Barça

Un tanc de doble canó

Vitor Roque destaca per la seva mobilitat dins de l’àrea, per encarar directe cap a porteria i pel domini amb les dues cames

L’oferta del Barça és de 35+10 milions d’euros. Encara no hi ha acord, però podria ser la tercera venda més cara de la història del Brasil

No hi ha cap dubte avui que Vitor Roque és un dels futbolistes brasilers cridats a liderar una nova generació, juntament amb Vinícius Júnior, Rodrygo i Endrick, de la qual s’espera que un dia condueixi de nou la selecció fins a l’esglaó més alt i permeti estampar una nova estrella sobre l’escut de la verdeamarela, però a Roque aquest estatus no li ve pas de gaire lluny, ja que només fa un any que el seu nom sona en un àmbit nacional i, gràcies a l’interès del Barça, també internacional.

Nascut al poble de Timóteo, a l’estat de Minas Gerais, el 28 de febrer del 2005, en el si d’una família de classe obrera en què el pare era inspector de qualitat i la mare, fabricant de moda de bany, el primer regal que va rebre Vitor Roque va ser una pilota de futbol, com a bon brasiler. Amb la pilota faria els primers tocs fins a començar la seva carrera esportiva a l’America Mineiro amb tan sols 9 anys, jugant de pivot i lluint el dorsal 5 a l’esquena, tal com havia fet anteriorment el seu pare. Justament d’ell li ve el primer sobrenom que va tenir en el món del futbol: Tigret, que prové del progenitor Tigraç.

Amb 14 anys, Roque destacava entre els nois de la seva generació i el Cruzeiro va anar a buscar-lo protagonitzant una polèmica transferència que va acabar amb l’exclusió de l’equip de la guineu de diversos tornejos de futbol de base, acusat d’assetjament i boicot, ja que pretenia aconseguir els serveis del jugador fent un únic pagament de 100.000 euros al seu agent, André Cury. Dos anys més tard, l’octubre del 2021, Vitor va debutar amb el primer equip del Cruzeiro a les ordres de Vanderlei Luxemburgo en un partit de lliga de segona divisió contra el Botafogo carioca.

El bon treball fet a l’actual club propietat de Ronaldo va despertar l’interès de l’Athletico Paranaense, on se li ha obert el cel. El conjunt de la ciutat de Curitiba va posar tota la carn a la graella i va decidir pagar la clàusula de rescissió de 5 milions d’euros, fet que va convertir el Tigret en el fitxatge més car de la història del club vermell-i-negre, a més d’oferir-li un contracte durant cinc anys. L’abril de l’any passat, Roque va fer l’estrena a la primera divisió, al Brasileirão, contra l’Atlético Mineiro, debutant amb una derrota que de seguida va saber capgirar fins a tornar-se un ídol de la torcida del Furacão (huracà).

“Només d’arribar a l’Athletico Paranaense, Vitor Roque va tenir una evolució fulgurant, decidint fins i tot partits importants en la copa Libertadores”, assenyala Igor Siqueira, periodista del portal UOL Esporte. Siqueira es refereix, principalment, a l’enfrontament contra Estudiantes de la Plata a l’Argentina quan en el minut 95, el brasiler va marcar el 0-1 que donava el pas a semifinals de la competició sud-americana al seu equip. A la Libertadores, Roque va jugar la final contra el Flamengo, va aconseguir ser el jugador més jove de la història de l’Athlético a fer diana i, a més, va ser un dels jugadors més valorats del torneig del 2022.

Punts (molt) forts

“Vitor Roque és un punta modern, no gaire alt, però molt fort i potent. Té molta explosió, treballa bé la recomposició defensiva i la pressió alta. És jove, té gol i li agrada associar-se”, opina Fernando Kallás, de Reuters.

El presentador de TV Brasil, Sergio du Bocage explica que “és un jugador de decisió. És baixet, però molesta el rival. Ell mateix es compara amb Luis Suárez i alguns li diuen Tanc per la força que té”, hi afegeix el periodista esportiu Leonardo Baran, que diu que “és un atacant imprevisible, en el sentit que sap treballar amb les dues cames i per les dues bandes, així que és molt difícil de marcar. A més, se situa molt bé dins de l’àrea i va bé de cap”.

Aquesta temporada, que al Brasil comença amb l’any natural, el davanter ha anotat 5 gols i ha fet 2 assistències en lliga. Uns números que han fet del Tanc ser el cinquè futbolista del país llatinoamericà que necessita menys minuts per veure porteria o fer l’última passada; en concret, du a terme alguna d’aquestes accions cada 123 minuts. El seu olfacte golejador està tan afinat que ha portat l’Athlético-PR a liderar el rànquing dels equips brasilers més eficients a l’hora d’enllestir contraatacs en l’inici de curs.

Però si afegim a la llista la resta de competicions que disputa l’entitat vermella-i-negra, com ara la Libertadores, la copa del Brasil i el Campionat Paranaense, Vitor Roque suma fins a 11 gols i és avui el màxim golejador de l’equip, a una distància destacada del seu company Christian. El lideratge que exerceix sobre el camp amb només 18 anys ha enlluernat tant els aficionats que han creat un càntic personalitzat: “Va arribar envaint l’àrea, va encarar, va ser només un toc. Estàs en xoc? És Vitor Roque fent un altre gol.”

Arribada a Europa

El Barça i l’Athletico-PR encara no han tancat definitivament la negociació, però tant a Catalunya com al Brasil es dona per fet que aviat arribaran a un acord per una quantitat propera a la de 35+10 milions d’euros, que faria ocupar Vitor Roque la tercera posició en el podi de vendes més cares de la història del futbol brasiler, darrere de Neymar i Vinícius Jr. “Crec que el Barça gastarà molts diners ara mateix per un jugador que necessitarà un parell d’anys per desenvolupar el seu potencial”, creu Kallás, i hi afegeix que “podria ser un bon relleu per a Lewandowski, tot i que cal veure com evoluciona perquè encara està en procés de desenvolupament i la transició no serà ràpida”.

Un parer que també comparteix Du Bocage: “És una aposta que tant pot sortir bé com malament. Reinier era conegut com El Príncep i ha sigut arribar a Europa i desaparèixer. Cal que el Barça tingui paciència i li ofereixi el millor entorn perquè es pugui adaptar bé.” A més, avisa que “el Paranaense no és un club amb una gran massa social, és força regional” i es pregunta “fins a quin punt pot repercutir-li la magnitud del Barça i la pressió”. Siqueira té clar que no es deixarà impressionar, ja que “psicològicament és semblant a Vinícius Jr. i no permetrà que factors externs el vencin”. Baran, per la seva banda, considera que el club blaugrana “guanyarà molts gols”.

EXPECTATIVA

Roque és un dels joves talents cridats a liderar la nova generació del Brasil

EXPLOSIÓ

Fa només un any que juga a primera i ja ha deixat marca en la Libertadores

GOLEJADOR

Màxim anotador del Paranaense, suma 11 gols i 5 assistències en aquest curs

L’OPINIÓ DELS PERIODISTES BRASILERS

És un jugador de decisió, que molesta el rival. Ell mateix es compara amb Luis Suárez i alguns li diuen ‘Tanc’ per la força que té
L’Athletico-PR és força regional. Fins a quin punt li repercutirà la pressió de ser al Barça?
Sergio du Bocage
TV BRASIL
No és gaire alt, però és molt potent. Treballa bé la recomposició defensiva i la pressió alta. Té gol i li agrada associar-se
Podria ser un relleu per a Lewandowski, però la transició no serà ràpida
Fernando Kallás
REUTERS
Només d’arribar al Paranaense, Roque va tenir una evolució fulgurant, decidint fins i tot partits importants en la Libertadores
Té característiques psicològiques semblants a Vinícius Jr. i no es deixarà vèncer
Igor Siqueira
UOL ESPORTE
És imprevisible, en el sentit que sap treballar amb les dues cames i per les dues bandes, així que és molt difícil de marcar
El Barça guanyarà un futbolista molt prometedor i un davanter de molts gols
Leonardo Baran
cATADÃO DO FUTEBOL
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)