Barça

Les carpetes de Mendes

A l’agent estel·lar del mercat, Jorge Mendes, que manté una gran relació amb Joan Laporta des de fa dues dècades, se li entreveu un paper important aquest estiu en clau blaugrana

Representa diversos futbolistes culers i d’altres que interessen al club

“És un gran agent de futbolistes, té grans jugadors i sempre és interessant parlar amb ell. T’ajuda a saber com està el mercat.” Així es referia recentment el president del Barça, Joan Laporta, a Jorge Mendes, un dels representants estel·lars del mercat futbolístic. Fundador i líder de l’agència de representació Gestifute, el portuguès, de 57 anys, té un vincle estret amb el dirigent blaugrana, amb el qual l’uneix una gran relació des que l’estiu del 2003 la iniciessin. Aleshores, Laporta, recent aterrat a la presidència, i Mendes, en els inicis de la seva carrera, van tancar dues operacions, la de Rafa Márquez i la de Ricardo Quaresma. Un any després, seria Deco, qui arribaria al club blaugrana, també a través de l’agent.

Dues dècades més tard, el vincle continua vigent, amb més arguments, ja que els homes forts encarregats del futbol culer també el coneixen bé. El mateix Deco, ara director esportiu de l’entitat i a qui va representar quan era jugador, va començar com a agent a través de Mendes abans de fundar la seva pròpia agència Deco 20 Sports Management. També el director de futbol, Mateu Alemany, hi ha tractat en la seva etapa al València (2017-2019), ja que Mendes, amic del propietari de l’entitat valencianista, Peter Lim, completa habitualment operacions amb els valencians. D’aquesta manera, en aquesta segona etapa de Laporta, Mendes, que amb Josep Maria Bartomeu a la presidència va ser part involucrada en els fitxatges d’André Gomes (2016) i Nelson Semedo (2017), ha treballat en algunes operacions, com ara en la renovació d’Ansu Fati (2021), la cessió d’Adama Traoré i la sortida de Francisco Trincão a l’Sporting CP (2022).

El lligam, doncs, és important, i no és estrany tot sovint que transcendeixin trobades entre les dues parts. De fet, a Mendes se li entreveu un paper important aquest estiu en clau de mercat blaugrana. I és que el portuguès representa diversos futbolistes del club culer que tenen un interrogant a sobre ara mateix. Són els casos d’Ansu Fati, Nico González, Alejandro Balde, Lamine Yamal i també controla altres futbolistes que interessen, i que entenen des del Barça que pot ajudar a portar-ne algun com ara João Cancelo, Rúben Neves o Bernardo Silva. “Passaran grans coses aquest estiu. Hi haurà operacions molt importants que no puc revelar”, va dir fa dies Mendes, amb carpetes obertes a can Barça. L’estiu, segur, serà llarg.

LA FRASE

Sempre és interessant parlar amb Jorge Mendes. T’ajuda a saber com està el mercat
Joan Laporta
PRESIDENT DEL BARÇA

Les renovacions d’Alejandro Balde i Lamine Yamal

Tant Alejandro Balde com Yamine Lamal pertanyen a Gestifute, l’empresa de representació de Mendes. I, per tant, el Barça ha de negociar amb l’agent portuguès per ampliar els contractes dels dos prometedors futbolistes del planter, que expiren el 30 de juny del 2024. És un assumpte prioritari, ja que d’aquí a mig any, si no s’ha arribat a una entesa, es generarà un problema segur perquè ja seran lliures de negociar amb qualsevol altre club, i és per això que ja fa temps que s’hi està treballant. Pel què fa a Balde, des del club fa mesos que asseguren que ja hi ha acord, però el fet de no poder-lo inscriure amb el nou contracte a LaLiga, a causa de no tenir ‘fair play’, és el que n’està fent endarrerir l’oficialitat. El lateral esquerre, de 19 anys, és un dels jugadors sobre els quals el club pretén assentar el projecte. Amb Lamine Yamal també hi ha optimisme i també expliquen des de l’entitat que tot està ben encaminat. El jugador, de 15 anys, que ja ha debutat en el primer equip, és un talent que en el club tenen clar que no poden deixar escapar. La intenció és que se segelli l’acord quan faci 16 anys, moment en què podrà signar un contracte professional.

El futur de Nico i Abde

Mendes té coses a dir en dos dels jugadors que el Barça té cedits, respecte als quals cal veure què passarà; Nico González, que ha estat cedit al València, i Ez Abde, que també en qualitat de préstec ha jugat a l’Osasuna. Tots dos poden resultar bones opcions per a Xavi, ja que han demostrat sobradament aquesta temporada que són futbolistes preparats per al primer nivell, però en cap cas està descartada una altra cessió o, fins itot, una venda. I aquí és on entra l’agent portuguès. De Nico, n’és el representant. El mig centre, en un curs complicat al València amb una important lesió pel mig, ha acumulat 18 titularitats en una lliga en què ha acabat sent capital en els plans de Rubén Baraja quan l’equip estava amb l’aigua al coll per aconseguir la permanència. El jugador, de 21 anys, ha ofert un bon rendiment, un fet que ha despertat l’interès de diversos clubs per aconseguir els seus serveis. Un és el Betis, que la temporada vinent disputarà l’Europa League, i el vol cedit. L’altre cas és el d’Abde. L’agent portuguès no n’és el representant, el marroquí pertany a l’empresa Integral Advising Football, amb la qual Mendes col·labora, per la qual cosa també té influència en l’afer. Abde ha estat clau en un curs històric per a l’Osasuna, finalista de la copa i setè classificat en la lliga, en què ha disputat 28 partits. L’extrem també ha cridat l’atenció i des del club veuen l’oportunitat de fer caixa encara que Xavi rumia si fer-li un lloc.

El desig d’Ansu Fati

Ansu Fati s’entreveu com un dels serials de l’estiu. El futbolista, amb contracte fins al 30 de juny del 2027, una renovació duta a terme fa any i mig negociada per Mendes, no pensa a marxar. Però en el club dubten. L’entitat necessita vendre i l’atacant, de 20 anys, tot i no acabar de retrobar-se després de les importants lesions que ha tingut, té mercat. En aquest sentit, el representant portuguès explora vies per a una possible sortida, encara que la posició del jugador, ara mateix, és clara; no es mou. I és que Ansu aspira a triomfar en el Barça. Aquesta temporada, tot i estar lluny encara de la versió que va oferir en els seus inicis en el primer equip i no disposar de gaires minuts l’ha acabat com el segon màxim golejador de l’equip, amb 10 dianes, empatat amb Raphinha, un atacant amb molt més protagonisme que ell, i superat per Robert Lewandowski (33). El dorsal 10 culer ha marcat 7 gols en la lliga, on ha acumulat 12 titularitats, 1 en la supercopa, 2 en la copa i cap a Europa, on entre Champions i Europa League només ha sortit d’inici en dos duels.

Els candidats: Rúben Neves i João Cancelo

El prestigiós agent portuguès té a Gestifute grans futbolistes i alguns d’ells, interessen en el Barça. Rúben Neves, del Wolverhampton, n’és un. El migcampista, de 26 anys, internacional amb Portugal, arribaria per ocupar la posició de pivot defensiu que queda òrfena amb l’adeu de Sergio Busquets. No obstant això, és un perfil diferent del de l’excapità culer i això genera dubtes en el cos tècnic. João Cancelo sí que acontenta tothom, però no és una operació senzilla, ja que pertany al Manchester City, que, tot i no voler-lo a la plantilla, sí que demana un traspàs, i el club blaugrana, amb la situació de ‘fair play’ que té amb LaLiga, no pot invertir. El lateral, que ja va estar a punt de venir en el mercat d’hivern però que finalment va posar rumb al Bayern com a cedit, no compta per a Pep Guardiola i tampoc en el club bavarès faran efectiva l’opció de compra. Busca equip i Mendes podria ser la clau, en aquest sentit, per trobar una fórmula per fer-lo aterrar a Barcelona. I un altre vell objecte de desig que també controla Mendes i que juga al City és Bernardo Silva, encara que aquest sí que s’entreveu gairebé impossible perquè l’única opció de treure’l de Manchester és pagant molts diners.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)