Barça

Procés de rehabilitació

El Barça tanca el curs 2021/22 amb 98 milions d’euros de benefici, gràcies a l’efecte de les “palanques”

La massa salarial és la gran llosa de l’entitat, que s’ha proposat rebaixar-la als 500 milions al final de la temporada 2024/25. Ara mateix és de 656 milions

“El malalt el vam treure de l’UCI, el teníem a planta, però en algun moment ha de sortir de l’hospital per tornar a fer tractaments.” Així va definir Eduard Romeu, el vicepresident econòmic del Barça, l’estat financer del club, ahir en l’exposició de la liquidació de l’exercici econòmic de la campanya 2021/22 i el pressupost de la 2022/23. “Hem de ser molt rigorosos i austers, perquè hi ha molta feina a fer”, va explicar el dirigent. L’entitat blaugrana continua, doncs, rehabilitant-se, un procés en què han estat clau les “palanques” –la venda del 25% dels drets audiovisuals a Sixth Street i del 49% de Barça Studios a Socios.com i Orpheus Media–, que han aportat un total de 867 milions d’euros. “Sense les palanques l’any passat hauríem perdut 106 milions i en l’actual 210 milions”, va reconèixer Romeu, que presentarà diumenge a l’assemblea de compromissaris un compte de resultats del curs 2021/22 amb 98 milions d’euros de benefici. I això malgrat superar la despesa pressupostada, que era de 784 milions i va acabar sent de 856 milions. “En el mercat d’hivern vam haver de fer un esforç ”, va reconèixer. Els ingressos extraordinaris generats per les “palanques”, que també computen en el nou pressupost, impulsen a aquest superàvit de 98 milions, i per al següent al club aspiren que sigui de 274 milions. “Normalment els pressupostos acostumen a ser ambiciosos. El d’enguany és un pressupost conservador”, va dir.

La principal llosa que té l’entitat culer, però, en aquest sentit és la massa salarial, molt elevada. Ara mateix és de 656 milions i el vicepresident econòmic va assegurar que l’objectiu és rebaixar-la als 500 milions al final de la temporada 2024/25, 420 el primer equip i 80 el futbol de base. “Aquesta xifra ens permetria ser competitius i aspirar a totes les competicions”, va expressar Romeu, conscient que entre aquesta temporada i la següent Sergio Busquets (2023), Gerard Piqué (2024) i Jordi Alba (2024), amb uns sous molt importants, acaben contracte, fet que irremeiablement disminuirà la massa salarial. “No serà fins a la 2024/25 que la situació estarà normalitzada. Ve del passat, no és una situació buscada pels jugadors”, va afegir. En aquest projecte de reduir salaris, l’alta massa salarial d’aquesta campanya hauria de ser una excepció; la passada (2021/22), l’entitat va aconseguir reduir la massa salarial dels 617 milions del 2020/21 als 518 milions, però els nous fitxatges a l’hivern i a l’estiu i la falta de sortides han deixat els sous en els esmentats 656 milions d’aquesta.

I amb tot plegat, el club té un deute al tancament de l’exercici 2021/22 de 1.045 milions, dels quals 841 milions corresponen al deute amb bancs, 193 milions al deute amb clubs i 12 milions a cobraments anticipats i altres. Tenint en compte la tresoreria i els deutes que ha de cobrar d’altres clubs, el deute total queda en 608 milions, 72 milions menys que en l’exercici anterior.

L’impacte de la Champions

Pel que fa al camí a Europa, la inquietud en el barcelonisme després de la desfeta (1-0) al feu de l’Inter ha crescut de manera considerable. Se la juga en els dos pròxims partits al Camp Nou contra l’Inter i el Bayern, amb el record latent encara de la matinera eliminació el curs passat. Per a aquest, el club té pressupostat que l’equip arribarà als quarts de final. “A la Champions, tranquils. Guanyarem els tres partits i ja estarà”, va dir Romeu. “L’any passat l’impacte de l’eliminació i no seguir a l’Europa League va suposar 12 milions de menys”, va indicar. “No seria gaire diferent del de la temporada passada, però no passarà”, va insistir.

BLM, una “palanca” a la recambra

El club encara pot utilitzar una altra palanca en cas de necessitat. Els compromissaris van donar-li permís per vendre el 49,9% de Barça Licensing & Merchandising (BLM), una empresa propietat de l’entitat culer, creada el 2018 i que s’encarrega d’explotar la comercialització de productes del club (botigues físiques, vendes a tercers, venda en línia i productes sota llicència), i el club presidit per Joan Laporta va decidir no dur-ho a terme, per la qual cosa continua sent totalment blaugrana. Romeu, que va qualificar BLM com “la joia de la corona”, va comentar que no acceptarien menys de 300 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)