Barça

Pinzellades al campió

Després d’una temporada excel·lent, amb lliga, Champions i supercopa, el Barça ja pensa en el curs següent i en quins retocs farà a la plantilla

Amb l’arribada d’Ona Batlle i l’ascens de Maria Pérez, se supera el límit de 25 fitxes i hi haurà sortides aquest estiu

El que funciona no es toca, diuen. I aquest Barça funciona, i molt, després d’haver-se coronat campió d’Europa per segona vegada en la seva història. Una gesta, però, que no vol dir que no es produeixin canvis en la plantilla de Jonatan Giráldez, si bé els retocs que s’hauran de fer seran mínims. L’exigència és màxima. Després de guanyar, l’equip en vol encara més. Després de tres finals de Champions consecutives, la quarta en cinc anys, el conjunt blaugrana vol allargar el domini a Europa i continuar sumant títols. Un missatge d’ambició que també es transmet des del club, que continua augmentant l’aposta per l’equip femení malgrat la delicada situació econòmica, un fet que condiciona les aspiracions i els objectius de mercat que tingui fixats la direcció esportiva i l’staff.

Després de la primera Champions, la del 2021 a Göteborg, els retocs van ser mínims. Es van produir tres arribades: Irene Paredes, Fridolina Rolfö i Ingrid Engen. Tres encerts. A més, també va tornar Clàudia Pina. Les sortides van ser les de Vicky Losada i Kheira Hamraoui, a banda de les cessions. Després de Torí, la plantilla sí que va experimentar una sacsejada i van marxar jugadores il·lustres com Leila Ouahabi, Melanie Serrano, Andrea Pereira, Jennifer Hermoso i Lieke Martens. Adeus que es van neutralitzar amb les arribades de Lucy Bronze, Geyse Ferreira, Nuria Rábano, Salma Paralluelo, Keira Walsh i els retorns de Laia Codina i Emma Ramírez.

Ara, el Barça ha iniciat els primers moviments de cara al curs 2023/24 amb el fitxatge d’Ona Batlle, que torna a casa, i l’ascens definitiu de Maria Pérez al primer equip. Moviments que es preveu que no siguin els últims. Jonatan Giráldez ja va dir fa uns mesos que hi podria haver canvis i que s’observarien totes les possibilitats del mercat. Més clar va ser Markel Zubizarreta en una entrevista a Mundo Deportivo. El mànager general del femení va dir que hi hauria fitxatges i jugadores que marxarien, en plural. Ara bé, per poder fitxar, el Barça ha de fer espai. I és que, amb Ona i Pérez, ara mateix són 27 les futbolistes amb fitxa del primer equip, quan el límit permès per la lliga és de 25. Per tant, s’haurien de produir almenys dues sortides, en espera de les incorporacions que puguin arribar.

Canvis

Les jugadores que han tingut un paper testimonial aquesta temporada són les que tenen més números per sortir, ja sigui mitjançant una venda, una cessió o una rescissió. És el cas d’Emma Ramírez. La lateral va tornar de l’etapa a la Real Sociedad, però pràcticament no se l’ha vist a la gespa. A més, l’arribada d’Ona Batlle deixa quatre jugadores en la seva posició. Tampoc han tingut minuts Laia Codina ni Nuria Rábano, que va arribar l’estiu passat. Totes tres acaben contracte aquesta temporada. Un cas diferent és el de Jana Fernàndez i Bruna Vilamala, jugadores de la casa que el club va renovar no fa gaire fins al 2025 i el 2026, respectivament. Amb poca participació després d’haver tornat d’una lesió, una cessió és una opció viable, tal com es va fer amb Pina, especialment en el cas de la davantera de Sant Vicenç de Torelló.

Un cop s’hagin alliberat fitxes, es podrà fitxar. Després d’Ona Batlle, la defensa queda ben apuntalada. Amb Alèxia un altre cop al cent per cent, la zona de mitjos s’enforteix encara més amb la presència de cinc migcampistes pures –la capitana, Aitana, Patri, Walsh i Engen–. A més, puja del filial Maria Pérez, si bé es podria preveure una cessió per ajudar en la seva progressió, i Giráldez disposa de futbolistes com Mariona i Pina, que també poden actuar en la posició d’interior. Al davant, amb una Graham Hansen brillant que s’ha posat l’equip a l’esquena en molts moments, s’ha trobat a faltar, especialment a Europa, una davantera amb més gol. De fet, la màxima golejadora ha estat una migcampista: Aitana Bonmatí. Oshoala ha tornat a destacar en la lliga, però no ha brillat en la fase final de la Champions, i Geyse ha quedat lluny de les seves xifres a Madrid en el seu primer any com a blaugrana. És revelador que en la final de la Champions, amb Oshoala lesionada, Giráldez apostés per Mariona en la punta d’atac tot i no ser una davantera centre. En aquest sentit, ja han sonat alguns noms per reforçar la davantera, com el de Kadidiatou Diani, del PSG, però les limitacions econòmiques del Barça el deixen en inferioritat respecte a altres clubs amb més potencial, si bé té un projecte esportiu d’èxit.

Retenir el que hi ha

Reforços a banda, el club també tindrà feina en el capítol de renovacions. Aquesta temporada passada va tancar les carpetes amb antelació i es va assegurar la continuïtat de totes les jugadores de la plantilla. Enguany, són catorze les futbolistes que acaben contracte el 30 de juny del 2024. Tot plegat, enmig d’un context de dificultat econòmica per a l’entitat, que ja ha hagut de retallar pressupostos en altres seccions, si bé l’equip femení és l’únic que no és deficitari. Reajustar els contractes serà una altra feina per a la directiva blaugrana, especialment tenint en compte que algunes d’aquestes jugadores són titulars indiscutibles.

La capitana i Pilota d’Or, Alèxia, n’és una. Però també és el cas de Patri, Mapi León, Paño i Lucy Bronze. També acaben contracte aquest 2024 Mariona, Geyse, Oshoala i Crnogorcevic, jugadores amb una alta participació, i també Marta Torrejón, relegada a un segon pla amb l’arribada de Bronze i que ara també tindrà la competència d’Ona Batlle. Les altres quatre són les ja citades Laia Codina, Emma Ramírez i Nuria Rábano, a banda de Gemma Font. La resta de la plantilla està assegurada: Paredes, Aitana, Walsh, Engen, Jana i Maria Pérez acaben contracte el 2025, mentre que Rolfö, Graham Hansen, Pina, Salma, Bruna, Cata i Ona Batlle van firmar fins al 2026.

LA PLANTILLA

Després d’un gran curs, no s’espera una revolució com l’any passat, però hi haurà canvis

ALLIBERAR

Les jugadores amb pocs minuts podrien sortir en forma de venda, cessió o rescissió

ECONOMIA

El Barça té menys múscul que altres clubs europeus, però és un projecte d’èxit

LA DADA

14
jugadores
acaben contracte a finals de la temporada 2023/24.

El talent també és a casa

Més enllà del que ja té Jonatan Giráldez a la plantilla i del que pugui buscar fora, el Barça té la tranquil·litat de tenir un futbol de base de qualitat. Tant el filial com el femení C com el juvenil han estat campions de les seves lligues aquest curs. Giráldez ha fet debutar enguany Alba Caño, Ari Arias i Lucía Corrales amb el primer equip, si bé la llista de jugadores del filial que ja saben què és jugar amb les grans és més àmplia. A més, aquesta setmana el club ha fet feina en les renovacions i s’ha assegurat la continuïtat de sis futbolistes clau del B. Tot plegat, sense oblidar una jugadora com Vicky López, que ha trencat rècords de precocitat i que ja té una Champions en el palmarès amb tan sols 16 anys. Una jugadora diferent que ha estat escollida MVP de l’europeu i del mundial sub-17. De fet, la columna vertebral de les categories inferiors de la selecció espanyola, que no paren de sumar èxits, està formada per jugadores de la base blaugrana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)