Barça

Xavi busca el primer

El de Terrassa somia alçar avui a Riad el seu primer títol com a entrenador del Barça. Guanyar el clàssic i la supercopa seria l’embranzida i el crèdit que necessita ara mateix el seu projecte

El món mira avui cap a l’Aràbia Saudita. Més de 200 periodistes acreditats per cobrir en directe la final de la supercopa i 150 països amb drets per televisar el partit. Es podrà veure de manera gratuïta als Estats Units. El canal ABC farà arribar el senyal a 125 milions de llars. També ESPN Plus i ESPN Deportes emetran la final per cable. És l’atracció del clàssic. Un partit que traspassa fronteres i que sempre genera una enorme expectació, ja sigui com a partit oficial de lliga, en format supercopa o com a duel amistós, com el viscut al juliol a Las Vegas, amb més de 60.000 espectadors a l’Allegiant Stadium. Un clàssic sempre és un clàssic. Serà el primer Madrid-Barça del 2023, el novè duel cara a cara en clau supercopa i la primera final entre els dos clubs des de la instauració de l’actual format i l’emigració cap a l’Orient Mitjà.

El clàssic d’avui (20 h, Movistar Supercopa de España) serà el cinquè clàssic per a Xavi com a entrenador. En l’expedient, dues derrotes (2-3 en les semifinals de la supercopa del 2022 i 3-1 en el partit de lliga al Bernabéu d’aquesta temporada 2022/23) i dues victòries (0-1 en l’amistós de la gira nord-americana de l’estiu passat i 0-4 en la visita en la lliga al Bernabéu del curs passat). Aquesta serà la seva primera final des que va assumir la banqueta del Barça i busca el seu primer títol com a entrenador blaugrana. La supercopa és territori conegut per a Xavi, que en la seva etapa com a jugador la va guanyar en sis ocasions (2005/06, 2006/07, 2009/10, 2010/11, 2011/12 i 2013/14). Ara Sergio Busquets aspira a aixecar la primera com a primer capità del Barça.

Per al Barça, la final d’avui a Riad suposa l’oportunitat de posar fi a la sequera de dues temporades sense títols. La supercopa és l’embranzida que necessita el projecte de Xavi, a qui s’exigeixen títols aquest 2023. La lliga és el gran objectiu i guanyar la supercopa seria un trampolí ideal per agafar confiança en aquest segon tram de la temporada postmundial. Menys necessitat d’alegries hi arriba el Real Madrid. La Champions, la lliga i la supercopa de la temporada passada són un bon coixí per a Carlo Ancelotti.

La semifinal perduda el gener del 2022 contra el Real Madrid va deixar una imatge significativa per a la videoteca blaugrana. El Barça va perdre aquell partit i, malgrat això, Joan Laporta va baixar als vestidors per felicitar la plantilla, perquè va considerar que l’equip havia competit futbolísticament com feia temps que no es veia. L’escena feia flaire de club petit, però transmetia també la pobresa i la realitat d’on venia el Barça en els últims anys. Ara aquella competitivitat no compensa. El context ha canviat. El Barça és l’actual líder de la lliga, el club ha invertit molts diners en fitxatges a còpia de “palanques” i Xavi ha tingut molt més temps per treballar conceptes. Avui només val guanyar. El Barça, Xavi i Laporta necessiten un títol. També aquesta nova generació de Pedri, Gavi, Ansu, Araujo i companyia.

Xavi tindrà tots els futbolistes a disposició. Ronald Araujo va fer treball específic en la sessió preparatòria d’ahir al vespre, però serà avui en l’onze. Xavi el considera una opció per frenar Vinícius, un pla que li va sortir bé en el 0-4 de la temporada passada al Bernabéu, un clàssic en què el Madrid va quedar en blanc i en què Araujo, a més, va marcar el segon gol del partit. L’opció d’Araujo com a lateral farà que Kounde-Christensen sigui la parella de centrals. Dembélé i De Jong, que van acabar amb molèsties les semifinals contra el Betis, també estaran a punt. Més problemes té Ancelotti. A les baixes ja conegudes de Tchouameni i Alaba, s’hi afegeix la de Lucas Vázquez, que estarà un mes i mig de baixa per l’esquinç que es va fer en la semifinal contra el València. Militão sí que està en perfectes condicions.

MANA EL BARÇA

El Barça no aixeca el títol des del curs 2018/19, però lidera el palmarès (13). El Madrid, 12

CARTES DESTAPADES

Lucas Vázquez estarà un mes i mig de baixa. Militão, Dembélé i Araujo, a punt

El segon de De Burgos Bengoetxea

Cinc anys i mig després, el basc Ricardo de Burgos Bengoetxea (36 anys) arbitrarà de nou un clàssic. Serà el seu segon Madrid-Barça. En el seu únic precedent, va expulsar Cristiano Ronaldo, també en la supercopa, en l’anterior format d’anada i tornada entre el campió de lliga i el campió de copa. Ronaldo va empènyer el basc després de veure la vermella i allò li va comportar una sanció de cinc partits. De Burgos Bengoetxea estarà acompanyat en el VAR per José Luis González González.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)