Barça

‘Killers’ d’Europa

Robert Lewandowski i Erling Haaland han començat la temporada amb la punteria afinada i presentant candidatura a la Bota d’Or

Tots dos s’han adaptat als seus nous clubs, on són jugadors imprescindibles i determinants

En un mercat d’estiu condicionat per la situació econòmica de molts clubs i més aturat que de costum, ells van ser, segurament, els dos grans moviments. Les bombes. Erling Braut Haaland, el davanter desitjat per mig Europa, escollia el club on el seu pare va triomfar. El Manchester City de Pep Guardiola s’emportava la grossa i s’assegurava la presència d’un jugador cridat a marcar una època a còpia de gols. Robert Lewandowski, el Bota d’Or de les darreres dues temporades, decidia tancar una etapa gloriosa a Munic, on ho va guanyar absolutament tot. El destí? Un Barça en reconstrucció, que fa anys que no competeix de tu a tu amb els rivals a Europa i que acaba de rebre una altra garrotada malgrat els intents de Lewandowski de liderar l’equip en la Champions. Declaració d’intencions del davanter polonès, que es va mostrar convençut que podia fer tornar l’entitat blaugrana al lloc que ha ocupat durant tants anys i que podia tornar a guanyar títols importants. Haaland, 60 milions. Lewandowski, 45. Operacions que, fins ara, estan sent rendibles per als dos clubs, que ja gaudeixen dels killers del moment a Europa. S’han adaptat a un nou equip i a una nova lliga.

I és que l’inici de temporada dels dos davanters està sent descomunal. Lewandowski ha necessitat ben poc per posar-se l’afició del Barça a la butxaca. El seu fitxatge va retornar la il·lusió perduda en els darrers anys. Ell era la gran esperança, el nou líder de l’equip. Un paper que assumeix amb determinació i ambició malgrat que la temporada s’hagi torçat en els darrers dies. És aquell jugador que pot i que ha de marcar la diferència per conduir el club cap als títols que tant enyora. Fins ara, el polonès ha complert en la lliga, però no ha tingut tanta sort a Europa. El Barça no ha acabat d’estar a l’altura en els partits grans i Lewandowski no ha pogut fer res per evitar-ho. Ni tan sols van servir els dos gols contra l’Inter al Camp Nou. Tot i així, el polonès acumula setze gols en catorze partits oficials. N’ha fet onze en la lliga –Real Sociedad (2), Valladolid (2), Sevilla, Cadis, Elx (2), Mallorca i Vila-real (2)– i cinc en la Champions –contra el Viktoria Pilsen (3) i contra l’Inter de Milà (2)–. Res de nou. L’any passat va firmar gairebé el mateix nombre de gols en els catorze primers enfrontaments entre supercopa, lliga, Champions i copa (17), mentre que la temporada 2020/21 en va fer quinze i la 2019/20, dinou. Si algú dubtava del seu rendiment o de la seva capacitat golejadora als 34 anys, Lewandowski s’està encarregant de recordar que el gol és la seva professió. I és que per alguna cosa ha guanyat les dues darreres Botes d’Or. Dijous passat, contra el Vila-real, Lewandowski va tornar a oferir la seva millor versió, amb un doblet exquisit en quatre minuts. El primer, amb un meravellós control d’esperó per desfer-se del rival. El segon, amb una rosca impossible per a Rulli. Gols que necessitava després de la setmana més complicada per al barcelonisme, amb l’empat contra l’Inter i la derrota en el clàssic contra el Madrid. Amb aquest doblet, a més, Lewandowski va superar la barrera de les deu dianes en la lliga en els seus primers deu partits en la competició. Els últims quatre futbolistes que ho havien aconseguit també ho van fer amb la samarreta del Barça: Johan Cruyff (1974), Hansi Krankl (1978), Romário (1993) i Ronaldo (1996).

D’altra banda, Haaland manté el seu idil·li de cara a porteria demostrat en els pocs anys que fa que juga en el futbol professional. El noruec va sorprendre el món sencer quan va fitxar pel Dortmund en el mercat d’hivern de la temporada 2019/20 i en divuit partits va fer setze gols. El curs següent, en va fer 41, i el passat, malgrat les lesions, 29. Alguns es pregunten si ve d’un altre planeta o si es tracta d’un cíborg o un robot per la quantitat de coses sorprenents que fa a la gespa. Fins i tot, alguns bromistes van iniciar una campanya per fer-lo fora del Regne Unit per aturar-lo i deixar d’amargar els caps de setmana de molts aficionats d’altres equips. Hi ha qui dubtava de si encaixaria al City de Pep Guardiola, però la realitat és que ha firmat vint gols en els primers catorze partits que ha jugat amb els citizens –quinze en la lliga i cinc en la Champions–. De fet, és el davanter que ha aconseguit arribar més ràpid als deu gols en l’era de la Premier League: només va necessitar sis partits. I no s’acaba aquí. Ja acumula tres hat-tricks aquest curs. El més escandalós va ser en el derbi de Manchester, en què va participar en cinc dels sis gols citizens. Tres triplets en vuit partits, quan altres llegendes de la Premier com ara Cristiano Ronaldo, Salah i Drogba van necessitar més de 200 duels per marcar-los. I tot plegat, amb només 22 anys i tota una carrera en l’horitzó.

A finals de temporada es podrà fer balanç de qui ha estat més decisiu per a cada equip. Els títols que aconsegueixin el Barça i el City ajudaran a dictar sentència. El que és clar és que tots dos són grans candidats a guanyar la Bota d’Or, vist el rendiment i les xifres fins ara, quan només fa dos mesos que ha arrencat la competició. Un partit amb la presència de Lewandowski o Haaland és ara mateix sinònim de gol. El polonès només ha quedat sense marcar contra el Rayo, el Bayern, l’Inter –en terres italianes– el Celta i el Madrid, mentre que Haaland no va marcar contra el Liverpool –tant en la Community Shield com en la Premier League– i el Bournemouth. Tampoc va fer cap gol contra el Copenhaguen en la Champions, però perquè no va jugar ni un sol minut. Lamentablement per al món del futbol, el mundial de Qatar ens privarà de veure gols d’un d’ells durant una temporada. Lewandowski disputarà la competició amb Polònia, enquadrada amb l’Argentina, Mèxic i l’Aràbia Saudita en el grup C. En canvi, Haaland estarà un mes i mig sense jugar, ja que Noruega no participa en la cita mundialista.

Duels passats

Tots dos han arribat a Barcelona i a Manchester procedents de la Bundesliga alemanya. L’un, de Munic; l’altre, de Dortmund, territori que també va trepitjar Lewandowski. De fet, tots dos van protagonitzar més d’un duel en el futbol alemany. Entre el gener del 2020 i el maig del 2022, Lewandowski i Haaland es van enfrontar en set ocasions, amb un ple de victòries per al polonès i el Bayern. Pel que fa a gols, Lewandowski en va fer nou i Haaland, sis. Especialment bonic va ser el duel en un Bayern-Dortmund de la jornada 24 de la lliga 2020/21. Els bavaresos van vèncer per 4-2. Haaland va avançar el Borussia amb un doblet en nou minuts (0-2), però abans del descans Lewandowski es va encarregar d’igualar un partit que acabaria 4-2 i amb hat-trick de l’actual jugador del Barça (el Bayern va marcar en el minut 88 i en el 90). En la classificació general de golejadors de la Bundesliga, sempre va guanyar Lewandowski i Haaland va ocupar el tercer calaix del podi.

L’adeu del Barça a la Champions, si no és que es produeix un miracle, privarà l’espectador de tenir la possibilitat de gaudir d’un Barça-City i d’un Lewandowski-Haaland en la gran competició europea. El 24 d’agost passat es podrien haver trobat al Camp Nou en el partit benèfic contra l’ELA, però Xavi no va caure en la temptació de satisfer les peticions del públic i va donar descans al polonès. L’espera es mantindrà. Mentrestant, ells continuaran perforant porteries rivals.

A Alemanya ja van protagonitzar més d’un duel golejador sobre el terreny de joc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)