Lewandowski completa el seu hat-trick amb un xut al primer toc, després d’una passada de Ferran Torres.
70’ Ferran tanca la golejada. Passada per dalt de Dembélé i obús del valencià sense deixar caure la pilota.