Barça

La posició impossible

Des de l’adeu de Dani Alves l’estiu del 2016, el Barça no ha trobat cap lateral dret que ofereixi un rendiment convincent amb continuïtat

Aquest darrer curs l’amo de la posició ha estat Jules Kounde, que va aterrar per fer de central

João Cancelo és el futbolista que més agrada per reforçar la demarcació

“El Barça és el club més difícil del món.” Aquesta és una frase recurrent de Xavi Hernández, llegenda com a jugador de l’entitat i ara entrenador. Sap de què parla. Malgrat tot, és una tesi, impossible de comprovar, encara que sí que es pot assegurar que si no és el club més difícil, s’hi acosta. L’entorn i l’exigència influeixen, però també com d’específic és el joc que aspira a desplegar l’equip blaugrana. No tothom està fet de la pasta necessària per jugar al Barça, ni tampoc té el nivell futbolístic un cop hi és ficat; és una realitat.

En el conjunt culer no serveix un porter qualsevol, ha de posseir una depurada qualitat amb els peus; els centrals han de tenir bona sortida de pilota i estar capacitats per defensar amb molt d’espai a la seva esquena; els migcampistes, a més de talent, han de tenir una gran visió perifèrica, i els davanters, a més de ser diferencials, també han de saber interpretar el joc. No és senzill, tot plegat, ni tampoc per als laterals, una posició a vegades oblidada, en la qual no s’inverteix tant ni es posa tant el focus, però els anys han demostrat que és també imprescindible i que, de fet, és una posició en la qual el Barça té un maldecap, concretament a la banda dreta. I és que des de l’adeu de Dani Alves, ara ja fa set anys, l’equip culer no ha trobat cap lateral dret que ofereixi un rendiment convincent amb continuïtat. El brasiler –ara amb problemes amb la justícia, a la presó acusat de violació– va abandonar el club blaugrana l’estiu del 2016 per anar a la Juventus i des d’aleshores ni Sergi Roberto, ni Aleix Vidal, ni Nélson Semedo, ni Sergiño Dest, ni Óscar Mingueza, ni Héctor Bellerín ni ell mateix, que va tornar mig curs la campanya 2021/22, han aconseguit la demarcació. De fet, aquesta darrera temporada 2022/23, el lateral dret de l’equip ha estat un central, Jules Kounde, a qui tampoc no li acaba de fer el pes actuar-hi, i, a més, també sembla una manera de desaprofitar un jugador que té condicions per convertir-se en algú de classe mundial a l’eix de la defensa. Ara mateix, però, el francès és l’opció número 1 en la plantilla per jugar en aquesta posició.

No obstant això, la direcció esportiva i Xavi són conscients que és una posició que s’ha de reforçar. Al final del mercat de l’estiu passat van intentar-ho sense èxit amb Juan Foyth (Vila-real), i en el d’aquest hivern amb João Cancelo (Manchester City) i l’interès pel portuguès dels sky blue es manté vigent. No és, però, una operació fàcil, ja que pertany al Manchester City; tot i que Pep Guardiola no compta amb ell, sí que demana un traspàs, i el club blaugrana, amb la situació de fair play que té amb LaLiga, no s’ho pot permetre. La solució que es busca és una cessió i Cancelo, representat per Jorge Mendes, que té bona relació amb el Barça, també s’hauria de rebaixar el salari. D’altra banda, Xavi tindrà una nova opció, Julián Araujo, fitxat a l’últim moment en el passat mercat d’hivern de LA Galaxy i que no va poder ser inscrit aleshores per segons. El lateral dret culer sembla una posició impossible.

L’ESCENARI

Kounde ara mateix és el titular. Julián Araujo, que podrà ser inscrit, és una nova alternativa

OPCIONS

Cancelo no compta per a Guardiola i el Barça el vol com a cedit

Temporada 2016/17: Sergi Roberto

Amb Luis Enrique a la banqueta, Sergi Roberto va passar a ser el relleu de Dani Alves i va apropiar-se del lateral dret. El de Reus, migcampista originàriament, va ser reciclat a aquesta posició i en aquella campanya va ser el titular. Va disputar un total de 47 partits en totes les competicions, 40 dels quals sortint d’inici, en un curs en què l’equip va guanyar la supercopa i la copa. El suplent era Aleix Vidal, que va tenir un paper testimonial, encara que més rellevant que el de Douglas, que no va comptar gens.

Temporada 2017/18: Sergi Roberto i Semedo

El canvi d’entrenador –Ernesto Valverde va agafar les regnes de l’equip després de l’adeu de Luis Enrique– va propiciar que la posició del lateral dret fos compartida entre Sergi Roberto i Nélson Semedo. En una temporada de doblet, amb lliga i copa, el de Reus va disputar 48 enfrontaments, 37 dels quals com a titular, tot i que algun com a migcampista. L’altre ocupant de la demarcació, Semedo, a qui el club va fitxar abans de l’inici de curs per 35 milions d’euros procedent del Benfica, va participar en 36 partits i en 28 de titular.

Temporada 2018/19: Sergi Roberto i Semedo

En una altra campanya amb Ernesto Valverde a la banqueta, en què l’equip va guanyar la lliga i la supercopa, el lateral dret va seguir sent cosa de dos: Sergi Roberto i Nélson Semedo. Cap dels dos va ser capaç d’oferir un nivell extraordinari, ni superior a l’altre, i van compartir posició. El català, que també va actuar en algun enfrontament a la medul·lar, va jugar 44 partits, 35 com a titular; el portuguès va disputar-ne 46, 34 com a titular. Moussa Wague, del filial, va participar en vuit enfrontaments aquell curs.

Temporada 2021/22: Dest i Dani Alves

Campanya complicada amb la destitució de Ronald Koeman, el pont de Sergi Barjuán i l’aterratge de Xavi Hernández que va acabar amb un celebrat subcampionat. Al lateral dret els problemes no es van resoldre amb Sergiño Dest (31 partits, 23 de titular) i Óscar Mingueza (27 partits, 13 de titular) sense convèncer i amb Sergi Roberto lesionat. El club va apostar per la vella recepta i va recuperar en el mercat d’hivern Dani Alves amb 38 anys. El brasiler, lluny de la millor versió, va jugar 17 partits, 16 com a titular.

Temporada 2022/23: Kounde i Sergi Roberto

Amb el lateral dret sense amo, el club va prescindir de Dani Alves, Sergiño Dest i Óscar Mingueza, i va començar el curs amb Héctor Bellerín i Sergi Roberto. Tot i això, qui més ha actuat en la demarcació és un central, Jules Kounde, que ha disputat 40 partits, 39 com a titular. També Ronald Araujo i Alejandro Balde hi han tingut participació esporàdica. Bellerín, gairebé sense jugar, va marxar en el mercat d’hivern i Roberto ha acumulat 33 enfrontaments, alguns al mig del camp, amb 22 titularitats.L’equip ha guanyat la lliga i la supercopa.

Temporada 2019/20: Sergi Roberto i Semedo

Una temporada molt atípica, amb l’aturada per la pandèmia i també el canvi a la banqueta ja que al gener Ernesto Valverde va ser destituït i en el seu lloc va arribar Quique Setién. L’equip no va guanyar res en un curs que va acabar amb el sagnant 2-8 encaixat en la Champions League contra el Bayern. Nélson Semedo i Sergi Roberto van tornar a repartir-se minuts al lateral dret; el de Lisboa va jugar 42 partits, amb 34 titularitats, i el de Reus 39, amb 34 titularitats. Un any més, el lateral dret continuava sense propietari.

Temporada 2020/21: Dest i Mingueza

Amb Ronald Koeman acabat d’arribar, el club va entendre que havia de reforçar la posició de lateral dret. Abans de l’inici del curs va vendre Semedo al Wolverhampton per 32 milions i va fitxar Sergiño Dest, de l’Ajax, per 21. L’aposta per Dest, molt jove, amb 20 anys, no va acabar de rutllar tot i que va jugar 40 partits, 33 de titular. Óscar Mingueza, que també va fer de central, el va substituir en la demarcació i va acumular 39 partits i 32 titularitats. Sergi Roberto es va lesionar i va tenir poca participació aquell curs, en què l’equip va guanyar la copa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)