Barça

Petició de govern

El govern de la Generalitat demana al Madrid una disculpa pública i que retiri el vídeo difós dilluns

Laporta donarà de nou la cara avui davant dels clubs de LaLiga; Florentino no assistirà a l’assemblea

El cas Negreira, amb totes les seves arestes, ja ha passat al pla polític. El govern de la Generalitat ha mogut fitxa i ha exigit al Real Madrid una rectificació immediata després del polèmic vídeo editat per la televisió oficial del club i difós a través de les seves xarxes socials com a contrarèplica a les paraules de Joan Laporta. La concatenació dels fets ja la saben: dilluns al matí el president del FC Barcelona, en la seva compareixença pública per explicar la versió del club sobre el cas Negreira, va assenyalar amb el dit el Real Madrid i va dir que el fet que “un club que s’ha considerat sempre com l’equip del règim es personi com a acusació particular a la causa” ho considerava “un exercici de cinisme sense precedents”. Hores més tard, el Real Madrid responia amb un vídeo propagandístic a través d’un dels seus principals altaveus, Real Madrid Televisión, que a ulls de molts culers és un exercici de tergiversació escandalós de la història. En el vídeo, el club blanc suggereix de manera clara un tracte de favor de Francisco Franco al Barça durant els anys de la dictadura i hi diu que l’equip del règim en realitat era el club blaugrana. El vídeo ha aixecat polseguera i ha tingut resposta des del Palau de la Generalitat. Patrícia Plaja, portaveu del govern, ha demanat una rectificació i sol·licita al Madrid que retiri el vídeo on es vincula el Barça amb l’adhesió al franquisme: “El vídeo és una manipulació de la història tan burda que sembla de manual. És una fake news indecent.” “Venint d’una institució com un club de futbol amb tants seguidors és una gran irresponsabilitat i un insult a milers de persones represaliades pel franquisme”, va advertir Plaja. Entre elles, el president Josep Suñol, detingut a la serralada de Guadarrama el 1936 i posteriorment afusellat. “Estaria bé que el Madrid demanés disculpes per traspassar una línia vermella i retirés el vídeo”, demana.

També hi va haver reacció de l’expresident Carles Puigdemont a Twitter, arran d’unes paraules de Carlos Herrera (COPE), on explicava que el Camp Nou era l’únic estadi on hi havia un bust de Franco: “El que Madrid està fent amb el Barça, tant la persecució com l’esforç per imposar un relat oficial en què els opressors són víctimes de l’oprimit, és el mateix que estan fent des de fa dècades amb Catalunya. Per això no és cap casualitat que un mitjà que té la seu en un edifici propietat de la Conferència Episcopal, la dels bisbes que van beneir la croada feixista, relacioni una cosa amb l’altra.”

Florentino, amagat

Dos dies després de les seves explicacions davant la premsa, Laporta parlarà avui davant dels clubs de LaLiga. Javier Tebas va convocar fa dies una assemblea per abordar el cas Negreira i el president del Barça donarà la cara. Ja va ser ahir a Madrid, al Palacio del Pardo, acompanyant Alèxia Putellas a l’acte on se li va concedir el premi Reina Letizia a la millor esportista estatal de l’any. Avui la cita és més espinosa. S’esperava amb ganes el cara a cara amb Florentino Pérez, però no es produirà. El president del Madrid causarà baixa i ha delegat poders a José Ángel Sánchez. Florentino i Laporta estan units per la superlliga i separats per tota la resta. Florentino ja va causar baixa en els dos recents clàssics al Camp Nou d’aquest 2023, després que des del Barça es decidís suspendre l’habitual dinar de directives com a gest després que el Madrid oficialitzés la seva decisió de personar-se com a acusació contra el Barça en l’afer Negreira.

CARLES PUIGDEMONT

L’expresident també condemna el vídeo i el relat venut des de Madrid

DES DEL GOVERN

És un insult a milers de persones represaliades pel franquisme. El Real Madrid ha de retirar el vídeo
Patrícia Plaja
PORTAVEU DEL GOVERN
El vídeo de RMTV és una manipulació de la història tan burda que sembla de manual. És una ‘fake news’ indecent

La fiscalia, a favor del Real Madrid

La fiscalia veu bé que el Real Madrid sigui acceptat com a acusació particular en el cas Negreira, en considerar que podria haver estat perjudicat pels pagaments del Barça a l’exvicepresident del comitè d’àrbitres Enríquez Negreira. La fiscalia anticorrupció ha presentat un escrit al jutjat en què pren partit a favor que el Real Madrid exerceixi l’acusació com a perjudicat en la causa. En canvi, les defenses del cas, en què està investigat el FC Barcelona i els expresidents Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, s’han oposat en bloc a la petició del club blanc, perquè no entenen que se li hagi causat perjudici.

Un cop rebuts els informes de les parts, el jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona haurà de decidir si permet que el Madrid se sumi a les acusacions particulars del cas, que fins ara exerceixen Xavier Estrada Fernández i LaLiga. Tot i que LaLiga ja inclou els clubs, el Madrid va decidir presentar-se per separat. La jutgessa també ha de decidir encara si hi accepta la federació espanyola i el CSD.

Dur comunicat de l’estament arbitral

El Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA) de la FEF va emetre ahir un comunicat en què va voler respondre a LaLiga després del seguit d’acusacions dels últims dies per part de dirigents de la competició. Acusen Luis Gil, director de Competicions de la Liga, de difondre un vídeo on, segons el comunicat, “vol assenyalar i ridiculitzar actuacions arbitrals” i denuncia que no és la primera vegada: “És una mostra més de l’interès de LaLiga de generar un clima irrespirable cap al nostre col·lectiu, sembrar el dubte sobre les nostres decisions i menysprear la professionalitat arbitral”, recull l’escrit publicat al web oficial de la FEF. En el comunicat, firmat pels àrbitres de primera i segona divisió, el comitè demana respecte i professionalitat cap a tots els seus col·legiats. A més, el conjunt arbitral ha aprofitat el comunicat per informar que el CTA no designa els àrbitres, sinó que és el CACP (comitè de designació), on hi ha un membre de la FEF, un de LaLiga i un de designació comú. S’havia especulat també les últimes hores amb la possibilitat que els àrbitres fessin vaga i aturessin la lliga, però finalment no serà així.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)