Barça

Derbi d’extrems: entre la glòria i l’abisme

L’Espanyol i el Barça s’enfronten aquest vespre a Cornellà-el Prat en un context completament diferent: els blaugrana poden ser avui mateix campions de lliga de manera matemàtica, mentre que els blanc-i-blaus s’aferren a les últimes opcions de mantenir-se a primera

Sergi Roberto rep l’alta i Xavi no té baixes

Pocs derbis han tingut tanta càrrega emocional com el d’aquest vespre a l’RCDE Stadium (21 h, Movistar LaLiga). A cinc jornades del final de la lliga, l’Espanyol i el Barça es troben sobre la gespa en escenaris completament diferents. La cara i la creu. La glòria i l’abisme. El conjunt blaugrana té la lliga tan a prop que avui mateix es podria proclamar campió si guanya a Cornellà-el Prat. Seria el punt final a un títol que l’equip de Xavi ha tingut opcions de sentenciar setmanes enrere, però que s’ha anat posposant i posposant fins que el calendari ha volgut que sigui avui el primer dia en què la lliga pot ser definitivament per al Barça quatre anys després. En un derbi. A l’altra cara de la moneda, la situació dramàtica i límit que viu l’Espanyol. Amb el record de l’any 2020 encara fresc, quan una derrota al Camp Nou va enviar els blanc-i-blaus a segona divisió, l’equip de Luis García intenta aferrar-se a les últimes esperances de mantenir-se a la màxima categoria. La mala temporada de l’Espanyol, a la gespa i als despatxos, han conduït fins aquí, amb el conjunt periquito a tres punts de la salvació, però amb un calendari complicat i unes sensacions que no conviden a l’optimisme.

El Barça no vol ajornar més la celebració. Xavi Hernández ho ha dit sempre: com més aviat es guanyi la lliga, millor. És igual el lloc, si a l’Spotify Camp Nou o fora de casa, que es guanyi ja. L’equip té avui el primer match ball i no reservarà res. De fet, avui podria reaparèixer l’onze de gala, aquell que va derrotar el Madrid en la final de la supercopa desplegant el millor joc de la temporada. Serà així si el tècnic de Terrassa aposta per Ousmane Dembélé, que ha disposat de dos partits per agafar ritme, i per la fórmula dels quatre migcampistes. Tornaria, doncs, el Ter Stegen, Kounde, Araujo, Christensen, Balde, Busquets, Pedri, De Jong, Dembélé, Lewandowski i Gavi. L’onze que el culer semblava que havia de memoritzar, si no fos perquè les lesions van trastocar els plans del Barça entre gener i febrer.

Serà també l’últim derbi per a Sergio Busquets. El capità va anunciar dimecres que deixaria el club un cop acabi la temporada. Fins ara, el migcampista s’ha enfrontat 31 cops a l’Espanyol amb un balanç de 21 victòries, 8 empats i 2 derrotes. Avui serà el número 32, el mateix nombre de títols que haurà aconseguit un cop segelli la lliga 22/23.

Pel que fa a l’equip de Luis García, el tècnic podria repetir la mateixa fórmula de les darreres dues jornades, utilitzant Darder, Denis Suárez i Nico al mig del camp. Tres futbolistes per tenir la pilota, element clau en la idea de l’asturià, que després del duel a Sevilla va deixar clar que la millor manera de defensar-se i no prendre mal era tenint l’esfèrica. El balanç en aquests dos partits ha estat d’una victòria contra el Getafe i un tram de bons minuts al Sánchez Pizjuán. Amb el retorn de Martin Braithwaite, que va complir sanció, el danès podria tornar a l’onze contra el seu ex equip i enviar de nou Javi Puado a la banqueta. Al darrere, s’espera que Luis García repeteixi amb Óscar Gil, César Montes, Sergi Gómez, Cabrera i Brian Oliván.

L’ÚLTIM DE BUSI

Serà el darrer derbi de Sergio Busquets després de fer oficial dimecres l’adeu

AMB TOCADORS

Luis García podria repetir la fórmula de les darreres jornades amb Nico, Darder i Denis

GRAGERA I PROU

El tècnic asturià recupera Braithwaite després de complir sanció

L’ÚNICA VIA

El Barça està obligat a guanyar per culpa del triomf del Madrid al Bernabéu (1-0)

Cap derrota blaugrana a l’RCDE Stadium en la lliga

El Barça no sap el que és perdre contra l’Espanyol en la lliga a l’RCDE Stadium des que el 2009 es va inaugurar el camp. En els dotze precedents que s’hi han disputat, els blaugrana han aconseguit sis victòries i sis empats, dos d’aquests en els últims dos partits que hi ha disputat (2-2). De fet, l’última victòria periquita com a local en el derbi va ser a l’estadi Lluís Companys la campanya 2006/07 en un partit en què l’actual tècnic local, Luis García, va encetar el marcador. Els blanc-i-blaus sí que van superar el seu etern rival a l’RCDE Stadium en l’anada dels quarts de final de la copa del curs 2017/18 (1-0), en una eliminatòria que el Barça acabaria remuntant (2-0).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)